Haberler

Daha Ekonomik ve Çevreci Otomobiller İçin Tercih Plastikler

Güncelleme:

Türkiye, dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Hatta zaman zaman ilk sıraya kadar yükseliyor. Durum böyle olunca tüm kullanıcılar yakıt tasarrufu sağlayan bir araç kullanmak istiyor. Otomotiv sektöründe; yüksek performans, düşük üretim maliyetleri ve en önemlisi yakıt tasarrufu için çözüm ise 'otomotiv plastikleri'…

Türk plastik sektörünün; plastik teknolojilerinde dünyayı yakalaması için çalışmalar yürüten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), bu yıl Türk Plastik Endüstrisi Kongresi'ni 9. kez düzenliyor. Kongrenin ana teması ise 'otomotiv plastikleri'. Otomotiv sektöründe plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmelerin tüm boyutları ile tartışılacağı kongre, 3 Aralık 2014 tarihinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel'de yapılacak. Kongre, otomotiv ve plastik sektöründe dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerin temsilcilerine ev sahipliği yapacak.

Günümüzde otomobil tercihini yüksek performans, güvenlik, konfor, yakıt tasarrufu, stil ve düşük fiyat belirlerken, seçimde çevresel faktörler de önemli bir yer tutuyor. Otomotiv sektörü yeni teknoloji üretimlerinde bu tercihleri göz önüne alırken çözüm olarak plastik kullanımına ağırlık veriyor. Plastik malzemeler teknolojik gelişmeler ve kullanım avantajları ile bir otomobil için; konfor ve güvenlikten taviz vermeden yüksek performans, düşük üretim ve kullanım maliyetleri ile birlikte hafif bir malzeme olarak önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlıyor.

Yakıt tasarrufu ile birlikte çevresel faktörler de otomotiv sektörünün plastik kullanımını olumlu yönde etkiliyor. Yaygın kullanımına rağmen otomotiv plastiklerinin üretimi için gerekli doğal kaynaklar, küresel petrol tüketiminin sadece binde 3'ünü temsil ediyor. Modern bir otomobilde 100 kg'lık plastik 200-300 kg'lık diğer malzemelerin yerini alırken; söz konusu otomobilin 150 bin kilometrelik ömründeki yaklaşık 8 bin 500 litrelik yakıt tüketimini 750 litre gibi önemli bir oranda azaltıyor. Bu doğrultuda yapılan hesaplar; Batı Avrupa'da petrol tüketiminin yılda 12 milyon ton, karbondioksit salınımının ise yılda 30 milyon ton azaldığını gösteriyor.

Sonuç olarak tasarım ve teknolojinin yanı sıra yüksek verimliliğin anahtarı olarak gösterilen plastikler; otomobillerin ağırlığını hafifleterek yakıt tasarrufu sağlarken, çevrenin korunması açısından da önemli bir rol oynuyor. Plastik ve kauçuk ürünler ağırlıklı olarak aracın; iç giydirme, koltuk, tampon, kaput altı, döşeme, ön konsol, yakıt sistemleri gibi bölümlerinde kullanılıyor.

Son beş yıllık sektör verileri incelendiğinde Türkiye'de toplam plastik üretiminin yüzde 3-5'lik bölümünün otomotiv plastiklerine ait olduğu görülüyor. 2013 yılında otomotiv sektörü üretiminde 281 bin ton plastik ve 156 bin ton kauçuk kullanırken; bir aracın toplam ağırlığının yüzde 11'ini plastikler, yüzde 6,1'ini ise kauçuk oluşturuyor.

Otomotiv sektöründe son dönemde hedeflenen üretim miktarlarına ulaşılamaması rağmen sektörün kullandığı plastik ve yan sanayi ürünlerinde bir artış gözlemleniyor. Tüm bu detaylar dikkate alındığında; Türkiye'de yerli araç üretiminin yapılabilmesi, üretim hedeflerine ulaşılabilmesi için güçlü bir plastik ve yan sanayi sektörüne ihtiyaç duyulduğu kaçınılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkıyor.

'Otomotiv Plastikleri' ana teması ile düzenlenen ve ulusal, uluslararası boyutta plastik ve otomotiv sektör temsilcilerini İstanbul'da buluşturacak "9. PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi" ile ilgili daha detaylı bilgi almak için www.turkishpic.com sitesi ziyaret edilebilir ya da PAGEV'e başvurulabilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title