Haberler

Danıştay Silüet Kararını Onadı

Güncelleme:

Danıştay, Zeytinburnu sahil yolunda tartışmalara neden olan gökdelenlerin, kentin tarihi silüetini bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazları reddetti.

Danıştay, yerel mahkemenin Zeytinburnu'ndaki gökdelenlerin "tarihi silüeti bozan kısmının yıkılması" kararına yapılan itirazı reddetti.

Danıştay'ın yerel mahkemenin yıkım kararını onamasının ardından konuşan davacı Avukat Cihat Gökdemir şu anda belediyenin yıkım kararını almaktan başka herhangi bir hukuki yolu kalmadığını belirtti.

YEREL MAHKEMENİN KARARI ONANDI

Danıştay, Zeytinburnu sahil yolunda tartışmalara neden olan gökdelenlerin, kentin tarihi silüetini bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazların reddine karar vererek, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Danıştay, Zeytinburnu'ndaki gökdelenlerle ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği, "tarihi silüeti bozan kısmın yıkımı" kararına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nce yapılan itirazı değerlendirdi.

Talebi değerlendiren Danıştay 14. Dairesi'nce verilen kararda, şu ifadeler yer aldı: "İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yoluyla incelenererek bozulabilmeleri 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. Yukarıda tarih ve sayısı belirtilen mahkeme kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından, temyiz istemlerinin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına, dosyanın mahkemesine gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 28.05.2014 tarihinde oy birliği ile karar verildi."

ERDOĞAN DA TRAŞLANMASINI İSTEMİŞTİ

İstanbul Zeytinburnu’nda yükselen ve İstanbul’un tarihi yarımadasının siluetini bozan gökdelenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da sinirlenmişti.

Erdoğan, gökdelenleri görünce ‘kahrolduğunu’, sahibinden tıraşlamasını rica ettiğini, bunu yapmadığı için de onunla 5 yıldır konuşmadığını söylemişti.

155 METRELİK GÖKDELEN

Zeytinburnu’nda yer alan Astay Gayrimenkul’e ait 36, 32 ve 27 katlı üç bloktan oluşan 16/9 projesi uzun süredir eleştiri konusuydu.

Mensucat Santral’ın, Kazlıçeşme’de denize 200 metre mesafedeki 28 bin metrekarelik arazisi, 2007’de TMSF tarafından 45 milyon dolara satılmıştı. Satışın ardından iddialara göre önce imar planı değişikliği yapıldı ve gökdelen dikmek için yasal zemini hazırlandı. Biri 155 metre yükseklikte olmak üzere 3 gökdelenin inşaatı ilerledikçe İstanbul siluetini etkilemeye başladı.

VATANDAŞIN ŞİKAYETLERİYLE GÜNDEME GELDİ

Buna göre siluetin bozulduğu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne yapılan vatandaş şikâyetiyle ortaya çıktı. Kıyıdan bakıldığında Sultanahmet Camii’nin minarelerinin arasına üç gökdelen eklenmiş gibi bir manzara vardı.

Genel Müdür Yardımcısı Nermin Beşbaş, inşaatlar için 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’ndan bilgi istedi. Kurulun görevlendirdiği iki uzman yerinde inceleme yaptı. Hazırlanan raporda parsele ait tescil kaydının olmadığı, sit alanı içinde olmayan parsele ilişkin plan yapma, onama yetkisinin İBB ve Zeytinburnu Belediyesi’nde olduğu belirtildi. Raporda ayrıca yapılaşmanın İstanbul’un siluetini olumsuz etkilediği tespit edildi. Bilgiler Koruma Bölge Kurulu’na intikal ettirildi. Bölge Kurulu da bilgileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdi.

"TIRAŞLANMASI MÜMKÜN DEĞİL"

‘OnaltıDokuz’ isimli kuleleri yapan Mesut Toprak, projede herhangi bir yasal sıkıntı olup olmadığı sorusu üzerine ise net bir şekilde şu cevabı verdi: "Bizim ne ruhsatımızda ne de imarımızda hiçbir sıkıntı yok. Yaptığımız proje tamamen aldığımız imar planına uygundur. Yasal olmayan hiçbir şeyimiz yok. 42 yıllık iş hayatımda yasal olmayan hiçbir işe imza atmadım."

