Haberler

Darbe Girişiminin Çatı İddianamesi (6)

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili iddianamede, 16 Temmuz saat 03.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili iddianamede, 16 Temmuz saat 03.00 olarak belirlenen darbe girişiminin, darbe hazırlıgˆı yapan o¨rgu¨t u¨yelerinin tutuklanacagˆı endis¸esiyle Adil Öksüz ve diğer sivil örgüt üyelerinin bilgisi dahilinde 15 Temmuz saat 20.30 sıralarında bas¸latıldığı belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, 15 Temmuz akşamında Genelkurmay Karargahında yaşananlara geniş yer verildi.

FETÖ'nün darbe için harekete geçme saatinin 16 Temmuz 2016 saat 03.00 olarak belirlendigˆi, bu minvalde darbeyi planlayan ve icra eden ekipte yer alan Kurmay Albay Mustafa Barıs¸ Avıalan'ın saat 13.38'de mesaiye gelerek c¸alıs¸ma odasında Mehmet Partigöç ve Cemil Turhan ile görüştüğü belirtildi.

Avıalan'ın daha sonra gece boyu faaliyetlerini su¨rdu¨recegˆi 4. Ana Jet U¨ssu¨'ne gittigˆi aktarılan iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanlıgˆı Egˆitim ve Doktrin Komutanlıgˆında go¨revli Korgeneral Metin İyidil, şüpheliler Doğan Öztürk, Orhan Yıkılkan, Cemil Turhan, Gökhan Eski ve Partigo¨c¸ arasında sıklıkla görüşmeler yapıldığı anlatıldı.

İddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki C¸olak'ın, YAS¸ hazırlıkları kapsamında Genelkurmay Bas¸kanı Orgenaral Hulusi Akar ile c¸alıs¸ma yapmak u¨zere karargaha giris¸ yaptıgˆı saat 16.10 sıralarında örgu¨t u¨yesi bir subayın MİT Mu¨stes¸arlıgˆına giderek, "örgu¨t u¨yesi askerler tarafından Mu¨stes¸ar Hakan Fidan'ın alınmasına ve kuruma bir saldırı olacağına" yönelik ihbarda bulunduğu belirtildi.

Fidan'ın ihbarı ciddiye alarak Orgeneral Yaşar Güler ile görüştüğüne yer verilen iddianamede, Fidan'ın karargaha çağrıldığı, karargahta Orgeneraller Salih Zeki C¸olak, Hulusi Akar, Yaşar Güler ile bir araya geldiği ve Akar'ın Çolak'tan Kara Havacılık Komutanlıgˆına giderek uçuşlara izin vermemesini istediği kaydedildi.

İddianamede, Hulusi Akar'ın, saat 18.30'da Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezini arayarak, "havada bulunan arac¸larının indirilmesi" emrini verdigˆi, bu hususların, Bas¸bakanlık Koordinasyon Merkezi ile Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezine iletildigˆi, so¨z konusu emrin hava sahasının kapatılmasına yo¨nelik degˆil, havadaki arac¸ların indirilmesine yo¨nelik olduğu aktarıldı.

Bu emir u¨zerine o sırada havada bulunan 4 I·HA/I·KU, 2 ulas¸tırma, 7 helikopter, egˆitim uc¸us¸u yapan 14 arac¸, 2 Suriye CAP uçağı, 2 kurye ve 2 F16 olmak u¨zere toplam 33 hava aracının inis¸inin sagˆlandıgˆı, 4 I·HA/I·KU ve 2 Suriye CAP uc¸agˆının da tero¨rle mu¨cadele kapsamındaki go¨revleri nedeniyle uc¸us¸larına izin verildigˆi bildirildi.

MİT Müsteşarı Fidan'ın da bu esnada Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirmek amacıyla aradığı, ulaşamayınca koruma müdürüyle görüşerek Erdoğan'ın güvenliği ile ilgili bir problemin olup olmadıgˆını ve ilave gu¨venlik tedbirine ihtiyac¸ duyup duymadıklarını sordugˆu belirtilen iddianamede, saat 19.26'da Yas¸ar Güler'in O¨zel Kalem Mu¨du¨ru¨ s¸u¨pheli Kurmay Yarbay Bu¨nyamin Tuner'in, Partigöç'ün odasına giderek komutanlar ile Fidan arasındaki görüşmeler hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

İddianamede, Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yaşananlar şöyle anlatıldı:

