Haberler

    Daha Az Öcalan Daha Az Kürtçe

    Güncelleme:

    Onlarca bileşeni ve bazı sol grupların yanısıra Barış ve Demokrasi Partisi'nin de katılımı ile yoluna devam eden Halkların Demokratik Partisi (HDP), yeni yönetimini belirlemek üzere kongreye gitti.

    Abdullah Öcalan'ın Türkiyelileşme projesinin bir parçası olarak hayata geçen HDP'nin, DEP ile başlayıp son olarak BDP ile devam eden Kürt siyasi çizgisinin mirasını taşıyan 7 siyasi partiden, en azından başlangıçta farklı bir yolda yürüyeceği, önceki partilerin kongrelerini de takip edenler için göze çarpan ilk unsurdu.

    Salonun dört bir yanı, tıpkı partinin amacı gibi "Türkiye'yi kucaklama" odaklı sloganlarla doluydu.

    Salona asılan en büyük pankart, "Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Demokratik Ulus" oldu. Bunun yanısıra Soma'daki maden kazasının ardından işçi haklarına parti tüzüğünde daha geniş yer ayırmayı hedeflediği açıklanan parti, "Sosyal güvence, sendika, grev her emekçinin yasal hakkıdır" yazan pankartları da salona asmayı ihmal etmedi. Ayrıca, "Soma, kaza değil katliam. Unutturmayacağız" yazan bir postere de yer verildi.

    [Fotoğraf: Osman Baytürk/AJT]

    Kongrenin başlayacağı saatlerde salondaki bayrak hassasiyeti de dikkat çeken bir nokta oldu. Lice'de Türk bayrağının indirilmesinin yarattığı tartışmaların da etkisiyle bayrak asılırken görevliler 'hassasiyet' uyarısı yaptı. "Türkiye Cumhuriyeti bayrağını asmak yasal bir zorunluluktur. Bu konuda duyarlı olmanızı rica ediyoruz" uyarısı, üst üste iki defa yapıldı.

    Daha az Öcalan daha az Kürtçe

    Salonda yokluğu dikkat çeken ise Abdullah Öcalan posterleri oldu. Son BDP kongresinde salonda dev bir Öcalan posteri asılmıştı. HDP Kongresinde ise tek bir poster dahi asılmadı. Bir diğer farklılık ise Kürtçenin daha az kullanılması oldu. Ülke dışından gelen yabancı konuklar dışında kongrede Kürtçe konuşan olmadı.

    Kongrede eksikliği hissedilen bir diğer factor ise coşku oldu. Salonda daha önce yapılan BDP, DTP kongrelerine oranla çok daha az slogan atıldı, daha az halay çekildi. PKK marşı çalınmadan önce yapılan saygı duruşuna çağrı da her zaman ki gibi sadece 'devrim şehitleri' için değil Gezi olaylarında ve Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenler için de yapıldı.

    PM'de de Öcalan adı yok

    Daha önce BDP'nin parti meclisinde yer alan  Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, HDP'nin Parti Meclisi'ne girmedi. Listede dengeli bir tutum izlendiği, HDP'nin diğer bileşenlerinin de Parti Meclisi'nde yer almasına özen gösterildiği görüldü. Yavuz Önen, Erol Katırcıoğlu, Salman Kaya, Karabet Paylan, Gencay Gürsoy gibi hem sol hem de HDP'nin kısa mazisinden isimler listeye girdi. BDP geleneğinden gelen Pervin Buldan, Filiz Koçali, Meral Danış Beştaş gibi bazı isimler parti yönetiminde yer aldı.

    Salonda Öcalan posteri yoktu, en büyük pankart, "Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Demokratik Ulus" oldu. [Fotoğraf: Osman Baytürk/AJT]

    HDP için yeni yönetimini belirlemek çok da zor olmadı. Ancak, tıpkı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasında söylediği gibi işin zor kısmı bundan sonra başlayacak. HDP'nin bu hafta içinde Köşk adayını açıklaması bekleniyor. Kadın aday çıkarmak isteyen parti, aradığı adayı bulamıyor. Aday bulunamazsa en kuvvetli ismin yine Selahattin Demirtaş olduğu belirtiliyor.

    Aday belirlenmesinden sonra HDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda nasıl bir strateji izleyeceği, tabanına bir adayı işaret edip etmeyeceği ise ayrı bir tartışma konusu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin en yeni siyasi partisini hummalı bir trafik bekliyor.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Halkların Demokratik Partisi Abdullah Öcalan Mehmet Öcalan Soma Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
    title