Haberler

Danimarkalılar İsrail'i Protesto Etti

Güncelleme:

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanan binlerce kişi, İsrail'i protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanan binlerce kişi, İsrail'i protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Bazı işçi birlikleri, sol siyasi hareketler, feministler ile Boycott İsrael, 3F Palestine Network, 3F Youth girişimiyle sosyal medyada organize olan Danimarkalılar, kentin merkezi noktalarından Vesterport'ta toplandıktan sonra Nörre Farimagsgade Caddesi ve Peblingesö Gölü üzerindeki köprüden geçerek Nörrebrogade'ye geçti.

Filistin bayrakları ile "İsrail işgaline son, soykırıma son, İsrail'i durdurun, İsrail'e boykot, hepimiz özgür oluncaya kadar hiçbirimiz özgür değiliz" pankartları taşıyan katılımcılar yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından Nörrebro İstasyonu'na ulaştı. Burada BDS Hareketi (Boykot tecrit ve yaptırımlar) adına açıklama yapan bir aktivist, Filistin'deki sivil toplum kuruluşlarının 2005 tarihinde başlattıkları hareketin amaçlarının Filistin ve Arap topraklarındaki İsrail işgali ve yayılmacılığının sona ermesi, İsrail vatandaşı olan Arapların eşit haklarının kabul edilmesi ve Filistinli mültecilerin topraklarına dönmesini sağlamak olduğunu belirterek kampanyanın halihazırda Filistinlilerle en büyük dayanışma hareketi olduğunu söyledi.

Danimarka'da da bu uluslararası kampanyaya 2012'de katıldıklarını ve Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerine destek olan firmalara karşı mücadele ettiklerini ifade eden sözcü, herkesin sosyal medyada İsrail destekçisi firmalara tepki göstermelerini istedi.

Daha sonra konuşan Filistin asıllı Esma Abdulhamid, Gazze'de okul ve cami gibi yerlerin saldırı altında olduğunu ve gıda ile elektrik sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Gazze'de bombalar yağarken İsrail vatandaşlarının plajlarda alkış tutup sevinç çığlıkları attığını belirten Abdulhamid, İsrail ordusu sivilleri öldürürken İsraillilerin sanki aksiyon filmi izlediklerini dile getirdi.

Danimarka hükümetine de seslenen Abdulhamid, "Danimarka sadece Irak ve Afganistan'da savaş olduğunda mı aktif oluyor. Danimarka hükümeti en azından yaşananlardan dolayı İsrail ile arasına mesafe koyabilir ama maalesef hükümet gözlerini kapatmayı tercih ediyor" dedi.

Katılımcılar daha sonra sessizce dağıldı.

- Konuşmaların yapıldığı alan

- Esma Abdulhamid'in konuşması

- Konuşmaların yapıldığı alandan genel görüntüler

Kaynak: AA / Güncel

Danimarka Kopenhag Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title