"Saat 20.09'da Hulusi Akar'ın makamından c¸ıkan Fidan'ı gören İlhan Talu, Cemil Turhan'a Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral C¸olak'ın Kara Havacılık Komutanlıgˆına gittigˆini, FETO¨ mensubu personelle ilgili tutuklamaların hemen bas¸layacagˆını so¨ylemiştir. Tu¨m bu olanlar kars¸ısında yapmıs¸ oldukları darbe planının sekteye ugˆraması ve bundan daha o¨nemlisi, I·zmir Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆının yu¨ru¨ttu¨gˆu¨ sorus¸turma kapsamında alınan itirafların Kara Havacılık Komutanlıgˆı personelinin des¸ifre olmasını sagˆlamaya yo¨nelik olması ve Kara Kuvvetleri Komutanı'nın Kara Havacılık Komutanlıgˆına gitmesi, ayrıca Genelkurmay Bas¸kanı'nın askeri savcıları karargaha davet etmesi nedenleriyle, karargah ic¸indeki darbeci grup panigˆe kapılmıştır. Kendilerinin ve darbe hazırlıgˆı yapan digˆer o¨rgu¨t u¨yelerinin tutuklanacagˆı endis¸esi içinde, Adil O¨ksüz ve digˆer sivil örgu¨t u¨yelerinin de bilgisi dahilinde FETÖ mensubu olan Yurtta Sulh Konseyi u¨yelerinin koordinesiyle, 16 Temmuz saat 03.00 olarak belirlenen darbe faaliyeti, 15 Temmuz saat 20.30 sıralarında bas¸ladı."

Tümgeneral Mehmet Dişli'nin darbenin gece saat 03.00'te bas¸layacagˆını du¨s¸u¨nerek karargahtan saat 20.07'de ayrıldığı, saat 20.46'da o¨zel aracıyla yeniden karargaha döndüğü belirtilen iddianamede, Dişli'nin elinde "bond tipi" çantayla 4 numaralı kapıdan kartını okutmadan geçtiği, bu saatten sonra faaliyetin Mehmet Partigöç, Orhan Yıkılkan, Ramazan Gözel, Mehmet Dişli tarafından organize edildigˆi bildirildi.

İddianamede, şu tespitlere yer verildi:

"Saat 20.51'de ise Dişli ve Yıkılkan'ın komuta katına dogˆru c¸ıktıkları, saat 21.00 sıralarında o¨nce Mehmet Dişli'nin, Hulusi Akar'ın makam odasına girdigˆi, burada kendisine, 'Komutanım, operasyon bas¸lıyor, herkesi alacagˆız, taburlar, tugaylar yola c¸ıktı, biraz sonra go¨receksiniz.' diyerek darbeyi tebligˆ ettigˆi, bunun u¨zerine Hulusi Akar'ın so¨ylenenlere tepki go¨stererek bu giris¸imi hic¸bir s¸ekilde desteklemedigˆini net olarak belirttigˆi, Genelkurmay Bas¸kanı'nın bu durus¸ ve so¨yleminin, darbe giris¸iminin bas¸arısızlıgˆa ugˆramasının en bu¨yu¨k nedenlerinden biri oldugˆu, buna ragˆmen Dişli'nin geri adım atmadıgˆı, odanın dıs¸ına c¸ıkarak hazır durumda bekleyen ekibe komutana mu¨dahale etmeleri emrini verdigˆi anlaşıldı."

Akar'ın O¨zel Kalem Mu¨du¨ru¨ Kurmay Albay Ramazan Gözel, Kurmay Albay Orhan Yıkılkan, Yu¨zbas¸ı Serdar Tekin, Başçavuş Abdullah Erdoğan ve Genelkurmay Bas¸kanı Emir Subayı Yarbay Levent Türkkan tarafından derdest edildiği belirtilen iddianamede, Akar'ın derdest edildiği sırada havlu benzeri bir cisimle ağzı ve burnunun kapatıldığı, ellerinin plastik kelepçeyle bağlandığı, Akar'ın elindeki tabancayı kendisine dogˆrultup tehdit ic¸eren so¨zler so¨yleyen Türkkan'a, "Sık ulan." diyerek tepki go¨sterdigˆi anlatıldı.

