Haberler

Daha İyi Bir Tarım İçin Toprak Analizi Şart

Güncelleme:

Şanlıurfa Ziraat Odası, tarım sektöründe faaliyet gösteren 69 teknik personele 'toprak analizi ve önemi' konulu eğitim verdi.

Şanlıurfa'da 69 tarımsal teknik personel daha Ziraat Odası ile GAP TEYAP arasında imzalanan protokol kapsamında eğitim aldı.

'Toprak analizinin önemi' konusundaki eğitim, Şanlıurfa Ziraat Odası eğitim salonunda GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal tarafından verildi. Hem teorik hem de pratik eğitimin verildiği toprak analizinin tarımdaki öneminin anlatılması sonrası Şanlıurfa Ziraat Odası toprak analiz laboratuvarında da uygulama yapıldı. Teknik personel bir toprak analizinin nasıl yapıldığını kimyagerlerin uygulamaları ile takip etti.

EYYÜPOĞLU: HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ

Eğitimler konusunda görüş belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu GAP TEYAP ile bir süredir devam eden eğitim faaliyetlerinin daha kaliteli ve fazla ürünün alınması hedeflerinin gerçekleşeceğini kaydetti. Eğitime katılan ziraat mühendisleri ve teknikerleri, eğitimle toprak analizinin tarımda hem maliyeti düşürdüğünü hem de daha iyi ürün alınabileceği konusunda önemli bilgiler verildiğini belirtti.

GELİŞEN TEKNOLOJİ VE ANLAYIŞ EĞİTİMİ GEREKLİ KILIYOR

Eğitime katılanlardan Ziraat Mühendisi Mithat Vural, uzman tarımsal danışmanı olduğunu ancak gelişen tarımsal teknoloji ve anlayışı takip edebilmek için eğitimleri yakından takip ettiğini söyledi. Bu bağlamda toprak analizinin de önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Vural, bitkiyi en iyi şekilde beslemenin toprak analizi ile mümkün olduğunu gördüklerini belirtti.

Vural aldıkları eğitimi şöyle değerlendirdi: "Ben de uzman tarım danışmanıyım. Tabi GAP TEYAP'ın verdiği tarımsal eğitim kurslarına katılıyorum. Ve gerçekten faydalı olduğunu kendim gördüm. Bugün toprak analizi konusunda eğitim aldık. Hem teorikte hem de pratikte eğitimler alıyoruz. Şu anda Şanlıurfa Ziraat Odası torak analiz laboratuvarında bir toprak analizinin nasıl yapıldığını görüyoruz. Buradaki eğitimlerde bitkiyi beslemek ve iyi ve verimli ürün alabilmek için önce toprağı tanımak gerekli ardından uygulanacak gübre ve tohum seçimi bizlere daha iyi sonuçlar verecektir. Ancak toprağı tanımadan yapacağımız tüm uygulamalar ezbercilik ve sonuçları tatmin etmeyecektir. Bugün aldığımız eğitim ile bitkiyi iyi beslemek için toprak analizinin şart olduğunu gördük"

COŞANDAL: ÖNCE TOPRAĞI TANIMAK GEREKİR

GAP İdaresinin yürüttüğü GAP TEYAP Projesi kapsamında 'Çiftçi Örgütleri Merkezi Çoğunluk Yayım Modeli' kapsamında teknik personele yönelik 3. eğitim programını gerçekleştirdiklerini aktaran GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, amaçlarının yüksek tarımsal girdileri azaltmak olduğunu vurguladı. Toprak analizinin önemi konusunda 69 teknik personele verilen eğitim sonrası konuyla ilgili bilgi veren Coşandal, "Şanlıurfa Ziraat Odası ile ortak yürüttüğümüz eğitim çalışmaları devam ediyor. Burada verilen eğitimlerin en önemli özelliği hem teorik hem de pratik olmasıdır" dedi.

Toprak analizini bir doktorun hastasının rahatsızlığını teşhis etmesine benzeten Coşandal toprak analizi ile toprağın tanındığını ve buna göre tarımsal uygulamaların yapılması gerektiğini vurguladı. Coşandal, "Bu eğitimlerle amacımız toprak analizinin önemine işaret etmek nasıl yapıldığı ve elde edilen sonuçların ne ifade edeceğini anlattık. Tabi tarımsal girdinin yüksek olması nedeniyle çiftçinin maliyet yükü artıyor. En büyük tarımsal girdilerden biri de gübredir. Ancak toprak analizleri ile toprağın ne tür ve ne kadarlık gübreye ihtiyaç duyulduğunu tespit edebilmekteyiz. Bu da maliyetleri düşürmede önemli bir etken oluyor. Şöyle düşünün bugün rahatsızlandığımızda doktora gidiyoruz ve rahatsızlığımızın tespiti için bazı analizler gerekiyor. Böylelikle doktor vücudumuzu tanıyarak rahatsızlığımızı teşhis edebiliyor. İşte toprak analizi de bitki için benzer olanağı sağlıyor. Toprağı tanıyarak eksiğini tamamlayıp ihtiyaca göre tarımsal işlevi uygulamamızı sağlıyor" şeklinde konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title