Haberler

Darbecilerin Harp Akademileri Komutanlığındaki Faaliyetlerine İlişkin İddianame

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyet ve eylemlerine ilişkin aralarında 4 generalin de bulunduğu 116 şüpheli rütbeli asker hakkında hazırlanan iddianamede, Hava Harp Akademisi Komutanlığı Ölçme ve Değerlendirme...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyet ve eylemlerine ilişkin aralarında 4 generalin de bulunduğu 116 şüpheli rütbeli asker hakkında hazırlanan iddianamede, Hava Harp Akademisi Komutanlığı Ölçme ve Değerlendirme Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨nde şüphelilerin darbe girişimi öncesi, sonrası ve gecesinde 3 kez toplantı yaptıkları belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 841 sayfalık iddianamede, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Harp Akademileri Komutanlığında görevli şüphelilerin faaliyet ve eylemleriyle ilgili detayları ortaya çıktı.

Darbe girişiminin saat 21.15 sıralarında başlamasıyla birlikte girişimin yönetim/koordinasyon ekibi içerisinde Harp Akademileri Komutanlığında özellik Kara ve Hava Harp akademilerinde görevli öğretim u¨yesi olan ya da daha önce burada görev yapmış binbaşı, yarbay ve albay ru¨tbesindeki subayların etkin rol oynadıkları ifade edilen iddianamede, yine darbe girişimi esnasındaki yu¨ru¨tu¨len eylem ve faaliyetlerinin koordinesi için aralarında oluşturulan "Yurtta Sulh Biziz" adlı Whatsapp grubu içerisinde yazışmalar yaptıkları, girişime katılan Harp Akademileri subaylarının faaliyetlerini yazışmalar ile bildirdikleri aktarıldı.

İddianamede, "Harp Akademileri Komutanlığında bulunan öğretmen ya da öğrenci subayların, kurmaylık eğitimi su¨resince her ne kadar İstanbul Levent'te bulunan yerleşkesinde eğitim su¨resince bulunmaları gerekiyor ise de darbe yönetim-koordinasyon timi olarak görev alan bu şahısların Yurtta Sulh Konseyi İstanbul Yapılanması tarafından yapılan toplantılarda alınan akademi unsurlarının darbe girişimine katılacak her askeri birliğe grup dağıtılması kararı neticesinde, aldıkları görevler u¨zerine mensup oldukları FETÖ/PDY yapılanmasında faaliyet yu¨ru¨ttu¨ğu¨ değerlendirilen Harp Akademileri Komutanlığında görevli diğer öğretim elemanları subaylar ile darbe girişimi tarihinin gu¨ndu¨zu¨nde yerleşkede toplantılar yaptıkları, du¨zenlenen bu toplantılar sonrası öğrenci subayları toplayarak görevlendirmeler yapıldığı." bilgisi yer aldı.

Cumhurbaşkanına suikasta giden öğrenci subaylar

Söz konusu görevlendirilen şüpheli personelin özel araçlar ile Hadımköy Kışlası 6. Alay, 2. Zırhlı Tugay, 47. Mekanize, 66. Mekanize (Topkule Kışlası) adlı motorize ve ağır silahlar bulunduran birliklere gittiği belirtilen iddianamede, "Yine buradaki bir kısım öğrenci subayın Marmaris'te Cumhurbaşkanımıza yönelik suikast eylemini gerçekleştiren timde yer alan u¨yelerinin Harp Akademilerinden hareketle, helikopter vasıtasıyla bahse konu yere gittikleri, bu şahıslar arasında yer alan Şu¨kru¨ Seymen'in daha önceki dönemlerde Harp Akademisinde bulunduğu, Bahadır Sagun'un da Kara Harp Akademisi Öğretim Başkanlığı 2. sınıf öğrencisi olduğu, Ankara, Mamak ve Genelkurmay Başkanlığında gerçekleşen eylemlerde aynı kurumdan öğretmen ve öğrenci subayların da yer aldığı tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi. İddianamede, Harp Akademileri Komutanlığına mensup, haklarında darbe girişiminden adli işlem yapılan asker şu¨phelilerin bir kısmının ifadelerinde, terör örgu¨tu¨ içerisindeki eylem ve faaliyetlerini itiraf ettikleri, bağlı oldukları "cemaat abisi" olarak bilinen örgu¨t mensuplarını yakalanmasını sağladıkları, bir kısım şu¨phelilerin terör örgu¨tu¨ mensuplarınca talimat aktarımı ile iletimi-haberleşme faaliyetlerinde kullanılan "ByLock" isimli programın kullanıcısı oldukları vurgulandı.

Şüphelilerden bir kısmının aile ve yakın akrabalarının yu¨ru¨tu¨len terör örgu¨tu¨yle iltisaklı soruşturmalarda şu¨pheli oldukları ve terör örgu¨tu¨ne ait banka ve finans kurumlarının aktif mu¨şterileri oldukları belirtilen iddianamede, yine yakın aile bireylerinin eşlerinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yu¨ru¨tu¨lmekte olan 2010 KPSS soruşturması şu¨phelilerinden oldukları, bir kısım şu¨phelilerin ikamet ve u¨st aramalarında 1 dolar bulunduğu, akademi lojmanlarından yapılan aramalarda terör örgu¨tu¨ne mu¨zahir çok sayıda dergi, kitap ve benzeri yayınların ele geçirildiği tespit edildiği kaydedildi.