Akıncılar Üssü'nden gelen 33 Özel Kuvvetler personeline şüpheli Korgeneral İlhan Talu tarafından yol gösterildiği aktarılan iddianamede, darbecilerin Genelkurmay I·kinci Bas¸kanı Orgeneral Yaşar Güler'i makam odasında etkisiz hale getirdiği, Güler'in, komuta katından elleri ve go¨zleri bagˆlı s¸ekilde 5 Özel Kuvvet personeli es¸ligˆinde koridorda yerlerde sürüklenerek götürüldüğü bildirildi.

İddianamede, o gece no¨betc¸i olan ve durumu fark eden Muhafız Tabur Komutanı Yarbay Osman Tolga Kılıçarslan'ın darbecilere direnmesi neticesinde vurulduğu, bunu gören Nizamiye Takviye No¨betc¸i Subayı U¨stegˆmen Muhammet Res¸it Budak'ın da Kılıçarslan'ı vuran darbeci Mehmet Akkurt'u vurarak öldürdüğü kaydedildi.

Komuta Harekat Merkezi ele geçirildi

Genelkurmay Basın ve Halkla I·lis¸kiler Daire Bas¸kanı Tugˆgeneral Ertugˆrul O¨zkürkçü'nün darbeci Ramazan Gözel'in talimatıyla saat 21.24'te derdest edildiği, bu saatten sonra da Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi ve Muhabere Merkezinin darbecilerce ele geçirildiği ifade edilen iddianamede, darbecilerin emirlerinin de bu merkezlerin ele geçirilmesiyle birliklere, bakanlıklara gönderildiği belirtildi.

Kara Havacılık Komutanlıgˆında Kara Kuvvetleri Kurmay Bas¸kanı Orgeneral I·hsan Uyar ile denetim yapan Salih Zeki C¸olak'ın da karargaha girdikleri sırada darbeci Özel Kuvvet personelinin desteğiyle derdest edildiği vurgulanan iddianamede, bu sırada Çolak'ın koruma müdürü Yüzbaşı Burak Akın'ın bacağından yaralandığı, Özel Kuvvet personeli Binbas¸ı Adnan Arıkan tarafından hedef gözetilerek yapılan atış sonucunda da Akın'ın tekrar vurulduğu bildirildi.

Bu olaylar yaşanırken Akıncı U¨ssu¨'nden kalkan 4 F-16 uc¸agˆının darbe faaliyeti kapsamında Ankara u¨zerinde alc¸ak uc¸us¸ yapmaya bas¸ladığı, saat 22.17'de derdest edilen generaller Salih Zeki C¸olak, I·hsan Uyar, Ertugˆrul Gazi O¨zkürkçü ve Yunus Can'ın helikopterle Akıncı Üssü'ne götürüldüğü, aynı helikopterin ikinci kez geldiği Genelkurmay Karargahından ise bu sefer darbecilere direnen Genelkurmay Bas¸kanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, darbeci Mehmet Dişli nezaretinde Akıncı Üssü'ne götürüldüğü bilgisine yer verildi.

"Hukuki dayanaktan yoksun"

İddianamede, bazı şüphelilerin kendilerinin tatbikat yapılacagˆı bahanesiyle olayın ic¸ine sokuldugˆuna dair savunmalarının, bilirkis¸i raporundan da anlas¸ılacagˆı u¨zere hukuki dayanaktan yoksun oldugˆu vurgulandı.

Hulusi Akar'ın karargahtan tahliyesinin ardından Mehmet Partigöç'ün, Akın O¨ztürk'ün emir Astsubayı I·smail Keskin'in telefonunu aradığı belirtilen iddianamede, "Partigöç'ün, Genelkurmay Bas¸kanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ikna edilememesi ihtimaline go¨re, darbe giris¸iminin bas¸arılı olması halinde darbeci tero¨ristlerin atama listesinin incelenmesinden de anlas¸ılacagˆı u¨zere, örgu¨tu¨n Genelkurmay Bas¸kanlıgˆına getirilmesine karar verdigˆi YAS¸ U¨yesi Akın O¨ztürk'e gece boyunca derdest edilen komutanların toplanacagˆı ve darbe faaliyetlerinin su¨rdu¨ru¨lecegˆi Akıncı U¨ssu¨'ne gec¸ebilecegˆini so¨yledigˆi anlaşılmıştır." denildi.

Daha sonra Orgeneral Akar ve Güler'in, Akıncı Üssü'ne götürüldüğü ifade edilen iddianamede, bu sırada TRT'den zorla darbe bildirisinin okutulduğu anımsatıldı.

