Haberler

Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl içinde yaptıkları reformlarla ayrımcılıklara son verdiklerini belirterek, "Bütün bu ayrımlar kalkmasına rağmen hala bu ülkede bu fidanlarımızın şehit edilmesinin sebebi nedir? Her şey yapıldığı halde bunlar ne istiyor? Söyleyeyim, bunlar ülkemizi bölmenin gayreti içindeler" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Hakkari, Iğdır, Malatya, Muş, Tunceli, Batman, Şanlıurfa ve Ankara'dan gelen muhtarlarla gerçekleştirilen "dokuzuncu muhtarlar toplantısı"nda, muhtarlara "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine hoş geldiniz" diyerek, hedeflerinin Türkiye'deki muhtarların tamamıyla bir araya gelerek hasbıhal etmek ve sofralarını paylaşmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne ilişkin muhtarlara bilgi veren Erdoğan, Külliye kapsamında ramazan ayında hizmete giren Beştepe Millet Camisi ile yapımı devam eden kongre merkezi, çok amaçlı bina ve içerisinde 5 milyon cilt kitabın bulunacağı kütüphanenin yer alacağını anlattı. Erdoğan, "Ülkemize ve Ankara'ya milletimiz için iftihar kaynağı bir külliyeyi kazandırmış olmaktan memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

Erdoğan, bugün ağırlıklı olarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden muhtarları ağırladıklarını anımsatarak, geçen 12 yılın ve bugün yaşanan sürecin samimi bir değerlendirmesini yapmak istediğini belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Belki yaşı 30'un altında olan gençler görmedikleri için bilmiyor olabilir ama sizlerin bir kısmı 1970'li yılları, hepiniz de 1990'lı yılları çok iyi hatırlıyor olmalısınız. Türkiye'nin yokluk, yoksulluk günlerini sizlerle birlikte yaşadık. Bugün sahip olduğumuz ve eksikliğini hayal dahi edemeyeceğimiz hizmetlerin pek çoğundan mahrum bir şekilde hayatımızı yaşamak zorunda kaldığımız o yılları asla unutmamalıyız. 13 yıl önce Türkiye'de 26 havalimanı vardı ama hamdolsun şu anda bu havalimanlarının sayısı 55'e geldi. Artık her vilayetten neredeyse havalimanlarına gelmek suretiyle Ankara'ya, İstanbul'a ulaşmak mümkün. Biz, insan değil miydik, niçin havayollarıyla seyahat etme imkanımız yoktu? John uçuyordu, Helga uçuyordu, Ahmet, Fatma niçin uçamasın? Böyle bir dertleri var mıydı acaba geçmişte gelenlerin? Maalesef böyle dertleri olmamıştı, ama biz dertliydik. Dertli olduğumuz için de bunu başardık.

Düşünün denseydi ki 15 yıl önce; 'Iğdır'a havalimanı açılacak, Hakkari'ye, Kars'a havalimanı açılacak, Muş'a, Ağrı'ya havalimanı açılacak', inanır mıydınız? Mümkün değil. 'Yok canım, buraya kim gelir, Batı dururken Doğu'da, Güneydoğu'da bunların işi ne.' Hep böyle baktılar, böyle değerlendirdiler, ama biz yola çıkarken böyle düşünmedik. Biz 'tek vatan' dedik, "Batı'da ne varsa Doğu'da da o olacak, Kuzey'de ne varsa Güney'de de o olacak. 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarımızın hepsinde bizim vatandaşımız tek millet anlayışıyla bundan istifade edecek' dedik. Şu anda bunlar var mı? Var, hala devam ediyor mu? Ediyor. Çünkü biz bu milleti seviyoruz, biz bu vatan topraklarını seviyoruz. Ama sevmeyenlerin de olduğunu bu arada görüyoruz. Ne yazık ki demokrasi, insan hakları, işkence, özgürlükler, can ve mal emniyeti bakımından kabus gibi yıllar yaşadığımızı hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım. Şimdi yeniden buna başladılar mı? Başladılar."

