Haberler

Danimarka'da İki Türk Gencinin Karıştığı Cinayet Davası Sonuçlandı

Oğlu cinayete karıştığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezası alan Hikmet Şahbaz'ın şehir mahkemesinden aldığı ceza Ağır Ceza Mahkemesinde de onaylandı. Baba Ali Rıza Şahbaz, Kraliyet sarayı yanındaki kilisede duruşma öncesi başlattığı açlık grevine devam edeceğini söyledi.

Danimarka'nın Taastrup şehri istasyonunda Ricko adındaki Danimarkalıyı öldürdükleri gerekçesiyle 14 ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılan 21 yaşındaki Tugay Yalçın ve 18 yaşındaki Hikmet Şahbaz'ın cezaları ağır ceza mahkemesi tarafından da onaylandı.

19 yaşındaki Ricko Traeholt 13 Ekim 2013 tarihinde, Taastrup istasyonunda iki grup genç arasında çıkan çatışmada Tugay Yalçın tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Şehir mahkemesinde yapılan duruşmada savcı Tugay Yalçın'ın 16 yıl Hikmet Şahbaz'ın ise 12 yıl hapis cezalarına çarptırılmasını istemiştı. Ancak Tugay Yalçın'a 14, Hikmet Şahbaz'a ise 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Her iki Türk genci tarafından ağır ceza mahkemesine yapılan itirazla ilgili duruşma 6 gün önce başladı ve 24 Şubat'ta karara bağlandı. 11 Jüri üyesi ve 3 yargıçtan oluşan heyet oy birliği ile iki Türk gencinin suçlu olduğuna ve şehir mahkemesinin verdiği cezaların onaylanmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Tugay Yalçın'ın şartlı sınır dışı edilmesine, öldürülen Ricko Traehold'un annesine 112 bin kron, çatışmada yaralanan 17 yaşındaki diğer gence 20 bin kron tazminat ödenmesine karar verdi.

Cinayeti işlemediğini öne süren ve olay sırasında 16 yaşında olduğu halde yüksek bir ceza alan Hikmet Şahbaz'ın, uzun süredir açlık grevi yapan babası Ali Rıza Şahbaz kararı duyunca isyan ederek masayı yumruklayıp duruşma salonunu terk etti. Ali Rıza Şahbaz, "Benim oğlum cinayet işlemedi okuldan çıkıp eve gelirken tesadüfen kavgaya karışmış. Cinayete ortak olduğu ve saldırının önceden planlandığı öne sürülerek 10 yıl hapis cezası verdiler. Onun hapiste değil okulda olması gerekiyordu. Deniz Özgür Uzun'u hunharca öldüren Danimarkalı gençler suçlarını itiraf ettikleri ve cezaevinden çıkınca yine bir göçmen öldüreceklerini söyledikleri halde sadece 3,4 ve 4 'er yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Bizim çocuklarımıza bu kadar ağır ceza vermelerinin tek nedeni Türk oldukları için. Düşünün mahkemeyi izleyen Danimarkalı gazeteciler bizimle konuşmaya bile gerek görmüyorlar. Çünkü söyleyeceklerimiz işlerine gelmiyor. Medya gerçekleri kamuoyundan gizliyor. Ama biz mücadeleye devam edeceğiz. Bundan sonraki adım Yüksek Mahkeme. Orada da adalet yerini bulmazsa İnsan Hakları Mahkemesi" dedi. Hikmet Şahbaz'ın babası Ali Rıza Şahbaz açlık grevine devam ettiğini söyledi.

DANİMARKA TARİHİNDE BİR İLK

Avukat Erbil Kaya, Danimarka tarihinde 18 yaşın altında bir gence ilk kez 10 yıl hapis cezası verildiğini, Danimarka hukukunda da yanlışlıkların yapılabildiğine dikkat çekerek, "Karara biz de çok şaşırdık. Çünkü kamera kayıtlarında Hikmet Şahbaz ölen gence sırtı dönük görülüyor ve cinayetin nasıl işlendiğini bile görmüyor. Duruşmada görüntüleri defalarca izletmemize rağmen mahkeme böyle bir karar verdi. Savcı cinayetin planlı olduğunu öne sürüyor 'Hikmet istemese orada olmayabilirdi' diyor. Ama 18 yaşın altında bir gence Danimarka tarihinde ilk kez 8 yıldan fazla ceza veriliyor. Belki oradan yola çıkarsak yüksek mahkeme itirazımızı kabul eder. Yasada değişiklik yapıldı. Önceleri 18 yaşından küçüklere 8 yıldan fazla ceza verilemiyordu. Olay sırasında Hikmet 16 yaşındaydı. Karara, ayrımcı bir karar olarak bakmamak gerekir. Bazen göçmen gençler beraat ettiriliyor. Hakimler eğitimli kişiler ama onlar da hata yapabilirler" dedi. - Kopenhag

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Danimarka Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500

Yorumlar (1)

konyalimobilWeb@haberler.com:

Irkciligaaa hayirr

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title