Haberler

Damlataş'ta 'Astım' Turizmi

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere dinamitle taş çıkarılırken tesadüfen keşfedilen Damlataş Mağarası, astım hastalarının akınına uğruyor. 2014'te yaklaşık 4 bin astım hastası şifa niyetiyle mağarayı ziyaret etti.

Alanya Kalesi'nin batısındaki deniz kenarında yer alan Damlataş Mağarası, doğal güzelliğinin yanı sıra, şifa arayan astım hastalarının da ilgi odağı haline geldi. Binlerce yılda oluşan sarkıt ve dikitleriyle dikkati çeken mağaranın ziyaretçi sayısı her yıl artıyor. Türkiye'de turizme açılan ilk mağara olarak bilinen Damlataş Mağarası'nı geçen yıl ücretsiz girişler hariç 282 bin 67 kişi ziyaret ederek, 806 bin 894 TL gelir bıraktı.

ASTIMLILARIN ŞİFA UMUDU

Mağaradaki nem oranının yüzde 90 seviyelerinde ve karbondioksit oranının yüksek olması dolayısıyla astım ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği yönündeki doktor tavsiyeleri üzerine astım hastaları mağarayı ziyaret ediyor. Damlataş Mağarası'nın geçen yılki ziyaretçilerinin yaklaşık 4 bini astım hastalarından oluşuyor. Astım hastaları mağarada günde 4 saat olmak üzere toplam 21 gün kalıyor. Hastalar, içerideki havanın temiz olduğu ve turistik ziyarete kapalı olduğu 06.00 ile 10.00 saatleri arasında mağarada bulunuyor.

ASTIM HASTALARINA 30 KURUŞ

Alanya Belediyesi tarafından işletilen Damlataş Mağarası kişi başı 4.5 TL'ye ziyaret edilebilirken, öğrenciye yüzde 50 indirim uygulanıyor. Kış sezonunda 40 kişi ve üzerindeki gruplarda kişi başı 1.18 liralık tarife uygulanırken, şehit aileleri, gaziler ve yakınlarıyla engelliler mağarayı ücretsiz ziyaret edebiliyor. Astım hastaları ise mağaraya 30 kuruş karşılığı girebiliyor.

'SARKIT VE DİKİTLER İLGİ ÇEKİYOR'

Damlataş Mağarası'nın turistik özelliği dolayısıyla Alanya'nın tanıtımında büyük rol oynadığını belirten Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Murat Yücel, Damlataş'ın şifa dağıtan mağaralar arasında da önemli yeri olduğunu söyledi. Damlataş Mağarası'nı yıl içerisinde gerek şifa amaçlı, gerek turistik amaçlı binlerce kişinin ziyaret ettiğini aktaran Başkan Yücel, "15 bin yıl gibi bir süreçte oluşan Damlataş Mağarası, sarkıt ve dikitleriyle ziyaretçilerinin büyük ilgisini çekiyor. İçerisindeki hava sıcaklığı yaz- kış değişmediği için ziyaretçi sayısında da düşüş yaşanmıyor. Mağaranın ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor" dedi.

Mağarayı ziyaret eden Ukraynalı turist 28 yaşındaki Marina Lazurenko ise nemli ve sıcak olmasına rağmen mağarayı çok beğendiğini söyledi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adem Murat Yücel Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

title