Karargahta ise saat 00.17'de rehin alınan 42 personelin sosyal tesisler bölgesinden spor salonu istikametine tek sıra halinde götürüldükleri, saat 00.21'de diğer komutanların da Akıncı Üssü'ne götürüldüğü anlatılan iddianamede, personelin rehin alınması ve etkisiz hale getirilmesi eylemlerinin, TCK'nın 317. maddesinde du¨zenlenen "askeri komutanlıkların gasbı" suc¸unun unsurları ic¸inde degˆerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

"Korsan darbe bildirisi"

İddianamede, TRT'de okutturulan korsan darbe bildirisinin tam metninin saat 00.45'de Genelkurmay Bas¸kanlıgˆının resmi internet sitesinden yayımlandıgˆı anlatılarak, "Bu metnin Ramazan Gözel'e ait oldugˆu degˆerlendirilen 'ramazangozel@yahoo.com' adresinden, 'ozlklmbsn@gmail.com' adresine, bu adresten Muzaffer C¸oban'a ait 'cobanmuzaffer@gmail.com' adresine go¨nderildigˆi, saat 23.48'de ise yayınlanan korsan darbe bildirisinin metninin, 'cobanmuzaffer@gmail.com' adresinden 'basin@kkk.tsk' adresine go¨nderildigˆi belirlenmiştir." ifadelerine yer verildi.

Cumhurbas¸kanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saat 00.24'te televizyon kanallarına bagˆlanarak halkı meydanlara davetinin ardından karargahın çevresinde toplanan vatandas¸ların sayısının arttıgˆına işaret edilen iddianamede, saat 00.52'de 28. Mekanize Tu¨men Komutanlıgˆına ait ??????tankların gu¨ney nizamiye giris¸ine geldigˆi, bu sırada dıs¸arıda bulunan polis aracının bir tank tarafından ezildigˆi belirtildi.

İddianamede, gu¨ney nizamiyenin batı yo¨nu¨nde darbe faaliyetine kars¸ı c¸ıkmak amacıyla tankların kars¸ısında duran "Yusuf C¸elik" isimli vatandas¸ın ise darbeci tank personelinin ac¸tıgˆı ates¸ sonucu sol go¨gˆu¨s bo¨lgesine aldıgˆı tek isabetle s¸ehit oldugˆu, ardından saat 01.32'de 'Kobra' aracına alınarak karargah ic¸inde bulunan Ayyıldız Caddesi u¨zerine bırakıldıgˆı anlatıldı.

Saat 01.18'de Kara Harp Okulunda go¨revli Bando Bas¸c¸avus¸ Ziya I·lhan Dağdaş'ın ise darbe faaliyetini o¨gˆrenir o¨gˆrenmez silahsız olarak karargahın o¨nu¨ne geldigˆi, burada tankların o¨nu¨ne gec¸erek darbecilerle mu¨cadeleye bas¸ladıgˆı aktarılan iddianamede, nizamiye o¨nu¨nde bekleyen darbeci personelle tartıs¸maya girdigˆi, karargahın ic¸inden ac¸ılan yogˆun ates¸e ragˆmen darbecilere kars¸ı direnis¸ini su¨rdu¨rdu¨gˆu¨, saat 01.29'da şehit olduğu bildirildi.

Saat 01.45'te Genelkurmay Destek Kıtaları Komutanı Albay Cengiz Aydın'ın, darbe faaliyetine katılmak ic¸in Kara Harp Okulu ve Muhafız Alayından gelen personele, no¨bet kulelerinin takviye edilmesi amacıyla personeline silah ve hu¨cum yelegˆi dagˆıttıgˆı aktarılan iddianamede, saat 02.21'de darbe giris¸imine kars¸ı mu¨cadele eden sivil halkın Genelkurmay Karargahına girdikleri, saat 02.25'te de dogˆu c¸ıkıs¸ kapısında toplanan vatandas¸ların bu¨yu¨k demir kapıyı kırarak kıs¸laya giris¸ yaptığı kaydedildi.

İddianamede Genelkurmay Kışlasına helikopterle 7 sorti yapıldığı, Kara Harp Okulunda egˆitim go¨ren 161 kursiyerin, darbe faaliyeti kapsamında helikopterle kışlaya indirildiği, burada Gökhan Eski ile Oktay Felekoğlu tarafından yönlendirildikleri belirtildi.

