Haberler

AK Saray İçin Yargıya Bireysel Başvuru Yapılamayacak

Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi'nin Ak Saray kararı resmi gazetede yayınlandı. Atatürk Orman Çiftliği konusunda yargıya bireysel başvuru yapılamayacak.

Anayasa Mahkemesinin, Atatürk Orman Çitfliği arazisine yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili bireysel başvuruları, kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle reddine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIDI

Kararda, bazı sivil toplumu kuruluşlarının, "AOÇ arazisinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapımıyla ilgili nazım imar planları ve uygulama projeleriyle ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararlarının uygulanmamasını" Anayasa Mahkemesine taşıdığı hatırlatıldı.

Başvurucuların, AOÇ arazisi üzerinde uygulanması kararlaştırılan plan ve projelerin kentsel tarım modelinin ilk örneği olan AOÇ'nin tarihsel kimliği ve amacına aykırılık teşkil ettiği, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama haklarının ihlal edildiğini ileri sürdüğü anlatıldı.

"BİREYSEL BAŞVURU YAPILAMAZ"

Bireysel başvuruda "mağdur" kavramının, davada menfaat veya dava ehliyeti gibi kurallardan bağımsız şekilde yorumlandığı belirtilen kararda, bireylerin kendi bireysel haklarının ihlal edildiğini ileri sürmeksizin, toplumun menfaatlerinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma haklarının olmadığı ifade edildi.

"MAĞDUR OLUP OLMADIKLARININ TESPİTİ GEREKİR"

Somut olayda, başvurucuların ihlale neden olduğunu ileri sürdükleri kamu gücü işleminin, AOÇ arazisi üzerinde uygulanması kararlaştırılan nazım imar planları, ulaşım şeması ve ulaşım uygulama projesinin kabul edilmesine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin işlemi olduğu anımsatılan kararda, bu işlem nedeniyle başvurucuların mağdur statüsüne sahip olup olmadığının tespitinin gerektiği belirtildi.

"BAŞVURANLAR MAĞDUR DEĞİL"

Başvuruda, kamu yararı temelli genel ifadelere yer verildiği ancak ihtilaf konusu meclis kararı ile uygulamaya geçirilen plan ve projeler nedeniyle bireysel olarak doğrudan maruz kalınan sağlık, mülkiyet, özel hayat gibi hususlara yönelik somut bir etkiden bahsedilmediği anlatılan kararda, şu ifadeler kullanıldı:

"Buna göre, başvuruya konu meclis kararı ile AOÇ arazisi üzerinde uygulamaya geçirilen plan ve projelerin, başvurucuların güncel ve kişisel olarak doğrudan etkilediğinin başvurucular tarafından ortaya konulamadığı görüldüğünden başvurucuların mağdur statülerinin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenlerle başvurucuların ihlale neden olduğunu ileri sürdükleri hususların mağduru olmadıkları anlaşıldığından, başvurunun diğer kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin 'kişi yönünden yetkisizlik' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir."

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Anayasa Mahkemesi Ak Saray Ak Saray Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (17)

CIRAK:

ULAN GEZIZEKALI AHMAKLAR AKSARAYDA AKSARAY ULAN BEYIN FUKARALILAR ULAN DOLDURMA AKILLILAR ULAN GURUR DUYACAGINIZ YERDE ATMADIGINIZ IFTIRA CAMUR KALMADI BU SARAYIN TAPUSU SAYIN ERDOGANAMI AYIT ? SEN SECIL GIT ORDAN ÜLKEYI SEN YÖNET ULAN SIZIN DERDINIZNE ? ALISMISSINIZ ASSAGILIK KOMPLEKSLERINE BÖYLE BIR SAHESERI GÖRÜNCE APTALLASIP NE YAPTIGINIZI BILMIYORSUNUZ BENCE BENIM ÜLKEME COK DAHA IYISI BÜYÜGÜ YARASIR YAKISIRDI

3
19
yanıtYanıtla
illet:

Bunlar daha ceplerini doldurmaya doymadilar. Simdide soru sorani vatan haini ilan edecekler. Koyunlar hadi n''olur yine sak saklayin!

16
4
yanıtYanıtla
CIRAK:

CATLAYIN ULAN KEFERELER SIZLERDEN ANCAK BU BEKLENIR NE YANI CANKAYA(ADI BILE BERBAT)SIKISIP KALACAKLARDI TABIKI GÖSTERISLI BIR SARAY OLACAK SONUCDA ÜLKEMI TEMSIL EDIYOR BENCE DAHA IYISI DAHA GÖSTERISLISI YAPILA BILIRDI ORASI TC CUMHURIYETINE AIT KIMSENIN BABASININ MALI DEGIL BUNU KUS BEYINLERINIZE SOKUN ASLINDA BEN SIZLERI ANLIYORUM NE CHP NEDE SAZARKADASLARI ORAYI RÜYALARINDA GÖREMIYECEKLERI ICIN SIZLERIN HARERETI BU YÜZDEN

4
9
yanıtYanıtla
nefret:

Vatandas ödesin ama soru sormasin. Oh be, Tayyip hadi iyisin artik;-)))) Koyunlar hadi alkisssssssssssss;-)))))

10
3
yanıtYanıtla
adam:

Ne de olsa güvenlik paketi var ya, hadi karsi cikin bakalim diyorlar. Hic birsey aciklamiyacaklar artik. Uyan millet uyan artik!

9
3
yanıtYanıtla
devletin asil sahiplerinden:

Nedir arkdas isleri gucleri Aksaray bundan yasa cikarsin aksaraya dil uzatan yok yargiya goturene filan 10 yilla vatan dusmanligi ile yargilasin bune ya itide konusuyor kopeyide konusuyor olmaz boyle .

3
8
yanıtYanıtla
GEZİKALILAR:

SİZ ANLAMAZSINIZ ÜLKE PRESTİJİNDEN

4
7
yanıtYanıtla
değişik bakışmobilWeb@haberler.com:

Ne isteniliyor Türk halkı hiç bir şekilde bir şeyi eleştirmesin. Sessiz kalsın. Şükretsin. Şikayet etmesin. Hakkını savunmasın.

9
1
yanıtYanıtla
serkan:

Sonunuz cavusesku gibi olsun insallah

10
0
yanıtYanıtla
güçmü Mobil-ANDROID:

bu saray az bile...almanyada daha cok ve güzel saraylar var.neden benim ülkemde olmasın? ülkemin her milim toprağı altın değerinde ...daha çok saray,köşk ....bekliyoruz .

3
7
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title