Haberler

Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, eski başbakanlardan Adnan Menderes ve Necmettin Erbakan ile 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabirlerini ziyaret etti.

Adnan Menderes'in Topkapı'daki kabrini ziyaret eden İhsanoğlu, dua etti. Kabirden ayrılırken, bir vatandaşla fotoğraf çektiren İhsanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyaretin bir vefa borcu olduğunu belirtti.

İhsanoğlu, " Türkiye'de eğer biz bu demokratik sürecin içerisinde belli bir noktaya gelmişsek, milletimizin verdiği bu şehitler sayesinde olmuştur. Adnan Menderes ve arkadaşları olmasaydı, Türkiye hiçbir zaman diktatöryadan, mutlakiyetten ve totaliter rejimlerden kurtulamazdı. Bunların sayesinde, biz demokrasi mücadelesi veriyoruz. Onları her zaman rahmetle ve minnetle anmamız lazım. Onların açtığı yoldan biz mütevazi adımlarla da ilerlesek, bu memlekete çok büyük hizmet vermiş olacağız. Onlar, canları pahasına, bu demokrasiyi kurdular. Bize de düşen, bu demokrasiyi ilelebet yaşatmaktır. Ben babamdan, ailemden Menderes sevgisi almış bir insanım. Bunun için buradayım" diye konuştu.

Konuşması sırasında duygulandığı görülen İhsanoğlu, daha sonra Turgut Özal'ın kabrini ziyaret etti. Burada da dua etmesinin ardından, İhsanoğlu, şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük insanlardan. Önce 'insan' diyorum, sonra liderlerden birisi. En sevilen cumhurbaşkanı, en başarılı başbakanı. Türkiye'nin ekonomisini, sosyal yapısını değiştiren, Türkiye'de ceberruda karşı, kibre karşı mücadele veren, 4 eğilimi birleştiren ve Türkiye'yi dikta rejiminin tasallutundan kurtaran adamdı. Ekonomisinin önünü açan, insanlardaki yaratıcı gücü keşfeden ve Türk gençlerini bütün dünyaya salan, ekonomik hamleyi başlatan adam. Türkiye, Özal'ı özlüyor. Türkiye, her zaman Özal'ı takdirle anacaktır."

İhsanoğlu, daha sonra Necmettin Erbakan'ın Merkezefendi Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etti. Çıkışta bir gazetecinin duygulandığını hatırlatması üzerine İhsanoğlu, "Sen de benim yerimde olsan duygulanırsın. Benim babam, bizim babalarımız, hep Demokrat Partiliydi. O 27 Mayıs faciasını yaşadılar. Babam hasta yatağındaydı, darbe olduğu zaman. Babam 'Allah bana Menderes'in asıldığını göstermesin' dedi. ve babam Menderes'ten önce vefat etti" ifadelerini kullandı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, eski başbakanlardan Bülent Ecevit ve eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in Ankara'daki kabirlerini de ziyaret edeceğini söyleyerek, çünkü bu liderlerin kendilerine Türkiye'yi emanet bıraktığını anlattı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu Adnan Menderes Turgut Özal Türkiye Politika Güncel Haberler

title