Haberler

Muğla Dalyan Kanalı'nın Sualtı Temizliği Yapılacak

Güncelleme:

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından Dalyan Kanalı'nın fiziksel ve su kirlilik oranı ölçülecek, temizlik yapılacak.

Proje kapsamında, sualtı fiziksel kirliliğinin ve suyun kirlilik derecesinin belirlenerek, kanalda farklı noktalarda oluşturulacak istasyonlarda 3 ayda bir temizlik yapılacağı ve suyun kirlilik derecesinin ölçüleceği belirtildi.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan'ın 1982'de turizm alanı ilan edildiğini söyledi.Bölgenin, 1988'de Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti: "1983'te kanalda 18 tekne vardı ve 600 civarında ziyaretçiyi kumsala ve kaplıcalara taşıyordu. Günümüzde 491 tekne kanalda hizmet veriyor ve yaklaşık 10 bin kişi taşıyorlar. Dalyan sezonda ise 500 bin ziyaretçinin geldiği bir turizm kenti oldu."

Yıldırım, artan ziyaretçi ve tekne sayısı nedeniyle turizm faaliyetleri kapsamında bilinmeyerek çevresel kirlilik oluştuğunu kaydetti. Farkındalık oluşturmak amacıyla Dalyan Kanalı'nda, 4 ayrı noktada oluşturdukları istasyonlarda sualtı temizliği yaptıklarını dile getiren Yıldırım, şu bilgileri aktardı: "MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi olarak, kanalda sualtı temizliği yapıyoruz. Hem fiziksel, hemde suyun kirliliğini tespit ederek bir envanter oluşturacağız. Daha sonra belirlediğimiz istasyonlarda 3 ayda bir düzenli olarak temizlik yapıp, kirlilik değerlerini ölçeceğiz. Projeyi en kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz. Böylelikle kanaldaki kirlilik oranını sürekli takip edebileceğiz.

"Kanalda sualtı temizliğine katılan profesyonel dalgıç ve MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Soykan da sualtında görüş mesafesinin çok düşük olduğuna dikkati çekti.Çamur nedeniyle atıkları tespit etmekte zorlandıklarını anlatan Soykan, "Neredeyse elinizin ucunu göremiyorsunuz. Çok fazla bir şey görüp çıkarabilmek mümkün değil. Böyle bir bölgede oldukça fazla atık olabileceğini tahmin ediyoruz. Turistlik alanlarda sualtı kirliliği önemli bir sorun. MSKÜ Sualtı Araştırma Merkezi olarak envanter için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title