Haberler

Cumhuriyet Yazarı, 10 Anketin Ortalamasını Aldı! İşte Partilerin Oy Oranı

Güncelleme:

7 Haziran seçimleriyle ilgili yıl içerisinde yapılan anketlerde AK Parti'nin oy oranı ortalama yüzde 43 seviyesindeyken, HDP'nin barajı geçemediği görülüyor.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Doğan Satmış, 2015 genel seçim son anketlerini köşesinde değerlendirdi. Satmış, 2015 genel seçim son anketlerini toplayıp bir ortalama alma denenirse "AK Parti: 43.2, CHP: 26.1, MHP: 16.6, HDP: 9.6" sonucuna ulaşılacağını belirtti.

Doğan Satmış HDP'ye ilişkin olarak da, "10 anketin ortalamasına göre HDP henüz barajı aşmış değil. Barajı aşmak için birkaç yüz binlik oy daha gerekiyor" notunu düştü.

Doğan Satmış'ın "Seçime 50 Gün Kala 10 Anketin Sonucu" başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

PARA KİMDEN ALINIYORSA O PARTİ KAYIRILIR

7 Haziran seçimlerine 50 gün kaldı. Anket şirketi yöneticileri, seçmen davranışının iki ay, üç ay gibi kısa dönemlerde pek fazla değişmediğini söylerler. Gerçekten de, uzun süreli periyodik anketlere bakınca, istisnalar hariç, parti oylarının keskin artış ve inişler göstermediğini görürsünüz.

Anket şirketleri genelde parasını aldıkları kuruluşlara hoş görünecek sonuçları ortaya çıkarmak için çaba harcarlar. Yani eğer parayı AKP'den alıyorsa, hata payında AKP'yi yüksek göstermek, CHP ile çalışıyorsa onu kayırmak anlamına gelir bu. Ancak etik olan, bu kayırmanın hata payı da içinde olacak biçimde yapılmasıdır. Tabii ki, kayırmanın büyüklüğünü çoğu zaman bilemeyiz. Haziran seçimine yönelik trendleri görmek için son iki ayda yapılmış anketleri araştırdım. Bunları bir tablo olarak da yanda göreceksiniz.

AK PARTİ'NİN OY ORANI

Son iki ayda 10 ayrı anket yapıldı. Aslında AKP'yi hep yüzde 50 civarında gösteren ORC şirketi, 7 Mart'ta bir anket daha yapmış, yine yüzde 50 çıkarmıştı. (Listede aynı şirketten 3 tahmin olmasın diye, 7 Mart tarihli bu anketi liste dışında tuttum.) Ancak ORC şirketi bile AKP'nin oylarının düştüğünü kabul etti ve 13 Nisan tarihli son anketinde yüzde 48.3'e çekti. Yani AKP'de trend, oyların düşüşü yönünde. 7 ankette AKP yüzde 40-50 arasında, öteki üç ankette ise AKP yüzde 40 bandının altında çıktı.

HDP BARAJI AŞMIŞ DEĞİL

CHP yüzde 23-30 arasında kaldı. MHP sadece bir ankette yüzde 20'yi aştı, genelde 13 ile 19 arasında oynadı. HDP ise 5 ankete göre, barajı aşıyor. 5 ankete göre de barajın altında kalıyor. Anketleri toplayıp bir ortalama almayı denersek sonuç şu: AKP: 43.2, CHP: 26.1, MHP: 16.6, HDP: 9.6

10 anketin ortalamasına göre HDP henüz barajı aşmış değil. Barajı aşmak için birkaç yüz binlik oy daha gerekiyor. Seçim sonunda, bu 10 anketin ortalamasını sonuçlarla karşılaştırıp ne kadarı doğruymuş değerlendiririz.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ak Parti Ak Parti Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (315)

TÜRKOĞLU:

Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe MHP diyorum

284
397
yanıtYanıtla
VATAN YAHUT SİLİSTRE:

Yahu bana MHP bu sefer iktidar olacak gibi geliyor, oyumu mhp alacak bu sefer

205
299
yanıtYanıtla
gorro:

insan ol ahmet, sen kim hdp ye laf atmak kim, asil vatan haini sen ve senin gibiler, cakma vatanseverler

yanıt40
yanıt1
ercan:

vatan hainliği yetimin hakkını ayakabbı kutularında saklayanlarda. vatan hainliği maraşta çorumda sivasta dersimde katliam yapanlarda. . sayayımmı daha. . . pislikleri vatan millet sakarya edebıyatıyla asıl bölücülük yapıp gariplerın sırtından geçinenleri. .

yanıt0
yanıt0
huntelaarm@m.m:

Konusma lan gorro hepiniz hainsiniz.ha dağdaki terörist ha siz aynısınız

yanıt0
yanıt0
AhmetMobil-IOS:

hdp'ye yalnızca vatan haini olanlar oy verir.vatan haini değilsen hiç oy kullanmamak hdp'ye vermekten bin kat daha şereflidir.....

16
310
yanıtYanıtla
SIRCALI:

pkknın korkulu rüyası MHP

109
197
yanıtYanıtla
ÜLKÜCÜ CCC...mobilWeb@haberler.com:

Terörün korkulu rüyası ÜLKÜCÜLER

85
192
yanıtYanıtla
BİZİMLE YÜRÜ TÜRKİYEEE:

MHP NİN OYLARI BİLİNÇLİ OLARAK DÜŞÜK GÖSTERİLMEYE DEVAM EDİLİYOR, AMA 7 HAZİRANDAN GÖRCEKSİNİZ, BU ANKETLERİN TAMAMI ALGI OPERASYONUNUN BİR PARÇASI, MHP NİN ZATEN DİĞER PARTİLERE KAÇANLARDAN SONRAKİ KEMİK OYU ZATEN YÜZDE 17, ŞİMDİ BAIYOR VE GÜLÜYORUZ, BU KADAR AKAPEDEN KAÇANLAR NEREYE GİTTİ PEKİ, HDP YİDE BARAJ ALTINDAKOYDUNUZ, EE AKAPEDEN KAÇAN OYLAR NERDE, NE YAPSANIZ MHP NİN YÜKSELİŞİNİ ENGELLEMEYECEKSİZNİZ, ARTIK GELİYORUZ, BİZİMLE YÜRÜ TÜRKİYEEEEEE

116
159
yanıtYanıtla
himmm@m.m:

Bahçeli varsa oy yok olacak yine 15 alir 70 vekil

yanıt0
yanıt0
Tüm 315 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title