Haberler

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'ye karşı PYD/YPG gibi terör örgütlerinin, Bağdat yönetimi gibi mezhep fanatiklerinin, Esed yönetimi gibi kendi halkını katledenlerin yanlarında yer alanları bir kez daha ikaz ediyorum, yanlış yoldasınız, tutuşturmaya çalıştığınız ateş bizden çok sizi yakar." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "28. Muhtarlar Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, terör örgütleri PKK ve DEAŞ'ın saldırılarının yoğunlaşması, FETÖ'nün hala diri tutulmaya çalışmasının Türkiye'nin, Suriye'nin ardından, Irak'ta da doğru yolda ilerlediğinin işareti olduğunu belirtti.

Bu eylemleri teşvik edenlerin " Türkiye, terör örgütleri PKK, DEAŞ ve FETÖ ile uğraşırsa bölgede hareket kabiliyeti kalmaz" diye düşündüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu hevese 15 Temmuz'da da kapılanların bulunduğunu kaydetti.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, kendi içinde temizlik çalışması başlattığını anlatan Erdoğan, "Temizlik çalışmaları sebebiyle operasyonel kabiliyetini yitirdiğini düşünüyorlardı. Darbe girişiminin üzerinden 40 gün geçmeden Cerablus harekatını başlatarak, böyle olmadığını onlara gösterdik." diye konuştu.

"Şimdi bizi PKK ve DEAŞ ile oyalayıp, Musul'dan uzak tutmaya çalışıyorlar" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, orada da PKK'nın olduğunu, 3 bin teröristi söz konusu bölgeye gönderdiğini bildirdi.

Bölgede terör örgütü DEAŞ'ın da bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"Küresel iletişim ağları batılı ülkelerin kontrolünde olduğu halde PKK da DEAŞ da FETÖ de inanılmaz etkin şekilde bu araçları kullanıyorlar. Halbuki batının kendi içinde tehdit oluşturan hiçbir örgütün, akımın böyle bir şansı yok. Bu doğrultuda en küçük bir kıpırdanma gösterenlerin anında sesi kısılır, hareket alanı ortadan kaldırılır. Batı ülkelerine yönelik eylem yapmış olan ve yapma hazırlıkları yürüten herhangi bir terörist nerede olursa olsun operasyona maruz kalır. Buna karşılık mesela Türkiye'yi hedef alan terör eylemlerinin failleri batı ülkelerinde ellerini kollarını sallayarak gezer, her türlü faaliyeti de yürütür. Şimdi tüm bu gerçekler ortadayken, bize söylenen yalanlara daha fazla tahammül gösterebilir miyiz? Bizim geleceğimizi terör örgütleri eliyle biçimlendirebileceklerini sananlar yanılıyorlar. Tam tersine terör silahlının çok yakında onların ellerinde patlayacağını ve onların canlarını yakmaya başlayacağını biz biliyoruz."

"Kalksın da dünyaya açıklasın bir bakalım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bugüne kadar binlerce terör örgütü DEAŞ üyesini sınır dışı ettiğini, on binlercesine ise ülkeye giriş yasağı koyduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu konuda birikimimizi ve öngörülerimizi kimse yabana atmasın. Türkiye'ye karşı PYD/YPG gibi terör örgütlerinin, Bağdat yönetimi gibi mezhep fanatiklerinin, Esed yönetimi gibi kendi halkını katledenlerin yanlarında yer alanları bir kez daha ikaz ediyorum, yanlış yoldasınız, tutuşturmaya çalıştığınız ateş bizden çok sizi yakar. Bağdat yönetimi önce kendi ordusunun mezhebi yapısını lütfen kalksın da dünyaya açıklasın bir bakalım, yüzde kaçıyla hangi mezhepten oluşuyor. Yıllarca Sayın Maliki'ye bizzat başbakanlığım dönemimde söylediğim şeydir bu, 'Nüfusunuzdaki mezhebi oran neyse gelin ordunuzu buna göre oluşturun' dediğimizde sesini çıkarmayanlar aynen bildiklerini okumaya devam ettiler."

