Haberler

Cumhurbaşkanı Yaverlerinin Üniformalarında Yer Alan Kordonun Sırrı Çözüldü

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı yaverlerinin üniformalarında yer alan kordonlar, yaverin ihanet etmesi durumunda kendisini o kordonla asarak intihar etmesi için takılıyormuş.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başyaveri Albay Ali Yazıcı ve Abdullah Gül ve Erdoğan'a yaverlik yapmış diğer askerlerin darbe girişiminde yer alması gözleri yaverlik kurumunun önemine çevirdi. Emekli Koramiral Can Erenoğlu'nun verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı yaverlerinin üniformasında yer alan kordon, ihanet etmeleri durumunda kendilerini asarak intihar etmeleri için takılıyor.

DAHA ÖNCE ORTAYA ÇIKMAMIŞ AYRINTILARI ANLATTI

Yaverlik kurumununun önemine ilişkin en çarpıcı yorum ise emekli Koramiral Can Erenoğlu'ndan geldi. Kendisi de Balyoz mağdurlarından olan ve FETÖ'nün kurduğu kumpas sonucu uzun yıllar cezaevinde kalıp çok sevdiği askerlik görevinden emekliye sevk edilen Erenoğlu bu kutsal makama ilişkin hiç ortaya çıkmamış bir ayrıntıyı açıkladı.

"KENDİNİ ASMALARI İÇİN VERİLİR"

Yaverlerin üniformasında yer alan ve anne ile bebek arasındaki kordonu da (yaşam-ölüm bağı) simgeleyen yaverlik kordonlarına dikkat çeken Erenoğlu "Bu kordonlar sadece emir subay ve emir astsubayları ile askeri ataşelerde bulunur. Bu kordonun verilme sebebi ise söz konusu yaver/emir subayının ihaneti ya da komutanını koruyamaması durumunda kendini asması içindir" dedi.

HAİN YAVERE KORDONU ERDOĞAN KENDİ ELİYLE TAKMIŞTI

Cumhuriyet tarihin 'ilk hain yaverine' ise Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu kordonu kendi elleriyle takmıştı. Darbe girişiminde rol aldığı iddiasıyla gözaltına alınan Başyaver Yazıcı ise savcılıktaki sorgusunda suçunu itiraf edip cezaevinde gönderilmişti.
Tarihte yaverlik kurumu:

Günümüze kadar yaşatılan önemli devlet geleneklerinden biri olan yaverlik, Osmanlı Devleti'nde de çeşitli adlar ve unvanlar altında hizmet vermiş bir kurumdur. Padişah Sultan Abdülaziz'in 1863'te gerçekleştirdiği Mısır gezisi sırasında padişaha eşlik eden, Serasker Fuat Paşa için ilk defa yaver unvanı kullanılmıştır. Osmanlı Sarayı'ndaki Enderun ağalarından biri olan silahtar ağası, padişahın silahını taşımış ve kapıkulu askerleri ile padişah çadırının korumasını sağlamış, saray başyaveri olarak görev yapmıştır. Mustafa Kemal de 1917'de Almanya ziyaretinde Veliaht Vahdettin'e yaver olarak refakat etmiştir. 1923 yılından itibaren de Osmanlı'dan gelen bu köklü kurum devam ettirilerek, başyaver ve yaverler aralıksız Cumhurbaşkanlığında görev yapmışlardır. Bugün ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, Güney Kore ve Japonya gibi köklü ülkeler başta olmak üzere, 90'ı aşkın ülkede devlet başkanlarının yanında yaverler görev yapmaktadır.

SALİH BOZOK İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNMUŞTU

Türkiye Cumhuriyeti'nin 'ilk başyaveri' Salih Bozok, 10 Kasım 1938 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından dakikalar sonra tabancayla intihara kalkışmış, Dolmabahçe'deki girişimden ağır yaralı olarak kurtarılmıştı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Abdullah Gül Ali Yazıcı Almanya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title