Haberler

Darbecinin Odasında Darbeyi Anlatan Kitap Bulundu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'ndeki olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, şüphelilerinden eski Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in makam odasında, Sultan Abdülaziz'in tahtan indirilip öldürülmesiyle sonuçlanan 1876 askeri darbesini anlatan...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'ndeki olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, şüphelilerinden eski Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in makam odasında, Sultan Abdülaziz'in tahtan indirilip öldürülmesiyle sonuçlanan 1876 askeri darbesini anlatan Yılmaz Öztuna'nın "Bir Darbenin Anatomisi" adlı kitap bulunduğu belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak mahkemeye gönderilen iddianamede, şüphelilerle ilgili bilgi ve delillere yer verildi.

İddianameye göre, derdest edilen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a, "Dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürelim" teklifinde bulunduğu ifadelere yansıyan eski Üs Komutanı Hakan Evrim'in makam odasında yapılan aramada, koltuğunun arkasındaki şifonyerde Sultan Abdülaziz'in tahtan indirilip öldürülmesiyle sonuçlanan 1876 askeri darbesini anlatan Yılmaz Öztuna'nın "Bir Darbenin Anatomisi" adlı kitap bulundu.

İfadesinde kitabın kendisine ait olmadığını öne süren Evrim, "Kitap, ben tayinle geldiğimde de oradaydı. Kimin olduğunu bilmiyorum. Okumadığım için de içeriğine vakıf değilim." dedi.

Darbe girişimiyle ilgisinin bulunmadığını da öne süren Evrim, iddianameye göre ifadesinde şunları söyledi:

"Ben bu darbe girişiminde ne yo¨neticiyim ne planlayıcıyım ne de uygulayıcıyım. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Darbe girişimine katılmadım. Benim u¨s komutanı oldugˆum Akıncı U¨ssu¨'nde bu darbe girişiminin yapılmış olması benim ic¸in bir talihsizliktir. Bir zaman sonra darbeden haberdar olmuş isem de silahlı kişiler olması nedeniyle engel olamadım. Hem kendi can gu¨venligˆimi hem de o akşam orada olan personelimin can gu¨venligˆini du¨şu¨ndu¨m. 'Terörle Mücadele Harekatı' adı altında sinsi plan ile bu darbe girişimi Akıncı Üssu¨'nde gerc¸ekleştirildi. Ancak benim bu darbe girişiminde herhangi bir dahlim yoktur. Herhangi bir yerin bombalanması konusunda talimat vermedim. Darbeye yo¨nelik herhangi bir go¨rev paylaşımında bulunmadım. Darbe girişimini yapan FETÖ/PDY ile herhangi bir irtibatım yoktur. Bu tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n kullandıgˆı ByLock sistemini de hic¸bir şekilde kullanmadım."

"Hiç duymadım" dedi, kuleye ilettiğini itiraf etti

Savunmasında, "Yurtta Sulh Konseyi" ve "Yurtta Sulh parolası"nı darbe girişimi sırasında hiç duymadığını, konsey hakkında tutuklandıktan sonra basın yoluyla bilgi sahibi olduğunu öne süren Evrim, kule telsiz kayıtlarının dinletilmesi üzerine, "Dikta teybinde 15 Temmuz 2016 tarih ve 22.22 saatli kısmı dinledim. Burada 'Yurtta Sulh diyen helikopterlerin bizden oldugˆunu' kulede bulunan Mustafa Erez'e so¨ylu¨yorum. Her ne kadar daha o¨nce Yurtta Sulh Konseyi ve Yurtta Sulh parolasını o akşam duymadıgˆımı beyan etmişsem de 143. filoda bulunanların bana bunu kuleye iletmemi so¨ylemeleri u¨zerine ben de bunu kuleye ilettim. Yukarıda belirttigˆim kısımda parola şeklindeki detayı kac¸ırdıgˆımı du¨şu¨nu¨yorum." dedi.

Eski 4. Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Ahmet O¨zc¸etin'e o akşam bombalanacak yerlerle ilgili herhangi bir talimat vermediğini de iddia eden Hakan Evrim, "Herhangi bir şekilde bu darbe girişiminde rol almadım. Sadece terörle mücadele bahanesiyle beni oyuna getirdiler. Bana kumpas kurdular. İstemedigˆim şekilde bu kumpasın ic¸erisinde kaldım." savunmasını yaptı.

"Televizyondan öğrendim"

Askeri hareketlilikten, odasındaki televizyondan haberdar olduğunu ileri süren Evrim, şu ifadeyi verdi:

"Odamda televizyonu seyrettigˆim sırada yanılmıyorsam saat 22.00 sıralarında Bogˆazic¸i Ko¨pru¨su¨'nu¨n kapatıldıgˆını, Ankara'da yolların kapatıldıgˆını go¨ru¨nce olayların normal olmadıgˆını anladım. Bunun u¨zerine 141. filoya gec¸tim. Filonun giriş kısmında 'Ne yapıyorsunuz burada?' deyince silahlı o¨zel komandolardan yanılmıyorsam 5-6 tanesi etrafımı kapatarak bana 'Sizlik bir şey yok. Size zarar vermek istemiyoruz. Sizi o¨bu¨r tarafa go¨tu¨recegˆiz.' dediler. Bu kişilerin kimler oldugˆunu bilmiyorum. Akabinde beni alıp 143. filonun girişinde, sagˆda bulunan c¸ardakların oldugˆu yere go¨tu¨rdu¨ler. C¸ardaklarda oturmamı istediler. Beni bagˆlamadılar. Çardakta otururken etrafta 20-30 silahlı komando devamlı suretle no¨bet tutuyordu. Tanımadıgˆım sivil bir kişi c¸ardakta otururken yanıma gelip, 'Size ve personelinize hic¸bir zarar vermeyecegˆiz. Sadece bize lojistik anlamda yardımcı olmanızı istiyoruz.' dedi. Bunun u¨zerine 'Siz burada ne arıyorsunuz, ne yapıyorsunuz?' dedim. Bana 'Senden istedigˆimizi yap. Başka bir şeye karışma.' dedi. 143. filoda c¸ok sayıda silahlı komando oldugˆunu go¨rdu¨m."

Kaynak: AA / Güncel

Sultan Abdülaziz Hulusi Akar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title