Haberler

Dakika Dakika 'Fırat Kalkanı' Operasyonu (Son dakika haberler)

Güncelleme:

Dakika Dakika 'Fırat Kalkanı' Operasyonu (Son dakika haberler) Türkiye operasyonla Suriye'deki oyuna yeniden bir aktör olarak döndü. Şafak vakti 04:00'te başlayan ve hala devam eden Fırat Kalkanı operasyonunun anbean yaşananlar...

Dakika Dakika 'Fırat Kalkanı' Operasyonu (Son dakika haberler) Türkiye operasyonla Suriye'deki oyuna yeniden bir aktör olarak döndü. Şafak vakti 04:00'te başlayan ve hala devam eden Fırat Kalkanı operasyonunun anbean yaşananlar...

Türkiye bu sabah sınır ötesi operasyona gözlerini açtı. TSK, koalisyon güçleriyle birlikte Cerablus'un IŞİD'den alınması için askeri harekata başladı. Sınırda çatışmalar sürerken Türk tankları Suriye'ye girdi. Suriye sınırında Rus uçağınının düşürüldüğü Kasım 2015'ten beri Suriye'ye hava operasyonu düzenleyemeyen Türkiye, 'Fırat Kalkan' adlı operasyonla ilk defa Suriye'deki bir hedefi havadan vurdu. Böylece Türkiye operasyonla Suriye'deki oyuna yeniden bir aktör olarak döndü. Harekât çerçevesinde 81 hedefe 294 atış yapıldı. Operasyona ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon da hava bombardımanıyla destek veriyor.


İŞTE DAKİKA DAKİKA FIRAT KALKAN OPERASYONU

16:45 Başbakan Yıldırım: "Bizim iki hassasiyetimiz var. Biri, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, bir etnik gruba avantaj sağlayacak koşulların sağlanmamasıdır. Türkiye, güney sınırında yeni bir Kürt oluşumunu kabul etmiyor ve tehdit olarak görüyor."

16:40 Başbakan Binali Yıldırım'la görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ortak basın toplantısında konuştu: "Birlikte çalışarak Suriyeli muhalefet güçlerinin etkisini artırmak için eğitim vermeye devam edeceğiz. Daimi bir politik çözüm yolu bulmak için çalışacağız. Koalisyon güçleri olarak IŞİD'i vurmaya devam edeceğiz."

16:13 Kocaeli'den sınır bölgesine tank ve zırhlı araç sevkıyatı başladı. Tank taşıyıcı tırlara İstanbul'dan yola çıkan tank ve zırhlı araçlar, Kartepe ilçesi tren istasyonuna getirildi.


15.56 Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cerablus operasyonunu "Sonuç alıcı, kısa bir operasyon" sözleriyle tanımladı.

15.54 Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu Fatih'te Camii'nde katıldığı cenaze töreninin ardından, Suriye'nin IŞİD denetimindeki Cerablus kentine başlatılan askeri harekat ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, "Bugün sabah başlayan Cerablus operasyonu, yine son derece önemli bir tarihi dönemeç içinde gerçekleşiyor. Allah Silahlı Kuvvetlerimize yardım eylesin, gazaları mübarek olsun" dedi.

15.44 Cerablus operasyonuyla ilgili bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer, Türkiye'nin başlattığı harekatı anlayışla karşıladıklarını belirterek aynı zamanda Suriye'de siyasi bir çözümden yana olduklarını da dile getirdi.

DW Türkçe Servisi'nin aktardığına göre, Türkiye'nin operasyonunda Kürtleri de hedef alıp almayacağı sorusuna da yanıt veren Schaefer, "Sınırın öte tarafında tamamen Kürtlerin kontrolü altında bir bölge oluşmamasının Türkiye'nin en önemli çıkarlarından biri olduğu açık" dedi.

15:40 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter'dan, Cerablus operasyonuna ilişkin paylaşımlarda bulundu: "Cerablus operasyonunun amacı, DAEŞ ve YPG dahil sınırlarımızı bütün terörist unsurlardan temizlemektir. Türkiye'nin kararlılığı tamdır. Türkiye'nin sınır güvenliğinin ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması için gerekli adımlar atılmaya devam edecektir."

15:32 Avrupa Birliği (AB) sözcülerinden Alexandre Polac, Cerablus'ta yürütülen 'Fırat Kalkakanı' operasyonuyla ilgili yöneltilen soruya "Askeri operasyonlara ilişkin yorum yapmıyoruz" dedi ve ekledi: "Operasyon IŞİD ile sınırlı olmalıdır."

