Haberler

Dağda Yaralı Kurtarma Tatbikatı

Adıyaman'da UMKE'nin dağlık arazideki yaralı kurtarma tatbikatları gerçeği aratmadı.

Tut ilçesinde Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), dağlık alanda yaptıkları kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı.

Dağlık alanda gerçekleşen tatbikatlarda UMKE personelleri, önce engebeli bir yolda trafik kazası geçiren yaralıları araçtan çıkararak hastaneye ulaştırılmasını sağladı.

Daha sonra ekipler, kayalıklardan düşerek yaralanan bir vatandaşa ulaşmaya çalıştı. Yaralının bulunduğu alana ulaşan ekipler, yaralı kişiyi sedyeyle ambulansa götürdü.

Son tatbikatta ise bir sporcunun yamaç paraşütü ile dağlık alanda kayalıklara çarparak düştüğü ihbarını alan UMKE personelleri, yaralanan sporcunun bulunduğu alana tırmandı.

Yaralıya ilk müdahaleyi yapan ekipler, daha sonra yaralıyı sedyeye aldı. Yaralının bulunduğu sedyenin köşelerine halatlar bağlayan ekipler, yüksek kayalıklara aldırmadan ekip çalışmasıyla yaralıyı başarılı bir şekilde aşağı indirdi.

Ekiplerin başarılı tatbikatını izleyen yetkililer, tatbikatların sonunda ekipleri alkışlayarak kutladı.

Tatbikatların ardından açıklama yapan Tut Kaymakamı Mehmet Mut, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, bu doğal afet gerçeğinin herkesin bilmesi gerektiğini söyledi.

Kocaeli'nin Gölcük ilcesinde 1999 yılında yaşanan depremin Türkiye için bir milat olduğunu ifade eden Mut, "Bu depremde çok büyük kayıplar verdik. Bundan sonda çok detaylı araştırmalar yapıldı ve ekipler kuruldu. Burada gerçekleşen tatbikatlarda ilerde gerçekleşebilecek doğal afetlerde can kaybının çok fazla yaşanmaması için önemli buluyoruz" dedi.

İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş ise UMKE'nin Sağlık Bakanlığı tarafından tüm illerde gönüllü sağlık personelleriyle kurulduğunu belirtti.

UMKE'nin hem ulusal hem de uluslararası alanda gönüllü olarak hizmetler verdiğini vurgulayan Taş, şöyle devam etti:

"Özellikle sağlıkta dönüşüm programından sonra UMKE'nin gerek eğitimleri gerekse lojistik konusunda ciddi donanımlara sahip oldular. Ülke içerisinde ve dışarısında birçok afet bölgelerinde bizatihi görev alıp afetzedelere yardımda bulundular. İlimiz de afet konusunda hassas bir il. Ekiplerimizi 2014 yılının başından beri eğitimleri başlamış ve daha önce çeşitli coğrafyalarda eğitimler ve kamplar düzenledik. Bugün de burada ekiplerimize yeni katılan arkadaşlarımızın teorik eğitimleri noktasında fiili olarak pratiklerini geliştirmeli için bu tatbikatı sergiledi"

Tut Belediye Başkanı Cemal Avcı da Adıyaman'ın deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek, vatandaşların deprem konusunda bilgilendirilmesinin ve kurtarma ekiplerinin kurulmasının önemli olduğuna işaret etti.

Bu arada, yamaç paraşütü eğitimi alan bazı UMKE personelleri, yamaç paraşütü ile yapacakları tatbikatı rüzgarın ters yönden esmesi nedeniyle gerçekleştiremedi. - Adıyaman

Kaynak: AA / Güncel

Adıyaman Türkiye Mut Tut Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title