Haberler

Danimarka'nın İlk Astronotu Dha'ya Konuştu: "Güzel Dünyamızı, Uzaydan Görebilmek Çok Özeldi"

Danimarka'nın ilk Astronatı Andreas Mogensen, 8 günlük uzay yolculuğunun ardından ülkesine döndü.

Danimarka'nın ilk Astronatı Andreas Mogensen, 8 günlük uzay yolculuğunun ardından ülkesine döndü. Kraliçe Margrethe tarafından kabul edilip madalya ile ödüllendirildikten sonra Kopenhag Üniversitesi'nde, bilim adamlarına, öğrencilere uzay yolculuğunu anlatan Anderas Mogensen, dış basından sadece DHA'ya açıklamalarda bulundu. Andreas Mogensen, 100 yıl sonra uzayın, yeryüzünde yaşayan insanların hayatında önemli rol oynayacağını belirterek "Uzaydaki hiç unutamayacağım an, yeryüzünün uzaydan görünüşüydü" dedi. Kopenhag Üniversitesine ait binada daha önce, Orhan Pamuk, Angela Merkel, Winston Churchill gibi ünlülerin konuşma yaptıkları tarihi salonda uzaya seyahat hazırlığı, seyahati, uzayda yaşadıkları ve dönüşünü anlatan Andreas Mogensen konferans sonrasında dakikalarca alkışlandı. Konuşmasını tamamlar, tamamlamaz DHA'ya konuşan Anderas Mogensen "Benim için özel olan tüm dikkatleri üzerime çekmem ve çok geniş kitlelere, özellikle gençlere ve çocuklara örnek olabilmem. Yürüttüğüm misyonda gençlerin ve çocukların beni çok iyi takip ettiklerini gördüm. Umarım yerine getirdiğim görev, gençlere ve çocuklara iyi örnek olmuş, onların ileride yeryüzü bilimi ve teknik konusuna ilgi göstermelerine katkıda bulunmuştur. Uzaya giderken dünyaya dönemeyeceğimi hiç düşünmedim. Çünkü o kadar profesyonelce hazırlanmış bir seyahat, program ve işbirliği ki uzay aracı Soyuz'da bulunduğum sürenin her saniyesi benim için çok kıymetliydi. Benim için en zoru uzaya yolculuğum oldu. Soyuz'daki yolculuk tam 51 saat sürdü. Tabi ki çok şahane şeyler yaşadım ama en güzellerinden biri uzaydan dünyayı izlemekti. Güzel dünyamızı, uzaydan görebilmek çok özeldi" dedi.

Anderas Mogensen, uzaydan bakıldığında dünyanın daha çok akşam saatlerinde ışıkların yanması ile belirginlik kazandığını ve anlatılması güç bir güzellikte olduğunu söyledi. Yeryüzünde olduğu gibi uzayda da şimşek çaktığını ancak şimşeklerin aşağı doğru değil, yukarı doğru çaktığını söyledi ve hazırladığı yaklaşık 20 dakikalık filmi salondakilere izletti. Danimarka tarihinin ilk Astronatı olma özelliğini kazanan Andreas Mogensen, uzaydaki deneylerin neticesinin uzmanlar tarafından da incelendiğini ve yakın bir sürede neticesinin bir rapor halinde açıklanacağını söyledi. Uzaydaki günlerinin yeryüzünde, normal bir iş yerinde gibi geçtiğini belirten Andreas Mogensen "Her sabah saat 06.00'da kalkıp 08.00'de iş başı yapıyor, 18.00'de işimiz sona eriyordu. Ondan sonra isteyen yatıyor isteyen kitap falan okuyordu. Cumartesi günleri de öğleye kadar çalışıyor, öğleden sonra ve pazar günü istirahat ediyorduk. Benim için zaman çabuk geçti ama orada 6 ay bir yıl kalanlar var. Yeryüzüne döndükten sonra iki gün yürüyemedim. Yakın bir zamanda tekrar gitmek isterim" dedi. Mogensen, daha sonra üniversiteli gençlerle sohbet edip imza dağıttı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orhan Pamuk Danimarka Kopenhag Dha Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title