15:25 Güvenlik uzmanı Metin Gürcan, bu harekat ile Suriye'de güç dengelerinin tekrar değiştiğini söyledi. Türkiye'nin operasyonla Suriye'deki oyuna yeniden bir aktör olarak döndüğünü söyleyen Gürcan, "Türkiye'nin yeni esnek stratejisi başarılı oluyor. Bundan sonra Kuzey Suriye'de tıpkı Kafkasya modeli bir düzen olur. Yani herkes kendi bölgesinde hakim olur, ama başkasının üzerinde hakimiyet kuramaz" dedi.

15:20 Resmi temaslar için Türkiye'de bulunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası "Bölgede çok büyük değişimlerin yolda olduğu görülüyor" dedi.

15:00 İçişleri Bakanı Efkan Ala, Cerablus operasyonunun süresiyle ilgili bilgi verdi: "Türkiye'ye yönelik tehdit ortadan kalkıncaya kadar operasyon devam edecek."

14:45 DHA: Keklice ve Kıvırcık köylerini ele geçiren ÖSO, iki köyü daha IŞİD'in elinden aldı. Operasyon sırasında 46 IŞİD'li de etkisiz hale getirildi.

14:31 TSK'ya ait en az 15 tank ve ÖSO militanları IŞİD'in elindeki Cerablus'un merkezine doğru harekete geçti.

14:24 DHA: ÖSO güçleri Keklice'den sonra Kıvırcık köyünü de ele geçirdi.

14:00 Cerablus'u IŞİD'den temizlemek için TSK'nın desteğiyle yapılan Fırat Kalkanı operasyonunda yaralanan üç ÖSO militanı, tedavi için Gaziantep'e götürüldü.

13:45 Suriye Dışişleri Bakanlığı: "Türk tanklarının Suriye'ye girmesi egemenliğimizin ihlalidir."

13:35 Türkiye, Kilis'in karşısında IŞİD'in kontrolündeki yerleri de obüs toplarıyla vurmaya başladı.

13:30 CNN Türk yayınında, ÖSO'nun IŞİD'in elinden aldığı Keklice Köyü'ndeki yakınıyla telefonda görüşen Karkamışlı yurttaş, cihatçıların silahlarını bırakarak güneye, El Bab yönüne doğru kaçtığını aktardı.

13:20 Cerablus merkezine geçmek isteyen ÖSO, Keklice köyüne yerleşerek çevre güvenliği almaya çalışıyor.

13:11 AA: Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetleri'nce Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları Keklice köyünü ele geçirdi.

12:45 YPG Sözcüsü Redur Halil, Türkiye'nin Cerablus'a başlattığı operasyonu 'küstah saldırı' olarak niteledi. Halil ayrıca Ankara'nın "YPG Fırat'ın doğusuna geçmezse gereken cevabı veririz" sözleri için de "Bu isteğe ancak Demokratik Suriye Güçleri yanıt verebilir" dedi.

12:20 TRT Haber: Suriye sınırı içerisinde 3 km ilerleyen ÖSO, Cerablus'a bağlı Keklice köyüne ulaşmak üzere.

12:05 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Operasyonun amacı DAEŞ'i kuzeyden aşağıya doğru süpürmek, sınırımızı DAEŞ'ten temizlemek. YPG güçleri de Fırat'ın doğusuna geçmeli. ABD'yle de de bu konuda anlaştık. Aksi takdirde gereğini yaparız."

11:50 İlk resmi bilgi: 81 artı 12 hedef vuruldu. 294 topçu ateşi yapıldı. F16'lar da iş başında.

Başbakanlık açıklaması şöyle: "23.08.2016 tarihinde Gaziantep Karkamış ilçesine yapılan roket saldırıları üzerine, halkımızın can ve mal güvenliğini korumak ve yapılan sınır ihlallerini önlemek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyon başlatılmıştır. Bu kapsamda düşman unsurlarına cevap ve her türlü terörist grupla mücadele amaçlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bugün saat 04:00 itibariyle daha önceden belirlenen DAEŞ hedeflerine yönelik topçu atışı başlamıştır. Cerablus ve çevresinde ilk önce 81 hedef etkisiz hale getirilmiştir. Saat 08:16 itibariyle 294 topçu ateşi yapılmış, ayrıca sabah saat 06:08 ile 07:50 arasında Hava Kuvvetlerimize ait F16 uçakları ile Cerablusta 12 hedef vurulmuştur. Bu tür sınır ihlalleri ve halkımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren konularda misliyle mukabelede bulunulacaktır."

İlgili Haberler

11:45 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: "Gerekirse meseleye bilfiil el koymak da dahil tüm imkanlarımızı kullanarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumakta, bu ülkenin kendi halkının iradesiyle yönetilmesini sağlamakta kararlıyız. Artık hiç kimse Suriye meselesini Türkiye'nin içişlerinden bağımsız göremez. Teröre maruz kalmamızın asıl sebebi Suriye'dir."

