Haberler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (2)

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi konusunda Türkiye'nin sunduğu somut bir plan var.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, " Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi konusunda Türkiye'nin sunduğu somut bir plan var. Şu anda El Bab'da mücadele eden Özgür Suriye Ordusu mensupları da buralar güvence altına alındıktan sonra Rakka operasyonu için hazır hale gelecekler. " dedi.

Kalın, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bir soru üzerine Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın, telefon görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump göreve geldikten sonra iki liderin ilk resmi görüşmeyi gerçekleştirdiğini hatırlatan hem yapılan görüşmede hem öncesinde kendisinin Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı ile yaptığı telefon görüşmesinde ittifak ilişkisinin güçlendirilmesi konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Kalın, ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi başlığının kısa da olsa ele alındığını ve "Bu konu üzerinde mutlaka çalışalım, daha detaylı bir plan ve program üzerinde mutabık kalalım." denildiğini ifade etti.

Türkiye-Amerika ilişkilerinde ekonomi ayağının hep zayıf kalan bir ayak olduğunu, şu anda iki ülkenin ekonomik hacminin 17,5 milyar dolar civarında bulunduğunu kaydeden Kalın, iki ülkenin potansiyeli düşünüldüğünde bunun çok yetersiz olduğuna işaret etti.

Görüşmenin genel manada olumlu geçtiğini belirten Kalın, "Bölgesel konular konuşuldu, DEAŞ ile mücadele, terörle mücadele, PKK ile mücadele, Suriye ve Irak konuşuldu." dedi.

Kalın, Obama yönetiminden kalan iki temel sorun bulunduğuna dikkat çekerek, bunları "PYD politikası, PYD ve YPG'ye verilen destek" ile "FETÖ meselesi" olarak sıraladı.

Bu iki konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gayet açık ve net bir şekilde dile getirdiğini vurgulayan Kalın, "Zaten Trump bu konuda bilgilendirilmiş. Fazla detayına girmeden 'Bu konuda ekiplerimiz mutlaka çalışsın, gerekli talimatları verelim.' denildi." diye konuştu.

"ABD'nin artık PYD'yi kullanmama yönünde bir tavrı mı var?" sorusu üzerine Kalın, telkinlerinin bu yönde olduğunu söyledi.

Kalın, "Ama bu sadece bir telkin ya da temenniden ibaret değil. Biz önlerine somut bir plan koyuyoruz. Fırat Kalkanı Harekatı ile 'Suriye'de DEAŞ'a karşı etkin olarak mücadele veren tek güç PYD/YPG'dir' efsanesi çökmüş oldu. Bugün DEAŞ'a karşı gerçek manada mücadele veren ülkeleri sayacak olursanız bunların başında kesinlikle Türkiye gelir." ifadesini kullandı.

Kalın, bu konuda sorumluluk almaktan kaçınmayan bir Türkiye olduğunu bütün dünyanın gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Yakın zamanda batı medyasında 'Fırat Kalkanı Harekatı devam etmeyecek, yürümüyor.' gibi bunu moralman çökertmeye yönelik birtakım propagandist yayınların yapıldığını görüyoruz. Dün Hastane Tepesi ve civarını ele geçirmemiz şu anlama geliyor; artık şehrin içindeler. Bir anlamda şehir içi temizlik şu anda yürüyor. Cumhurbaşkanımız dün Sayın Trump ile bu konuları konuştu. Sadece El Bab'a indirgenen bir mücadeleden bahsetmiyoruz. El Bab'ın alınması daha önce Azez'in, Cerablus'un DEAŞ'tan temizlenmesi gibi bir defa DEAŞ'a vurulmuş büyük bir darbe olacak, ikincisi de Rakka'ya yönelik yürüteceğimiz müşterek bir harekatın hem zeminini hazırlayacak hem de süresini hızlandıracaktır.

Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi konusunda Türkiye'nin sunduğu somut bir plan var. Şu anda El Bab'da mücadele eden Özgür Suriye Ordusu mensupları da buralar güvence altına alındıktan sonra Rakka operasyonu için hazır hale gelecekler.

Bu konuyu kendi muhataplarımızla detaylı bir şekilde biz de konuştuk, konuşmaya da devam edeceğiz. Önümüzdeki haftalarda Dışişleri Müsteşarımız Washington'a gidecek. Yarın Washington'dan önemli bir misafir geliyor. Bu konu yine detaylı bir şekilde ele alınacak."

"Operasyonel detaylar konuşulmadı"

"Bu ortaya koyduğumuz somut öneri karşısında Trump'tan ne yanıt geldi?" sorusuna ise Kalın, "O konudaki genel tepkileri olumlu ama tabii operasyonel detaylar bu telefon görüşmelerinde konuşulmaz. Bunları ekipler otururlar, çalışırlar gerekli siyasi talimatı aldıktan sonra. Dün bu talimat alınmış oldu. Böylece bu konu etrafından detaylı planlamalar şu anda zaten bizim tarafımızda vardı, şimdi bu, eş güdüm içerisinde yürütülecek." yanıtını verdi.

"Dışişleri Bakanlığı Müsteşarının Washington ziyaretinde bu somut plan üzerinde konuşulacak mı?" sorusu üzerine İbrahim Kalın, "Bunlar da konuşulacak. Devletler arası konularda bu yoğun istişareler sonucunda bu planlar netleşir, ortaya çıkar." dedi.