Darbe girişimi öncesi

İddianamede, darbe girişimi eyleminden önce personelin üçer ayrı gruplar halinde, 11-12-13-14 Haziran 2016'da Adana'ya, 13-14-15 Haziran'da 2016'da Malatya'ya, 16-17-18 Haziran 2016'da Kars'a, 18-19-20-21 Haziran'da 2016'da Erzurum'a, 22 Haziran'da 2016'da Trabzon'a gittikleri, bu illerde bir süre kalarak oradaki şüphelilerle irtibata geçtikleri ifade edildi.

Trabzon'da Usta Otel'de konaklayan bu 105 kişiden bu¨yu¨k çoğunluğunun ortak zamanlarda birçok yurt dışı giriş çıkış kayıtlarının bulunduğu, Yunanistan'a firar eden darbeci Uğur Uçan ve Su¨leyman Özkaynakçı'nın bu grup içerisine yer aldığının tespit edildiği aktarılan iddianamede, bu hareketler sebebiyle bu şahısların meslekten kaynaklı görevin getirdiği hiyerarşik ilişki ve bağın yanı sıra, beşeri ve aile hayatlarında da su¨rekli olarak bir arada oldukları vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Tu¨m bu bilgiler ışığında şahısların, darbe girişimi eylemi amacıyla, uzun bir su¨re önce, özellikle bir araya getirildikleri, belli bir yaş ortalamasındaki birbirine yakın ru¨tbe ve devrelerden oluşan bu grubun, aynı lojmanda ikamet ediyor olmalarının bile kesinlikle bir tesadu¨f olmadığı, 2015 yılında başlayan su¨reçten 22 Haziran 2016 tarihine kadar geçen su¨rede İstanbul, Ankara ve İzmir illeri dışında gerçekleşen bir/iki gu¨nlu¨k konaklamaların, hayatın olağan akışına tamamen aykırı özel toplantılar olduğu, yurt dışı seyahatlerinin de aynı oranda sıra dışı buluşmalar olduğu, kaldı ki darbe girişimi eylemi esnasında aktif olarak eyleme katılıp da kullanılan 'Yurtta Sulh Biziz' isimli Whatsapp grubunda diyalogları bulunan bazı şu¨phelilerin, grupta diyaloğu bulunmadığı halde otel toplantılarına iştirak eden şahıslarla aynı otelde bir araya gelmesi ya da getirilmesinin belli bir amaca yönelik olduğu, farklı hu¨cre yapılarının bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş, tamamen planlanmış bir terör örgu¨tu¨ hareketi olduğu değerlendirilmektedir."

Harp Akademi öğrencileri için Whatsapp grubu kurulmuş

İddianamede, Hava Harp Akademileri öğrencilerinin "Çağrı Planı Devrede" uygulaması ile darbe girişiminde göreve çağrılmasına ilişkin özel bir Whatsapp grubu kurulduğu belirtilerek, söz konusu grupta yazılan paylaşımlara yer verildi.

İddianamede, şüphelilerin 14 Temmuz 2016 gu¨nu¨ saat 21.04'te olağan karşılanmayacak bir saatte Hava Harp Akademisi Komutanlığı Ölçme ve Değerlendirme Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨nde 9 darbeci askerin katılımı ile icra edilen, "darbeye yönelik hazırlık" amacıyla olduğu değerlendirilen toplantı yaptıkları, şüphelilerden Albay Özcan Korhan'ın toplantı için Ölçme ve Değerlendirme Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨nu¨ açtığı ve içeriye girdiğinin tespit edildiği, saat 21.09'da demir parmaklığı çekerek kapıyı içeriden kilitleyerek içeride kimsenin olmadığı izlenimi verdiğinin kamera kayıtlarından anlaşıldığı belirtilen iddianamede, şüphelilerin 15 Temmuz 2016'da gu¨ndu¨z saatlerinde Hava Harp Akademisi Komutanlığı Ölçme ve Değerlendirme Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨nde 10 kişinin katılımıyla toplantı yaptıkları, yine şüphelilerin darbe girişimi akşamında aynı yerde 21 kişinin katılımıyla koordinasyon toplantısı yaptıkları ifade edildi.

Darbe notları çöpe atılmış

İddianamede, Ölçme Değerlendirme Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨nde dikkat çekici bulunan diğer bir konunun ise 17 Temmuz 2016 gu¨nu¨ saat 15.59'da şüpheli Yüzbaşı Fatih Şayin tarafından şube içerisindeki demir parmaklıklı odadan bu¨yu¨k boy siyah bir çöp poşetinin çıkarılması ve bu poşetin ilerleyen dakikalarda temizlik görevlisi tarafından götürüldüğü belirtilerek, bu olayın darbe gecesi görevlendirme belgelerinin şahıs tarafından imhası olarak değerlendirildiği, şahsın delilleri karartma faaliyeti içerisinde olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Whatsapp Trabzon Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title