Karargaha giren ve genel sekreterlik katına çıkan vatandaşlara 02.45'te Sinan Sürer, Abdurrahim Aksoy, Go¨khan Balcı ve Mustafa Mengi tarafından ac¸ılan ates¸ sonucu Resul Kaptancı ve Mesut Acu'nun şehit olduğu anlatılan iddianamede, eyleme, digˆer s¸u¨pheliler Recep O¨zkan, Asım S¸anöz, Vahap Kavaker, Bu¨nyamin Tuner, Emin Anar, Talha Atınel, Suat Sağlam, Murat Bingül, Serhat Pahsa, Fırat Alakuş, Serkan Cancan, Cahit Kukey ve Ahmet Yıldız'ın da maktulleri fiili hakimiyetleri altına almak suretiyle "fail" olarak katıldıkları kaydedildi.

Darbeci personelin açtığı ateş sonucu yaralananların vatandaşlarca dışarı çıkarıldığı, saat 02.37'de halkın bu¨yu¨k kısmının, saat 02.47'de ise karargah ic¸inde kalan son grup vatandas¸ın kıs¸ladan çıktığı ifade edildi.

İddianamede aynı saatlerde Jandarma Genel Komutanlıgˆı ile Genelkurmay Kıs¸lası arasında toplanan vatandas¸lara helikopterlerden ates¸ edildigˆi, karargah ic¸inde vurularak şehit olan ve yaralanan 7 vatandas¸ın dogˆu c¸ıkıs¸ kapısı o¨nu¨ne bırakıldıkları belirtildi.

Saat 03.10'da Genelkurmay Bas¸kanlıgˆının resmi internet sitesinden Tu¨rk Silahlı Kuvvetlerinin ülke yo¨netimine bu¨tu¨nu¨yle el koydugˆu, uluslararası anlas¸maların gec¸erli oldugˆuna dair u¨c¸u¨ncu¨ korsan basın ac¸ıklamasının yayımlandıgˆı anımsatılan iddianamede, gece boyunca karargaha helikopterlerce 16 sorti yapıldığı bildirildi.

"Görüntüler imha edildi"

İddianamede saat 06.11'de pos¸et, kutu gibi muhtelif tas¸ıma vasıtalarıyla Genelkurmay Karargah binasına ait go¨ru¨ntu¨lerin kaydedildigˆi belleklerin, tankların park halinde bulundugˆu Ayyıldız Caddesi'ne getirildiği ve 092660 plakalı tank altında ezildikleri, daha sonra ise doldur bos¸alt istasyonu bo¨lgesine go¨tu¨ru¨lerek yakıldıkları anlatıldı.

Saat 06.50'de Genelkurmay Bas¸kanlıgˆının resmi internet sitesinden Tu¨rk Silahlı Kuvvetlerinin Yurtta Sulh Harekatı'na kararlı bir s¸ekilde devam ettigˆine dair do¨rdu¨ncu¨ korsan basın ac¸ıklamasının yayımlandıgˆına yer verilen iddianamede, darbe giris¸iminin bas¸arısızlıkla sonuc¸landıgˆını kabul eden bir kısım darbeci personelin saat 10.22'de kıs¸layı terk etmeye bas¸ladıkları, saat 10.25'de Polis O¨zel Harekat go¨revlilerinin darbecilerin go¨zaltı is¸lemlerini yapmak u¨zere gu¨ney nizamiyeden kıs¸laya girdiği belirtildi.

Daha sonra teslim olmaların başladığı anımsatılan iddianamede, darbeci personelin etkisiz hale getirilmesi ve darbe eylemlerini sonlandırmak üzere Albay Oğuz Tozak komutasındaki Özel Kuvvetler personelinin kışlaya gönderildiği, saat 13.22'de gözaltı işlemlerinin başladığı ifade edildi.

Darbe girişiminde 8 binden fazla askeri personelin, 35 uc¸agˆın, 37 helikopterin, 74 tankın, 246 zırhlı aracın ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldıgˆı bilgisine yer verilen iddianamede, bu eylemler sonucunda 172'si sivil, 4'u¨ asker, 63'u¨ polis olmak u¨zere 250 vatandas¸ın s¸ehit olduğu, 23'ü asker, 154'u¨ polis 2 bin 735 vatandas¸ın yaralandığı bildirildi.

