Haberler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Çin Ziyareti Bilgilendirmesi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Pekin’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çinli yetkililerin, PKK ve diğer terör örgütlerine karşı Türkiye’nin verdiği mücadelede Türkiye’nin yanında olduklarını ifade ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Pekin'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çinli yetkililerin, PKK ve diğer terör örgütlerine karşı Türkiye'nin verdiği mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını ifade ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin temaslarına dair bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Kalın açıklamaları sırasında çok olumlu görüşmeler olduğunu kaydederek, "Birincisi ekonomi başlıkların. Hem bizim hem Çin'in ağırlık olarak üzerinde durduğu konu ekonomiydi. Ekonomi başlığının altında birçok başlık var bizim ikili ticari ilişkilerimiz, demiryolu projeleri, enerji projelerimiz var. Ticaret hedefine iki lider yeni 100 milyar dolar ticaret hedefi koydular. 'Hem Çinli yatırımcılar Türkiye'ye gelsin hem Türk yatırımcılar Çin'e gelsin ortak projeler yapalım' diye hedef koydular. Bir ipek yolu ekonomi kuşağı projesi var bunun üzerinde konuşuldu. Türkiye'de ipek yolunun batıdaki en uç noktası Çin başladığı yer. Bunun devamlılığını sağlamak ve bu ekonomik projeyi büyütmek için detaylı çalışmalar yapıldı, bir takım kararlar alındı. İki lider ayrıca G20 gündemini de konuştu. Görüşmelere temaslara devam edecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız 'G20 ile ilgili görüşleriniz varsa bunları almak isterim' dedi. Çin Devlet Başkanı da o konuda bazı görüşlerini ifade etti. Bunlar gündeme de yansıtılacak. Jestin yapılmış olmasından da çok memnun oldular" dedi.

İkinci konunun füze sistemi olduğunu kaydeden Kalın, "Onunla ilgili müzakereler savunma sanayi müsteşarlığı tarafından devam ediyor. Teknik müzakerelerin devam edilmesi kararı alındı. Bugün verilmiş bir karar yok. Yani olacak olmayacak Çin'e verilecek verilmeyecek şeklinde bir karar yok müzakereler devam edecek. Ortak üretim teknoloji transferi fiyat ve teslim başlıkları konusunda savunma sanayi müsteşarlığı mevkidaşlarıyla müzakereleri devam ettirecek" ifadelerini kullandı.

Kalın, Doğu Türkistan konusunda da değinildiğini belirterek, "Üçüncü olarak Doğu Türkistan, o konuda Cumhurbaşkanımız Türkiye'de verdiği mesajları aynen burada da verdi. Yani biz tek Çin politikasını destekliyoruz. Çin'in toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimiz aynıdır. Çin'in içinde veya dışında Çin'e yönelik toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir kriminal terör eylemini kabullenmemiz asla mümkün değildir. Bu anlamda Çin'in toprak bütünlüğünü, birliğini ve beraberliğini vurgulayan mesajlar verdi. Tabi Uygur Türkleri ile ilgili konu konuşuldu. Türkiye'ye gelen Uygur Türkleri var burada yaşayan Uygur Türkleri var. Yarın da biliyorsunuz bunlardan ve Müslümanlarından bir heyeti Sayın Cumhurbaşkanımız burada kabul edecekler. Çinliler de bundan gayet memnunlar. Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'de verdikleri mesajlardan çok memnun olduklarını ifade ettiler. Hatırlarsanız Çinlilere karşı birtakım olaylar başladığından Cumhurbaşkanımız büyükelçilere verdiği iftarda bir mesaj vermişti. Bundan çok memnun kaldıklarını ifade ettiler. Terör bağlamında da 'Doğu Türkistan İslami Hareketi' diye bir örgüt var biliyorsunuz. Bu 2002'den beri Türkiye'nin terör örgütleri listesinde bu ifade edildi. Çinliler de Türkiye'nin teröre karşı yürüttüğü mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını ifade ettiler" dedi.

IŞİD'e karşı başlatılan operasyonlardan memnuniyet duyulduğunun da ifade eden Kalın, "Aynı şekilde PKK ve diğer terör örgütlerine karşı Türkiye'nin verdiği mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını ifade ettiler. Bölgesel ve küresel terörizmle mücadele konusunda ilgili kurumlarımız işbirliği içinde olsun diye mutabakata varıldı liderler arasında. Diğer insani kültürel ve turizm konularında da özellikle Çinli turist sayısının artırılması için Çin tarafı da gerekli telkinlerde bulunacağını ifade etti. Geçen sene 200 bindi Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı bunu daha da artıralım diye ortak bir karar alındı" açıklamasını yaptı.

Kalın konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Ekonomi, füze, Doğu Türkistan ve insani konular 4 başlık altında konuşuldu. Bunun yanında bölgesel konular da Irak ve Suriye de konuşuldu. BM Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi konusu konuşuldu özellikle Çin de bu konuda bu süreci desteklediğini ifade etti. Özellikle küçük ülkeleri BMGK'nın kararlarında rol alabilmesi için Çinlilerin de bir önerisi var. Bu konuda da karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Çin Suriye konusunda çok müdahale olmayan bir ülke, bu konuda sadece görüş alışverişinde bulunuldu. Suriye konusu genel hatlarıyla konuşuldu." - PEKİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Doğu Türkistan Türkiye Pekin Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title