Haberler

Kalın: Rusya'ya Özür Ve Tazminat Yok, Gazze Halkı Nefes Alacak

Güncelleme:

Kalın, katıldığı canlı yayında, Rusya'dan özür dilenmeyeceğini ve tazminat ödenmeyeceğini açıkladı. Kalın ayrıca İsraille ilişkilerde belli bir noktaya gelindiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus milli gününde Putin'e mektup yazması "Türkiye ile Rusya barışıyor mu, Türkiye özür dileyip tazminat ödeyecek mi" gibi tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın çıktığı canlı yayında bu söylentileri yalanladı, "özür ve tazminat yok" dedi.

İbrahim Kalın şunları söyledi:

"Türkiye ile devam eden bu gerilim süreci daha ne kadar devam edecek?" gibi görüşmeler oluyor kendi içlerinde. Sıradan insanlar da etkileniyor.

"CUMHURBAŞKANIMIZ O MEKTUBU GÖNDERDİ ÇÜNKÜ..."

Bizim turizm sektörümüzde bir etkisi olmuştur ama Rus tarafında da sorunlar var. Rus milli günü münasebetiyle bu mesajlar gönderildiği zaman, Sayın Cumhurbaşkanımız devlet geleneği için gönderelim dedi. Orada bir mesaj var tabi...

"ÖZÜR YA DA TAZMİNAT SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bugünden yarına bir şey olur mu? Bunu söylemek için erken, bir müddet daha çalışılmalı.

Ancak özür ya da tazminat söz konusu değil.

TÜRKİYE - İSRAİL İLİŞKİLERİ

İsrail ile başlayan süreçte belli bir noktaya gelindi. Yaklaşık 3 yıllık süren vu sürecin sonundan Gazze halkı da nefes alacak. Amacımız Ortadoğu sorununa çözüme yönelik katkı sunmak. Türkiye'nin Gazze halkına yardımlarını ulaştırmasında bir engel kalmıyor. Bizim orada yaptığımız hastane var bunlar yarım kaldı. Şimdi bunlar hız kazanacak. Santral yapımı konusunda Almanya ile görüşülüyor.

HAMAS'IN DURUMU

Hamas'ın İstanbul'da ofisi yok. Şu anda İstanbul'da bulunan Hamas mensuplarının buraya gelmesi karşılıklı olarak karar verilen isimler. Zaman zaman Halid Meşal Türkiye'ye gelir ama bu ziyaretleri başka yere çekmek doğru değil.

FERİDUN SİNİRLİOĞLU'NUN BM'DE TEMSİLCİSİ OLMASI

Feridun Bey önemli bir isim. Tenzili rütbe gibi şeylerin konuşulması doğru değil. İsrail görüşmeleri Feridun Sinirlioğlu tamamlayacak.

SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ

Esad orada var olduğu sürece bu iç savaş bitmeyecek. Cenevre görüşmeleri ertelendi. Bir şey yürümüyor orada. Bir tarafta Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunacağız diğer tarafta elinde silah olan gruplar burasu bizim diyecek. Suriye içerisinde bu kadar farklı gruplar varken bunlardan birisini seçip PKK terör örgütüyle bağını kabul ederek desteklenmesi doğru değil. Suriye'nin geleceği açısından sorun olabilir. Suriye politikasını PYD'nin üzerine inşa etmek doğru değil. Altını ısrarla çiziyorum Bu Kürtlere yönelik bir tutum değildir. Suriye'de yaşayan Kürtlere kimlik verilmesi için Esad ile görüşecen isim Erdoğan'dır. Suriye Kürtlerine PYD üzerinden bir kimlik giydirmeye çalışıyorlar. Bu onlara yapılan en büyük haksızlıktır.

ALMANYA'NIN "1915" KARARI

Burada madem hukiki yönden bağlayıcılığı yok bizim beklediğimiz Hükümetin bu konuda açıklama yapması. Türkiye'ye Türk halkına yapılan bu haksız ithamı kabul etmemiz mümkün değil. Bunun ortak acımız olduğunu zaten söyledik. Onlar bizim Ermenilerimizdi. Biz 700 yıl Ermenilerle yaşayıp "hadi bunlar katledelim mi?" dedik. Bunun mantıkla izahı yok.

İNCİRLİK ÜSSÜ KULLANIMI

Bu konu daha önceden gelişen bir konuydu. Araya bu karar girince oda askıya alındı

TERÖRLE MÜCADELE

Son bir yıl içerisinde bu operasyonlar çok ciddi derecede sürdürüldü. Terör örgütüne zaiyat verildi. Tabi şehitlerimiz de oldu. Türkiye Cumhuriyeti tek bir karış toprağını terör örgütünün tasallutuna bırakmaz. Zaman zaman Avrupa'dan niye mücadele ediyorsunuz gibi sorular soruluyor. Fransa'da bir saldırı oldu o günden sonra olağan üstü hal devam ediyor. Şimdi Allah korusun yarın başka bir Avrupa ülkesinde başka saldırı olsa tedbir almayacaklar mı? Biz burada Avrupalı dostlarımızdan destek bekleriz. Terörün insanlık suçu olduğunu tam bir şekilde ortaya koyan bir tavır almalarını bekleriz. Gerek ordumuz gerek polisimiz bu operasyonları sürdürdü. Operasyonlar terör neredeyse oraya doğru kayabilir.

ERDOĞAN'IN "GEZİ" AÇIKLAMASI

Kimileri için bir sembol oldu Gezi. Bizim toplumsal hafızamızda iz bıraktı. Gezi meselesini kent yaşamının bir unsuru olarak düşünün. Cumhurbaşkanımızda o açıklamayı İstanbul'da yaptı. Aslında bir tartışmaya davet çağrısı. Daha önce de kentte referandum yapılması gündeme gelmişti. Bu konunun getirilir geitirilmez "İç savaş istiyor muşuz da, başka konuları gündem düşürürmüşüz" gibi söylemler doğru değil.

YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK

Referanduma götürülmesi meşruiyeti için doğru olur. Yamalı bohçaya dönmüş bu Anayasa'yı yenilemek bir gereklilik. Yeni bir toplum sözleşmesi yapacağız hep birlikte.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye Rusya Politika Güncel Haberler

title