Haberler

D-8 Genel Sekreteri Musavi Açıklaması

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Gelişen 8 ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, "Eğer Suriye konusunda Türkiye, İran ve Suudi Arabistan aynı masa etrafında oturursa bence bu sorun kesinlikle çözülecek. Bu nedenle 3 bölgesel gücün bir masa etrafında oturması gerekiyor. İnanıyorum ki bunu yapacak olan da Türkiye'dir" dedi.

Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesi sonrası Suriye'deki ateşkes ve Filistin meselesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

D-8 olarak bölgede çatışma istemediklerini, çatışmaların artmasının D-8 içi işbirliğini olumsuz etkilediğini vurgulayan Musavi, "Benim kişisel görüşüm, eğer Suriye konusunda Türkiye, İran ve Suudi Arabistan aynı masa etrafında oturursa bence bu sorun kesinlikle çözülecek. Bu nedenle 3 bölgesel gücün bir masa etrafında oturması gerekiyor. İnanıyorum ki bunu yapacak olan da Türkiye'dir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İran ve Suudi Arabistan'ı bir araya getirmesi gerektiğini dile getiren Musavi, "Suriye'de durum şu an gerçekten çok kötü. Ülke yıkılmış vaziyette. En önemlisi yabancı güçlerin işgali altında. İnsani kriz had safhada. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bu sorunu çözecek güçler yabancı güçler değil, bölgesel güçlerdir" diye konuştu.

D-8 liderler zirvesinde konu gündeme gelecek

D-8'in ajandasında siyasi bir gündem olmadığına dikkati çeken Musavi, şöyle devam etti:

"Bu yıl sonunda yapılacak D-8 liderler zirvesinde eminim bu konu gündeme gelecek. Bu tür zirvelerin sunduğu faydalardan biri de üye ülkelerin liderlerini aynı masa etrafında bir araya getirmek. Zirvede ikili, üçlü görüşmelerin yapılacağını, bu konunun mutlaka gündeme geleceğini, çözüme dair önemli kararlar alınacağını ümit ediyorum. Zira 2012 yılındaki D-8 zirvesinde de benzer sorunlar olmuştu. Benzer siyasi konular gündeme gelmiş, liderler ikili üçlü görüşmeler yaparak o zamanki siyasi konuları tartışmışlardı."

Filistin meselesi

Musavi, Filistin meselesi konusuna da değinerek şunları kaydetti:

"Bu konuda maalesef pek çok görüş ayrılığı bulunuyor. İslam İşbirliği Teşkilatı, Filistin sorunu merkezli kurulmuş bir yapı. Ancak sadece İslam ülkeleri arasındaki görüş ayrılıkları değil, Filistinlilerin bile kendi aralarında görüş ayrılıkları mevcut. Hamas'la Fetih'in birbirleriyle uyuşamaması ve ortak düşmana karşı ortak hareket edememesi önümüzde sorun olarak duruyor. Benim burada görüşüm, Merhum Erbakan gibi stratejik vizyona, İslam ümmeti bilincine sahip liderlerin bir araya gelerek bu sorunu ortadan kaldırmalarıdır."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Musavi D 8 Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title