11:40 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: "12, 13, 14 yaşında çocukları terörist olarak yetiştiriyorlar. Bunlar lanetlidir. (Gaziantep'te) Kadınları, çoluk çocukları öldürdüler. Bedelini ağır ödeyecekler."

11:35 AA: ÖSO'nun Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Keklice köyüne ulaşmak üzere olduğu bildirildi.

11:30 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: "Artık bu iş noktalanmalı dedik, sabah 04:00'te süreç başladı. DAEŞ ve PYD gibi terör örgütlerine yönelik operasyonu ordumuz başlatmış durumda. Türkiye'ye tehdit unsuru oluşturacak kim olursa olsun, bu millet var olacaktır. (PYD lideri Salih Müslim'in sözlerine yanıt olarak) Birileri meydan okuyorlar, 'Suriye Türkiye için şöyle olacak, böyle olacak' diye. Onlara ben buradan sesleniyorum: Siz ne olacağınızın hesabını yapın."

11:20 Suriye'deki Türkmenlere yakın bazı sosyal medya hesaplarından Cerablus'a düzenlenen operasyona katılan ve 'ılımlı muhalif' olarak nitelenen Sultan Murat Tümenleri'nin fotoğrafları paylaşıldı.

11:10 Askeri kaynaklar: "Tank birliklerimiz Suriye sınırından içeriye girdi." DHA'nın haberine göre saat 10:30 sıralarında sınırın sıfır noktasında bekleyen tanklar, oluşturulan geçiş noktalarına yöneldi ve Suriye topraklarına girmeye başladı.

10:58 Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın heyetinde bulunan ABD'li üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin düzenlediği operasyona ABD'nin havadan koruma desteği vereceğini söyledi.

10:48 Kara harekatını yürütecek tank, zırhlı araç ve askeri birlikler Suriye sınırını geçti.

10:45 Cerablus'taki 81 hedef, 294 top atışıyla vuruldu.

10:36 Reuters: İki Türk F-16'sı, Cerablus'taki IŞİD hedeflerini vurmak için Suriye sınırı üzerinde havada bekletiliyor.

10:30 Tankların bulunduğu Soylu mahallesindeki sosyal tesis, sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlarla sahra hastanesi kurulduğu görüldü.

10:00 İçişleri Bakanı Efkan Ala: Cerablus'ta koalisyon güçleri ve ılımlı muhalefetle birlikte hareket ediyoruz. Karkamış'taki vatandaşlarımız güvenli yerlere alındı. Yalnızca IŞİD değil, hemen yanı başımızdaki terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine imkan verilmeyecektir.

9:45 PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Türkiye'nin Cerablus operasyonuna, kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajlarla tepki gösterdi: "Türkiye, Suriye bataklığında… IŞİD gibi yenilgiye uğrayacaklar. Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir."

9:40 Cerablus'ta IŞİD'e karşı başlatılan harekatın adının 'Fırat Kalkanı' olduğu belirtildi.

9:20 Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre IŞİD de havan topuyla karşılık verdi. Cerablus'tan atılan havan topu, Karkamış yakınlarında boş bir araziye düştü.

8:30 TSK'ya ait tankların sınırın sıfır noktasına konuşlandı.

8:09 DHA: Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları dahil tüm komuta kademesi, operasyonu Harekat Merkezi'nden yönetiyor.

08:05 Reuters: Türk jetleri, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarıyla birlikte Cerablus'taki IŞİD hedeflerini vuruyor.

08:00 DHA: İlk hava saldırısı sabah saat 06:08'de yapıldı. Ardından 06:10 ve 06:30'da da Cerablus havadan vuruldu.

07:50 Saat 06:08'den bu yana F16 uçakları Cerablus'ta 12 hedefi vurdu.

07:45 Askeri kaynaklar: Türkiye'de sınır hattı üzerinde konuşlu tanklarla, Suriye tarafında anlık çıkan ve görünür IŞİD hedefleri vuruluyor. Operasyona Türk Hava Kuvvetleri'ne ait jetler de katılıyor.

07:32 CNN Türk yayınında, koridorun açılması durumunda kara harekatının da bu sabahtan itibaren başlatılabileceği belirtildi.

07:20 Reuters: Türk Özel Kuvvetleri'ne bağlı askerler, Cerablus'ta konuşlandı, kara herekatı için koridor açılmasını bekliyor.

06.15: IŞİD'in kara harekatına engel olmak amacıyla yerleştirdiği mayınları temizlemek için Keklice civarına zırhlı mayın temizleyiciler ve iş makineleri sokuldu.

04:00 Obüs atışlarıyla IŞİD'e yönelik Cerablus operasyonu başladı.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Cerablus Türkiye Suriye Gündem Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title