Haberler

'Darbe İstihbaratı'yla İlgili Akla Takılan İki Soru

Güncelleme:

TSK'ya MİT'ten gelen 'bilgi', 'darbe ihbarı' değilse akıllara iki soru geliyor. MİT'e gelen istihbarat, kapsamlı 'darbe ihbarı' değil miydi? Genelkurmay bunu kamuoyuna neden açıklamadı?

Ahmet Davutoğlu'nun "İlk ihbar Hakan Fidan'a suikast yapılacağı şeklindeydi" açıklamaları, 15 Temmuz'daki darbe girişimi öncesi MİT'e ulaştığı belirtilen ihbarın içeriğiyle ilgili yeni sorular doğurdu. Şimdi soru şu: 15 Temmuz günü Genelkurmay'a MİT tarafından iletilen bilgi 'darbe ihbarı' değil miydi?

MİT'TEN GELEN 'BİLGİ'

TSK, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 19 Temmuz'da yaptığı açıklamada MİT'ten gelen istihbarat için 'bilgi' ifadesini kullandı. Açıklamada "15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 16:00 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından verilen bilgi, Genelkurmay Karargahında; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in katılımıyla değerlendirilmiştir" denildi.

TSK'NIN AÇIKLAMASINDA İÇERİĞİ YOKTU, AKAR ANLATTI

Yani TSK'nın ilk açıklamasında MİT'ten gelen 'bilgi'nin içeriği TSK açıklamasında yoktu.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın müşteki sıfatıyla verdiği ifadede de bilginin içeriği biraz daha ayrıntılı olarak yer aldı. Buna göre, Akar '15 Temmuz'da saat 17:00-18:00 sıralarında makamında çalışırken, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in yanına geldiğini ve kendisine MİT'ten gelen bilgi ile o akşam içerisinde Kara Havacılık Okulu'nda 3 helikopterin görevlendirilmesiyle bir faaliyet icra edileceği yönünde istihbarat iletiğini' anlattı.

İlk TSK açıklamasında 'bilgi' olarak geçen ifade, Akar'ın ifadesinde 'Kara Havacılık Okulu'nda 3 helikopterin görevlendirilmesiyle bir faaliyet' şeklinde daha somut bir niteliğe bürünüyordu.

TÜRKİYE HAVA SAHASINI KAPATTI

Akar, geldiği makam itibariyla bilgiyi ciddiye aldıklarını belirtip alınan önlemlerle ilgili olarak "Sadece Ankara hava sahasının değil, tüm Türkiye hava sahasında bulunan askeri helikopter ve uçakları kapsadığını, dolayısıyla havada bulunan askeri uçak ve helikopterlerin üslerine dönmesi, yeni kalkışlara da engel olunmasına ilişkin emrimi ilgili komutanlara verdim" diyordu.

SUİKAST GİRİŞİMİ HAVA UNSURLARIYLA

Suikast girişiminin Türkiye çapında herhangi bir üsten kalkacak hava unsurlarıyla gerçekleştirilebileceğinden hareketle Genelkurmay Başkanı önlemleri genişletmiş olduğu görülüyor. Hatta gelen bilginin "daha büyük bir planın parçası" olabileceğini düşünerek Ankara'daki bazı zırhlı birliklerde de önlem aldırttı.

ZIRHLI ARAÇLARIN BİRLİK DIŞINA ÇIKMASI YASAKLANDI

İfadesinde bu durumu şöyle anlatmıştı:

"Değerlendirmelerimizde ve gelen bilginin daha büyük bir planın parçası olabileceğini mütalâ ettik ve aldığımız bu tedbirlerle yetinmeyerek, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak'ı telefondan arayıp, bizzat Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümenine gitmesini, hiçbir tankın ve zırhlı aracın hiçbir sebeple birlik dışına çıkmasına müsaade edilmemesi yönünde tedbirler almasını emrettim. Bu şekilde öncelikle tedbirleri aldıktan sonra toplantımız bitti."

SINIRLI BİR TEHDİT OLARAK ALGILANMIŞ

Bu durum, Genelkurmay Başkanı'nın ve MİT Müsteşarı'nın neden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a haber vermediğini bir ölçüde açıklıyor. Çünkü bu, hem Akar'ın hem Fidan'ın gelen ihbarı sınırlı bir tehdit olarak algılamış olabileceklerini gösteriyor.

AKLA TAKILAN İKİ SORU

Durum buysa, yani Genelkurmay'a saat 16.00 itibarıyla MİT'ten gelen 'bilgi', eğer kapsamlı bir 'darbe ihbarı' şeklinde değilse akıllara iki soru geliyor.

MİT'e gelen istihbarat, kapsamlı bir 'darbe ihbarı' değil miydi?

MİT'in Genelkurmay'a verdiği bilgi 'suikast' ile sınırlı ise Genelkurmay bunu kamuoyuna neden açıklamadı?

(Kaynak: Al Jazeera)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Yaşar Güler Hulusi Akar Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title