Haberler

'Keme Kebabı' Yemek İsteyenler 11 Ay Bekliyor

Güncelleme:

Şanlıurfa'da, doğada sadece nisanda yetişen keme bitkisinin etle karışımıyla ortaya çıkan lezzet "Keme Kebabı", yılın sadece bir ayında tüketilebiliyor.

Şanlıurfa'da, sadece Nisan ayında yetişen keme bitkisinden yapıldığı için bir ay boyunca müşterilerine sunulan 'keme kebabı' sofralarla buluştu.

11 AY BEKLEMEK ZORUNDA

Kebap denince akla gelen şehirlerin başında gelen kentte, öyle bir lezzeti var ki damak tadına düşkün vatandaşlar 11 ay beklemek zorunda kalıyor.

Kebaba lezzet veren ve bazı bölgelerde "yer elması" olarak da adlandırılan keme, bahar yağmurlarının ardından sadece nisan ayında işlenmemiş toprakta yetişiyor.

YÜKSEK FİYATLA SATILIYOR

Güneydoğu mutfağını sadece bir ay boyunca süsleyen keme, kentteki kebap ustaları tarafından etle karıştırılarak "Keme Kebabı" ismiyle müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Yağışa bağlı büyüyen keme bitkisi, bu yıl bölgede mevsimin kurak gitmesi nedeniyle fazla yetişmediği için yüksek fiyatla satılıyor.

'KEME'NİN ÖZEL MÜŞTERİSİ VAR

Lezzet olarak bazı vatandaşların "ete bile değişmeyiz" dediği keme kebabının özel müşterisi bulunuyor. Ortalama 20 liradan başlayan kebabın fiyatı ise kemenin ete karıştırılma oranına göre değişiyor.

Beraberindeki közlenmiş biber ve kuru soğanla servis edilen kebap, hem görünüşü hem de tadıyla iştah kabartıyor.

YARIM SAATLİK EMEK VERİLİYOR

Kebap ustası Mehmet Kaya, yaptığı açıklamada, keme kebabının yetiştiği dönemde sadece bir ay kadar yenilebildiğini söyledi. Keme kebabının hazırlanışının benzerlerine göre daha meşakkatli olduğunu anlatan Kaya, yaklaşık yarım saat süren emeğin ardından müşterilere servis edildiğini söyledi.

"TALEBİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ"

Kaya, "Biraz pahalı olmasına rağmen müşteriler tarafından çok talep görüyor. Biz şu an talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Bu sene keme biraz kısıtlı olduğu için temin etmekte zorlanıyoruz. Buna rağmen müşterimizi memnun etmeye çalışıyoruz." dedi.

"ET FİYATININ İKİ KATINDAN FAZLA"

Keme kebabının normal kebaplardan biraz daha pahalı olduğunu belirten Kaya, "Kemenin kilosu şu an 70 lira ve bulamıyoruz. Etin kilosu 30 lira, kemenin kilosu 70 lira. Bir porsiyon sade kemenin fiyatı 50 lirayı buluyor. Etin içerisine doğranan keme daha lezzetli oluyor." diye konuştu.

MÜŞTERİLER LEZZETE BAYILDI

Müşterilerden Emine Arslanlı "İlk kez yedim, tek kelimeyle muhteşemdi. Daha önce yediğimiz kebaplardan çok farklıydı. Keyifli ve güzel bir ortamda sunuluyor." ifadelerini kullandı.

Semih Kısakürek de kebabı yiyebilmek için her yıl nisan ayını özlemle beklediklerini dile getirdi. Keme kebabının protein bakımından da zengin olduğunu ifade eden Kısakürek, bir yakınının doktor önerisiyle keme kebabı tükettiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Kaya Şanlıurfa Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (5)

Ekim29:

1- Keme kebabı Gaziantep''e aittir. Urfa taraflarında pek bilinmez ama bunu da öğrenmişlerki buna da sahip çıkmaya başlamışlar. 2- Keme kebabı öyle 1 aylık birşey değildir birkaç ay sürer. Öyle bilip bilmeden haber yapmayın.

3
3
yanıtYanıtla
KARTAL:

YAHUUUU BEN ADANA URFA KEBABLARINI İSTEDİGİM ZAMAN YİYORUM VEDE HİÇÇÇÇÇÇÇÇ 11 AY BEKLEMİYORUM. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2
1
yanıtYanıtla
memet:

EVET KEME KEBABI GAZİANTEPE ÖZGÜDÜR URFA DİYE HABER YAPIP YANLIŞ BİLGİ VERMEYİN.

1
1
yanıtYanıtla
Urfalı:

Taklitçi Antepliler zaten Urfa''da ne varsa Antep hemen taklit yapar fıstığımıza sahiplendiniz şimdide kemeye kaldı sahiplenecek

0
1
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ekim misin nesin ne varsa sizin zaten herşeye sahip çıkma anca bu kadar konuş sen hazıra konmayı SEVER antepliler ÇİĞ KÖFTE URFA KEME URFA LAHMACUN URFA KÜNEFE URFA İÇLİ KÖFTE URFA BORANI URFA sen konuş ekimmmmmmmmmmm

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title