"Yollarımıza mayın döşeyenleri, çukur açanları unutmayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin vatandaşlarının ve bölgedeki kardeşlerinin huzuru, güvenliği, esenliği dışında başka bir amacının olmadığını vurgulayarak, "Bizi saf dışı bırakmayı amaçlayan her hamle, bölgenin yeni acılara sürüklenmesine yönelik atılan bir adım demektir." dedi.

Demokrasi, özgürlükler, insan hakları gibi küresel değerlerin bölgedeki en önemli temsilcisinin Türkiye olduğunu anlatan Erdoğan, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Türkiye'nin karşılaştığı bu tehditlerin sonuçları herkes için çok ağır olacaktır. Biz ilişkilerimizde kalıcı tahribata yol açacak adımlar atmamak konusunda fevkalade dikkatli davranıyoruz. Aynı hassasiyeti muhataplarımızdan da beklemenin hakkımız olduğuna inanıyoruz. Meseleyi 'inceldiği yerden kopsun' noktasına getirmedik, getirmek istemiyoruz ama yeni güvenlik anlayışımızın gereği olarak sorunları kapımıza dayanmadan çözmekte de kararlıyız. 2 bin 200 yılı aşkın devlet geleneğimizle, coğrafyamızdaki bin yıllık varlığımızla, kadim medeniyet birikimimizle Allah'ın izniyle biz bu zorlukların üstesinden geliriz. Yarın her şey geride kaldığında, bu zor günlerde, sıkıntılarımızın çözümünde bize destek olan dostlarımızı da yollarımıza mayınlar döşeyenleri de unutmayacağız. O çukur açanları unutmayacağız."

- Aliya İzzetbegoviç'ın vefatının 13. yılı

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı, büyük mücadele ve fikir adamı Aliya İzzetbegoviç'i vefatının 13. yılında hasretle, minnetle yad eden Erdoğan, kendisine Allah'tan rahmet diledi.

İzzetbegoviç'in Bosnalı Müslümanların mücadelesine yaptığı liderliğin Avrupa'nın ortasındaki en önemli İslam toplumunun varlığını sürdürmesini sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Boşnakları maruz kaldıkları soykırıma rağmen mücadele için ayakta tutan, yönlendiren, önderlik eden bu büyük insanın hatırasını yaşatmak her Müslümanın vazifesidir diye inanıyorum." ifadesini kullandı.

"Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde özgürlük ve onur mücadelesi veren Müslüman toplumların en büyük eksiği, Aliya gibi bilge liderlere sahip olamayışlarıdır." diyen Erdoğan, her insanın gerektiğinde savaşabileceğini ama zaferin yolunun niçin savaştığını bilmekten geçtiğini anlattı.

İzzetbegoviç gibi liderlerin insanlara niçin savaştıklarını öğrettiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilge kralın mezar taşında, "Her şeye kadir olan Allah'a yemin ederim ki köle olmayacağız" yazdığını aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle tamamlandı:

"Ey Aliya, unutma Türkiye'de de öyle bir millet var ki 15 Temmuz gecesi onlar F-16'ların, helikopterlerin, tankların, topların, silahların karşısında istiklal şairimizin ifade ettiği gibi, 'Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın, siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın' dediler ve gövdelerini bu ağır silahlara siper ettiler ve bu ülkeyi teslim etmediler."

Notlar

19 Ekim Muhtarlar Günü'nde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 28. Muhtarlar Toplantısı'na Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, bu konfederasyona bağlı 10 Muhtarlar Federasyonu ile Türkiye Muhtarlar Federasyonu'ndan kişiler de katıldı.

Ayrıca toplantıda Erzurum'un Hınıs ilçesinde seçilmiş Türkiye'nin en genç muhtarı Ergün Görer, İzmir'in Konak ilçesinde 1970'ten bu yana en uzun süre görev yapmış muhtarı Ali Çetin Çolpan, İstanbul'un Esenyurt ilçesinde aynı anda muhtarlık yapan karı-koca Önder ve Huriye Ay çiftinin yanı sıra İzmir'in Konak ilçesine muhtarlık yapan ve anne-oğul olan Ayşe Taylan ile Devrim Zıypan da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından konuk ettiği muhtarlarla öğle yemeğine geçti.

Programa, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Aliya İzzetbegoviç Türkiye Bağdat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title