Haberler

Danimarkalı Türkler Zor Durumda

Güncelleme:

Danimarka'da çıkarılan yeni sağlık yasası nedeniyle sarı renkteki sağlık sigorta kartlarının artık Türkiye'de geçmiyor olması, Türkler'i zor durumda bıraktı.

Danimarka'da çıkarılan yeni sağlık yasası nedeniyle sarı renkteki sağlık sigorta kartlarının artık Türkiye'de geçmiyor olması, Türkler'i zor durumda bıraktı.

Önceki uygulamaya göre, Türkiye'de hastalanan Türkler'in, doktor ve hastane masrafları devlet tarafından ödenirken, bu karar sonrasında devlet tarafından karşılanmayacak. Türkler, Türkiye'de bulundukları süre zarfında veya AB dışında başka ülkelere seyahat etmeleri durumunda özel sağlık ve seyahat sigortası yaptırmak zorundalar. AB ülkelerine yapılacak seyahatlerde ise sadece Danimarka vatandaşı olan Türkler belediyeden alacakları mavi sağlık kartı ile sağlık giderlerini Danimarka devletinden karşılayabilecekler. Çok sayıda Türk'ün madur olduğu bu uygulama sonrasında, sarı sağlık sigorta kartı artık geçerli olmadığı için, Türkiye'ye veya Danimarka dışına seyahat eden Türkler, şayet kendilerine bir seyahat ve sağlık sigortası yaptırmazlarsa seyahat sırasında hastalanmaları ve başlarına bir şey gelmesi halinde yüksek miktarlar ödemek zorunda kalabilir.

Bahse konu gelişmeler Danimarka'da yaşayan Türkler'den de tepkiler alıyor. Danimarka'da sigorta işleri yürüten Tom Jensen, "Örneğin sigorta yaptırmayan bir kişi hastalanır ve Danimarka'ya getirilmesi gerekirse 250 bin (35 bin Euro) krona kadar masrafa yol açabilir. Biz Türkiye'yi de içine alan bir fiyat hazırladık tek bir şahıs için yıllık 269 kron, 7 kişiye kadar tüm aile için 669 kron. Yaptırılacak sigorta 1 yıllık oluyor fakat her seyahatte ilk 1 ay geçerli. Türkler tatilde uzun kalıyorlar. 1 aydan fazla kalacaklar genişletilmiş sigorta yaptırabilirler onun için de çok az bir ek ödenek alıyoruz tabi kalacağı süreye bağlı. Örneğin, 70 yaşın üzerindeki yaşlı ve emekliler için diğer sigorta şirketlere ek ücret istiyorlar ama biz istemiyoruz. Bizim için er kes bir. Türklere tavsiyem Danimarka dışına çıkmadan sigorta yaptırmaları ve rahat tatil yapmaları. Aksi takdirde altından kalkamayacakları masrafları ödemek zorunda kalabilirler" dedi. - Kopenhag

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Danimarka Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title