CIA Direktörünün Türkiye ziyareti

Kalın, CIA Direktörü Mike Pompeo'nun ziyaretine ilişkin soru üzerine Pompeo'nun, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın misafiri olarak Türkiye'ye geleceğini anımsatarak, "Bölge turuna çıkıyor ve ilk durağı Türkiye. Bu konular da yarın detaylı bir şekilde ele alınacak. Onlar detaylı çalışmalarını yapacaklar. Daha sonra da siyasilere bu konu arz edilecek." değerlendirmesini yaptı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın yüz yüze görüşme, konuşma ihtimali, bir ziyaret planı var mı?" sorusu üzerine Kalın, şunları söyledi:

"Telefon görüşmesinde 'Yakın vadede yüz yüze görüşelim' diye mutabık kaldılar. Bunun zamanı, yeri çalışılacak. Şu anda hemen bir şey söyleyemem ama yakın bir vadede bir yüz yüze görüşme Washington'da olabilir, burada olabilir, başka bir yerde olabilir. Bir görüşme üzerinde çalışıyoruz. Bu konu önemli. Çünkü birçok konu, başlık var. Biz PYD ile başladık ama PKK terörüyle mücadele dün gene somut olarak konuştuğumuz konulardan birisiydi. Çünkü terör örgütleri arasında ayrım yaparak bir mücadele yapamazsınız. Teröre karşı mücadele, ancak tutarlı ve kararlı olursanız başarılı olur. PKK terörüne karşı mücadelede de işbirliğinin imkanları daha da artırılacak."

"Türkiye'nin Kürtlerle bir meselesi yok"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan PYD'nin desteklenmemesi konusunda talebini, şikayetini iletti. Oradan nasıl bir dönüş alındı?" sorusuna Kalın, şu yanıtı verdi:

"Biz bu konuda pozisyonumuzu çok net bir şekilde ifade ettik. Bazı çevrelerde özellikle PKK'nın propaganda ortamlarında 'İşte bakın Türkiye Kürtler'in kazanımlarına karşı hamle yapıyor.' falan gibi yine bu tür propagandist şeyler yayınlayacaklardır. Türkiye'nin Kürtlerle bir meselesi yok. Türkiye'nin ne Türkiye Kürtleri ne Suriye Kürtleri ne Irak Kürtleri ne İran Kürtleri ne de dünyanın başka yerlerinde yaşayan Kürtlerle bir sorunu yok. Bizim burada mücadele ettiğimiz, terör örgütleridir, PKK terör örgütüdür, onun Suriye'deki uzantılarıdır.

Fırat Kalkanı Harekatı'yla ortaya konulan mücadele şekli DEAŞ'ten bu bölgelerin nasıl temizlenebileceğini ve bunun için meşru ve yerel güçlerin etkin bir şekilde kullanılabileceğini gösterdi. Bu modeli aynen biz Rakka'da uygulayabiliriz. Bunu DEAŞ ile mücadelenin ana eksenine oturttuğumuz zaman, özellikle şimdi Trump yönetiminin de öncelikli bir konu olarak gördüğü DEAŞ terörüyle mücadele, bu konuda hemfikiriz, orada bir ihtilafımız söz konusu değil, daha somut ve uzun vadeli neticeler alabiliriz."

"El Bab'daki operasyonda şehir merkezine kadar inildi ama rejim güçleri de o hedefe doğru ilerliyor. Bir risk görüyor musunuz? Bir temas ihtimali var mı ya da bunun ortadan kalkması için Rusya ile temas yürütülüyor mu?" sorusu üzerine Kalın, bu ihtimalin ortaya çıkmaması, bir karşı karşıya gelme ya da sürtüşmenin olmaması için Rusya ile yakın bir koordinasyon içerisinde olunduğunu kaydetti.

Bunun da son dönemde Rusya ile yürütülen normalleşme politikasının çok önemli neticelerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Kalın, "Orada zaman zaman Rus uçakları da gelip El Bab'ın güneyindeki DEAŞ hedeflerini vuruyorlar. Bu bir hafta 10 gün içerisinde Amerikan uçakları da gelip bizim gösterdiğimiz DEAŞ hedeflerini vurmaya başladılar. Son bir hafta 10 gündür koalisyonla o koordinasyon ve eş güdüm çok daha iyi bir şekilde yürüyor. Astana sürecinin, Cenevre sürecinin başarılı olması açısından da Rusya ile o koordinasyonu yürütmemiz lazım. Belki Trump yönetiminin Rusya ile yakın çalışması arzusunu da bu çerçevede değerlendirip bir fırsata çevirmek söz konusu olabilir." dedi.

"El Bab operasyonunun sonuna doğru yaklaşılıyor diyebilir miyiz?" sorusuna karşılık Kalın, "Şehre girdikten sonra da yapılacak birçok şey var. Onu söylemek için henüz erken olur. Çünkü bu terör örgütü şehir içinde birçok mayınlama yapıyor. Tam manasıyla bir temizlik yapılıp orası güvence altına alınmadan 'El Bab operasyonu bitti' diyemeyiz." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Donald Trump Türkiye Rakka PKK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title