Haberler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Sarkisyan'a Cevap

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Sarkisyan'ın Erdoğan'ın Ermenistan'a yönelik davetini hedef alan sözleriyle ilgili; " İfadelerini aynen iade ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sarkisyan'ın, Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan'a yönelik davetini hedef alan, diplomatik teamüllere aykırı ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın Sarkisyan'ın bir devlet adamının ağzına yakışmayacak ifadelerini aynen iade ediyoruz" dedi.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Kalın, Ermenistan yönetiminin 2015'i Türkiye'ye ve Türklere karşı uluslararası bir kampanya haline getirmeye çalıştığının ve bu uğurda hakaret ve nefret söylemi içeren, diplomatik teamül sınırlarını aşan ifadeler kullandığının bilindiğini söyledi.

"SARKİSYAN'IN İFADELERİNİ AYNEN İADE EDİYORUZ"

Ermenistan Cumhurbaşkanı Tigran Sarkisyan'ın 29 Ocak 2015'te Erivan'da "100. Yıldönümü Etkinliklerinin Eşgüdümüne Dair Devlet Komisyonu" toplantısında, Çanakkale Savaşı Anma Törenlerine Ermenistan'ın davet edilmesiyle ilgili açıklamasının da "bu talihsiz tutumun yeni bir tezahürü olduğunu" ifade eden Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan'a yönelik davetini hedef alan, diplomatik teamüllere aykırı bu ifadelerin kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın Sarkisyan'ın bir devlet adamının ağzına yakışmayacak ifadelerini aynen iade ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN ERMENİLERE TAZİYE MESAJI YAYINLAMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın sözlerini şöyle sürdürdü:

" Türkiye, tarihe tek taraflı bakışın istismarcı siyaset politikalarıyla manipüle edilmesine yönelik tüm girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir. Türkiye ve Ermenistan'ın ortak tarihini ilgilendiren bu dönemin tarihçilerce incelenebilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız 2005 yılında 'Ortak Tarih Komisyonu' kurulması çağrısında bulunmuş, 2009'da Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin önünü açacak olan protokollerin imzalanmasını sağlamıştır. Aynı yapıcı ve barışçıl tutumun devamı olarak bir ilke imza atmış ve 23 Nisan 2014 tarihinde tüm Ermenilere seslenen bir taziye mesajı yayınlamıştır.

Bu cesur ve ezber bozan adımlarla 1915'in acısını istismara dayanan politikalara karşı net bir tavır konulmuştur. Fakat Ermenistan, Türkiye'nin attığı bu adımları her defasında karşılıksız bırakmıştır. Ermenistan yönetimi ne 1915 olaylarının siyasi hesaplardan uzak ve adil bir tarih perspektifinden ele alınmasına ne de Yukarı Karabağ'ın işgaline son vererek Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmeye ve bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine yanaşmaktadır. Bu tavır, herkesten ve her şeyden önce Ermenistan'a ve Ermenilere zarar vermektedir."

"KADİM TÜRK-ERMENİ DOSTLUĞU VE TARİHDAŞLIĞI, YAŞATILMAYA DEVAM EDECEKTİR"

İbrahim Kalın, yaşananlara rağmen Türkiye'nin gerek kendi Ermeni vatandaşlarına gerekse Ermenistan'a yönelik pek çok adım attığını vurgulayarak, "Kadim Türk-Ermeni dostluğu ve tarihdaşlığı, radikal grupların kışkırtmalarına rağmen yaşatılmaya devam edecektir. Bu samimi adımların, kendisini tahrif edilmiş tarih sayfalarından kurtaramayan Sayın Sarkisyan ve yönetimi tarafından takdir edilmesini beklemenin gerçekçi olmadığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.

"Ermenistan yönetimin sığ ve nefret dolu söylemi, Çanakkale Savaşları'nın manasını kavramaktan da aciz görünmektedir" değerlendirmesinde bulunan Kalın, Anadolu insanının destan yazdığı Çanakkale Zaferinin 100. yıl dönümünün, uluslararası bir etkinlikle anılacağını ve şehitlerin aziz hatırasının layıkıyla yad edileceğini vurguladı.

Çanakkale deniz ve kara savaşlarının yıllardır 18 Mart ve 24-25 Nisan tarihlerinde kutlandığına dikkat çeken Kalın, bu yıl da anma törenlerinin, yüzüncü yıl münasebetiyle, ulusal ve uluslararası düzeyde en üst katılımla gerçekleştirileceğini ve bütün dünyaya barış ve kardeşlik mesajı verileceğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Tigran Sarkisyan Ermenistan Çanakkale Türkiye Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
title