Darbe girişimiyle bas¸ta Genelkurmay Karargahı olmak u¨zere devletin demokratik degˆerleri ve kurumlarına ait binalar bombalanarak u¨lkenin teslim alınmaya c¸alıs¸ıldığına işaret edilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Bu giris¸im, TSK'nın tarihine kara bir leke olarak su¨ru¨lmu¨s¸ olmakla birlikte, TSK'nın vatansever, milli, demokrasiye inanan ve ettigˆi yemine sadakatle bagˆlı komutanları ve personelinin u¨stu¨n gayreti, kahraman Tu¨rk milletinin demokrasiye inancı ve bagˆlılıgˆının TSK'ya gu¨veniyle birles¸mesi neticesinde o¨rgu¨te destek veren yabancı gu¨c¸lerin de her tu¨rlu¨ mu¨dahalesine ragˆmen akamete ugˆratılmıs¸tır. Tu¨rk tarihi ic¸erisinde devlet ve ordu bu¨rokrasisi, devletin, tarikat ve benzeri yapıların etkisinden uzak tutulmasına o¨zen go¨sterildigˆi bir gelenegˆe sahiptir.

Osmanlı tarihinde aynı zamanda halife unvanını tas¸ıyan padis¸ahların bile devlet kurumlarında belli bir inancın egemen olmasını engellemeye yo¨nelik tedbirler aldıgˆına dair birc¸ok o¨rnek bulunmaktadır. Bas¸langıc¸ta kendi halinde, Naks¸ibendi/Halidi gelenekten gelen, 'Nur talebeligˆi' iddiası ve go¨ru¨nu¨mu¨yle ortaya c¸ıkan ancak hem kurucusunun en bas¸ından beri tas¸ıdıgˆı sapkın ideoloji hem ilham aldıgˆı gelenegˆin kendi ic¸ dinamikleri hem de c¸ok c¸es¸itli harici fakto¨rler sonucu devletin bas¸ına bela olan, onun varlıgˆına tasallut edecek kadar cu¨ret kazanan FETO¨, u¨lkeyi 15 Temmuz su¨recine tas¸ımıs¸tır. Bu husus ku¨resel devletlerin Tu¨rkiye Cumhuriyeti ve Tu¨rk milleti u¨zerindeki hesaplarından ve c¸ıkarlarından bagˆımsız degˆerlendirilmemelidir."

FETO¨'ye mensup hainlerin tarih boyunca bas¸ka hic¸bir milletin maruz kalmadıgˆı bir ihanet o¨rnegˆi sergilediğine işaret edilen iddianamede, "Ko¨pru¨lu¨ler do¨nemi Kadızadeliler Hareketi, II. Abdu¨lhamit do¨neminde Said-i Nursi'nin zararlı faaliyetlerinden dolayı bizzat padis¸ah direktifi ile tutuklanması ve akıl hastanesine kapatılması, bu hususa o¨rnek go¨sterilebilir." ifadelerine yer verildi.

TSK ic¸inde 40 yılı as¸kın su¨redir yuvalanan hain tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensuplarının, TSK'nın sahip oldugˆu silah gu¨cu¨ nedeniyle, bu olayda en o¨nemli ve o¨ncelikli vasıta olarak TSK'yı kullandığı vurgulanan iddianamede, "Evlatlarını eline kına yakarak vatanına kurban olsun diye askere go¨nderen, s¸ehitlerini 'Vatan sagˆ olsun.' diyerek kars¸ılayan milletimiz, her tu¨rlu¨ fedakarlıgˆı yaparak o¨dedikleri vergilerle alınan silahların namlularından c¸ıkan kurs¸unlarla s¸ehit olmus¸tur." değerlendirmesinde bulunuldu.

İddianamede "haşhaşi" nitelemesi yapılan FETÖ'nün faaliyetlerinden en çok etkilenen kurumun TSK olduğuna işaret edilerek, silah arkadas¸larına, korumaya yemin ettigˆi vatandas¸larına, sadakat yu¨ku¨mlu¨lu¨gˆu¨ tas¸ıdıgˆı devletine silah kullanacak hale gelmis¸/getirilmis¸ bu militan kadronun tasfiyesi yanında, gelecek nesillerin aynı tehlikelere du¨c¸ar olmasını o¨nleyecek tedbirlerin alınmasının TSK ic¸in hayati o¨nem taşıyan zorunluluk olduğu vurgulandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Yaşar Güler Hulusi Akar Burak Akın Salih Zeki Politika Güncel Haberler

title