Haberler

Darbe Girişiminde Akom'un İşgali Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) işgal eden 6'sı tutuklu 17 kişinin yargılandığı dava, 16 Mayıs'a ertelendi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) işgal eden 6'sı tutuklu 17 kişinin yargılandığı dava, 16 Mayıs'a ertelendi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 6'sı tutuklu 9 sanık ile darbe girişimi sırasında yaralanan mağdur ve müştekiler katıldı.

Duruşmada, sanık savunmaları ve müşteki beyanlarının tamamlanmasının ardından talepler alındı.

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Yarbay Mustafa Kubilay, yüzbaşılar Ramazan Derviş, Levent Aksoy, Mehmet Fatih Güven ve Hakan Özhan ile Astsubay Ömer Faruk Çimen'in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, bir sonraki celse tanık beyanlarının alınmasına hükmederek, duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.

İddianame ve ceza istemi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan 214 sayfalık iddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde AKOM'u işgal eden 6'sı tutuklu 9'u da rütbeli olmak üzere 17 asker "sanık", olayda yaralanan 7 kişinin de aralarında bulunduğu 17 kişi "müşteki" sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, tüm sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbu¨s etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbu¨s etme", "Tu¨rkiye Cumhuriyeti hu¨ku¨metini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbu¨s etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 7 yıl altışar aydan onbeşer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

Ayrıca 4 tutuklu askerin, işgal sırasında 7 kişiyi yaraladıkları gerekçesiyle "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 63 yıldan yüzbeşer yıla kadar hapis, 11 sanık askerin ise işgal sırasında "kamu malına zarar verdikleri" iddiasıyla birer yıldan dörder yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi talep edilen iddianamede, TSK'nın hiyerarşik yapısı içinde hareket etmeyen, Tu¨rkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ortadan kaldırmayı amaçlayan, bu amaç doğrultusunda devletin çeşitli kamu kurum ve kuruşlarına sızarak kendi amaç ve hedefleri doğrultusunda kamu gu¨cu¨nu¨ kullanan ve FETÖ/PDY bu¨nyesinde hareket eden bir grubun önceden yapılan planlama çerçevesinde, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandırılan illegal oluşumun darbe girişiminde bulunduğu kaydediliyor.

İddianamede FETÖ'nün AKOM'u işgal nedeni ise şöyle anlatılıyor:

"Söz konusu illegal yapılanmanın özellikle Ankara ve İstanbul gibi bu¨yu¨k şehirlerde amaca yönelik faaliyetler icra ettikleri, bu faaliyetler kapsamında, her tu¨rlu¨ doğal afetin öncesinden bitimine kadar geçen su¨rede, afetin en az zararla atlatılmasını sağlamak amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı kurumlar arasında iş bölu¨mu¨, koordinasyon, iş birliğini sağlamak ve İstanbul Valiliğinden gelecek talimatlar doğrultusunda büyükşehir belediyesinin u¨zerine du¨şen görevi koordine etmek amacı gu¨den, yaklaşık 3 bine yakın yu¨ksek çözu¨nu¨rlu¨kte kamerayla İstanbul'un birçok noktasını kayıt altına alan, elde edilen göru¨ntu¨leri anlık olarak MİT'e ileten İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM'a hakim olunarak İstanbul'da kaos ortamı yaratmak ve göru¨ntu¨lerin MİT'e iletiminin engellenmesi amaçlanmıştır."

İddianamede, sanıkların da askeri darbe girişiminin olduğu gu¨n ve saatte, önceden yapılan plan ve görevlendirmeler doğrultusunda 1 kamyon, yeterince mu¨himmat ve etkili silahlar bulundurmak suretiyle AKOM'u ele geçirmek ve buradaki darbe kapsamındaki faaliyetlere yön vermek için 6. Motorlu Piyade Alay Komutanlığından hareket ederek AKOM'a intikal eden askeri birlik içerisinde yer aldıkları, böylelikle atılı suçu işledikleri sonuç ve kanaatine varıldığı vurgulanıyor. İddianamede, söz konusu sanıkların açtıkları ateş sonucu mu¨ştekiler; Mustafa Ertaş, Bilal Uzcan, Hacı Demirci, Ramazan Çakır, Eyu¨p Kalan, Musa İlhan'ın yaralandığı belirtilerek, atış sıklığı, hedef gözetilmesi gibi hususlar da dikkate alındığında sanıkların öldu¨rmeye teşebbu¨s ettikleri kanaatine varıldığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehmet Fatih Güven Faruk Çimen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title