"Seçilmiş, atanmışa göre daha üstündür"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü toplantıya gelmek istedikleri halde tehdit edilip de gelemeyen muhtarlar olduğunu belirterek, "Muhtar kim, memur mu? Muhtar seçilmiştir. Kim tarafından? Halk tarafından. Cumhurbaşkanı nasıl halk tarafından seçiliyorsa, muhtar da aynı şekilde halk tarafından seçildiği için benim indimde, benim inandığım demokraside seçilmiş, atanmışa göre daha üstündür. Demokrasiye inananların hepsi bu işi böyle görmeliler" diye konuştu.

Demokrasiye inanmayanların "ben ne dersem onu yapacaksın" mantığıyla hareket ettiğini, şimdi de halka silah doğrultanların aynı şeyi söylediğini vurgulayan Erdoğan, "Yat yat, kalk kalk, mantık bu. Bunlarda hiçbir noktada böyle bir değerlendirme yok, çünkü bu noktada onların zaten itikadi bir derdi de yok. Ret, inkar, asimilasyon politikalarının tüm ağırlığıyla milletimizin üzerine çöktüğü o kara günleri bir ibret vesilesi olarak zihnimizde canlı tutmalıyız" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yıl önce göreve geldiklerinde olağanüstü hal uygulamasının bulunduğunu ve göreve gelmelerinin ardından 1 ay içinde bu uygulamaya son verdiklerini bildirdi.

Erdoğan, şöyle dedi:

"O zaman Güneydoğu'yu, Doğu'yu dolaşırken oradaki vatandaşlar bize şunu söylüyorlardı; 'olağanüstü hali kaldırın yeter.' Kaldırdık, yetti mi kardeşlerim? Ondan sonra neleri konuştuk, neleri açık hale getirdik. Televizyon dediler, 24 saat yayın başlattık mı? Başlattık. Kendi dilimizde propaganda başlattık mı? Başlattık. Üniversitelerde enstitüler kuruldu mu? Kuruldu. Bütün bunların yanında bu ülkede Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza vesaire bu ayrımlar ortadan kaldırıldı mı? Kaldırıldı. Altyapı, üstyapı yatırımları yapıldı mı? Yapıldı. Bütün bu ayrımlar kalkmasına rağmen hala bu ülkede bu fidanlarımızın öldürülmesinin, şehit edilmesinin sebebi nedir? Her şey yapıldığı halde bunlar ne istiyor? Bunlar ülkemizi bölmenin gayreti içindeler."

"Ekonomik yıkımların ardı ardına geldiği, güven ve istikrar ortamının yerle yeksan olduğu Türkiye günleri hamdolsun bugün yok ama bunlar bunu hazmedemiyor" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz, işte böyle bir dönemin ardından milletimizin teveccühüyle ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendik, kolları sıvadık. Her alanda çok köklü reform politikalarını hayata geçirmeye başladık. Eğitimde, sağlıkta.... Şu anda Türkiye'nin 81 vilayetinin tamamında üniversitelerimiz var mı? Peki daha önce böyle bir şey yoktu. Hele hele Güneydoğu'da falan üniversite... 13 yıl önce söylersen 'yok canım, üniversite buraya nerede gelir' derlerdi. İşte geldi. Şimdi en ücra köşedeki benim Kürt kardeşim evladını oradaki üniversiteye gönderebiliyor mu? Gönderiyor, ama bunlar o üniversiteleri bile yakmanın, yıkmanın gayreti içindeler. Okulları yakanlar bunlar, hastaneleri yakanlar bunlar, camilerimizi yakanlar, yıkanlar bunlar. Bunlara karşı ortak mücadeleyi sürdürmek için sizlerle bir aradayız. Bunu beraber yapacağız. Bir taraftan ekonomiyi düzlüğü çıkarmak, milletimizin refahını yükseltme çabası içinde olduk, diğer yandan da demokrasi ve özgürlüklerin alanını genişletme mücadelesi verdik, ama biz emri dağdan almadık. Biz emri Hakk'tan ve halktan aldık."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hakkari Türkiye Iğdır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
title