Başbakanın söylediği gibi projenin tıraşlanmasının mümkün olup olmadığı konusunda Toprak, "Mümkün değil. Proje bittikten sonra tıraşlama yapılamaz. Böyle bir şey teknik olarak mümkün değil" dedi.

16/9 PROJESİ NEDİR?

İstanbul Zeytinburnu’nda toplam 3 blokun yer aldığı projede 496 konut bulunuyor. Projedeki bloklar 27-32-36 katlı şekilde yükseliyor. Astay Gayrimenkul’ün 2006 yılında 45 milyon dolara aldığı arazi üzerinde yükselen 16/9’da 154 bin metrekarelik inşaat alanı içinde 1+1, 2+1, 3+1, 3+2 ve 4+2 ile dubleks daire tipleri yer alıyor. Yatırım bedeli 175 milyon dolar olan projedeki bazı daire fiyatları ise 4 milyon doları buluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Zeytinburnu Danıştay Emlak Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (22)

inşaatcı:

hiç bişey olmaz merak etmeyin bu inşatta benim kardeşim işçi olarak çalıştı müşterilerinin çoğunluğu arap diyordu bahce katının trilyon tl satıldığını söylemişti kimbilir kimlerin dairesi var burada merek etmeyin yıkamazlar yıkacaktınız niye durdurdunuz inşaatı neden yapımına izin verdiniz

19
20
yanıtYanıtla
hamit:

onlar yapılırken akılları nerdeydi yada kim ruhsat veriyor bunlara insanların gözünün içine sokar gibide usulsüzlük yapılmazki

27
1
yanıtYanıtla
ülkücü:

tayyıp ın de ondan uyu halkım uyu malı götüren götürüyor saf saf oturun

16
10
yanıtYanıtla
Nihat Özkaya:

NE DEMEK MÜMKÜN DEĞİL. GÜZEL İSTANBUL''UN DEĞERİ SENİN BİNANDAN DAHA KIYMETLİ. ZARARINI DA RUHSATI VEREN BELEDİYELERDEN İSTERSİN. YIK ÇABUK O UCUBELERİ.

22
3
yanıtYanıtla
Mehmet:

ya arkadaş bu nasıl bir iş bu adam gecekondu yapmadıki yapılırken herkes gördü ve ilgil makamlardan izin alarak yaptı sorumlu buna inşaat izni verende o kim asıl soru bu

23
1
yanıtYanıtla
haha:

yav arkadaş adam cıkmıs 30 kat 40 kat bunun 5.katın da inşaatı durdurma kararı vermeyip niye davayı 2-3 ayı ertelerseniz ki

21
2
yanıtYanıtla
1:

yazık olacak onca msrafa gökdelen kolay yaılmıyorki be kardeşim israf olacak gökdelene sahip olmak ta kenti gelişmiş gösterir baştan müsaade edilememelitdi o gökdelenlerin değeri trilyonlar

0
21
yanıtYanıtla
kara:

tayyip, hani istanbulu ailenden daha cok seviyordun.palavranı yesinler

10
8
yanıtYanıtla
mustafa:

vay vay güzel ülkem gökdelen yapna vediken tayyıi beyın arkadaşidır ha bu olbilır bilal bey havuzuna az para koyduysa olur havuza çok para koyarsa valahi bilahı yımaya kimsen gücü yetmez rat nalet terolda kütü garibanın evının başında yıkıyorlar bunu becerlıyorlar

5
7
yanıtYanıtla
DÜŞÜNÜYORUM:

YA BU İNŞAATA OLURU MHP Mİ CHP Mİ İZİN VERDİ... VE EN ÖNEMLİSİ BU MÜTEAHİDİN MASRAFINI KİM KARŞILAYACAK... SİZ MÜTEAHİT OLSANIZ NE DERDİNİZ KATRİLYONUNUZUN YARISI YIKILIYOR , İÇİNİZ CIZ ETMEZMİ...

2
9
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title