Haberler

Cumhurbaşkanı Seçimi

TÜRKPA Uluslararası Gözlemciler Heyeti Başkanı Caferov: "Türkiye'de ilk kez gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimleri uluslararası standartlara uygundur" "Türkiye ve Türk dünyası için hayırlı olmasını diliyoruz, sayın Cumhurbaşkanı'nı da tebrik ediyoruz"

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Uluslararası Gözlemciler Heyeti Başkanı Nizami Caferov, "Türkiye'de ilk kez gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimleri uluslararası standartlara uygundur" dedi.

Caferov, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TÜRKPA Uluslararası Gözlemciler Heyeti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ortak raporunu okudu.

TÜRKPA Uluslararası Gözlemciler Misyonu'nun dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kısa süreli izleme çalışmalarını gerçekleştirdiğini ifade eden Caferov, bu seçimin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez tüm vatandaşların doğrudan katılımıyla gerçekleştiğini söyledi.

Caferov, seçimlerle ilgili ön bilgilere göre seçime, seçmenlerin yüzde 74'ünün katıldığını belirtti.

TÜRKPA Uluslararası Gözlemciler Misyonu'nun, Türkiye ziyareti çerçevesinde yaptığı görüşmelere değinen Caferov, görüşmelerde, Cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılması gerekli hazırlıklar, faaliyetler ve uluslararası kabul görmüş seçim standartlarının sağlanması hakkında detaylı bilgiler alındığını kaydetti.

Caferov, Türk yetkililerin, bu seçimlerin ülkedeki tüm halkın katılımı ile gerçekleşen ilk Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu ve hükümetin vatandaşlarının oy kullanma hakkını kullanabilmeleri için gerekli önlemlerini aldığını bildirdiklerini ifade etti.

TÜRKPA gözlemcilerinin tüm sorularını Yüksek Seçim Kurulu'na doğrudan sorduklarını anlatan Caferov, şunları kaydetti:

"TÜRKPA Uluslararası Gözlemciler Misyonu olarak, seçim öncesi sürecin bir ay sürdüğü ve tüm adayların seçim kampanyalarını yürütmek için aynı haklara sahip oldukları yanı sıra, aynı ölçüde medya erişimi sağlandığı hakkında bilgilendirilmiştir. Adayların seçim kampanyaları ülkenin seçim mevzuatı çerçevesinde yürütülmüştür. İzleme misyonu, 2005 yılında BM tarafından onaylanan Uluslararası Gözlemin Davranış Kurallarında belirlenen hükümlerin ve diğer uluslararası yasal kuralların herhangi bir önemli ihlalini veya sapmalarını gözlemlemedi. Gözlemciler, seçim sandık noktalarında resmi belgelerle tanışmış, seçmenler ve adayların temsilcileri ile konuşmuşlardır."

Nizami Caferov, TÜRKPA Uluslararası Gözlemci Misyonu'nun, oylama sürecinde Ankara'nın Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Altındağ bölgelerinde, sandıkların mühürlenmesi, seçmen listeleri ve diğer resmi evraklarını gördüğünü, seçmenler ve siyasi parti temsilcileri ile görüştüklerini, Altındağ seçim bölgesinde sandıkların açılması ve sayım sürecini de izlediğini söyledi.

Bazı teknik kusurların, tüm seçim süreci üzerinde önemli bir etkisi olmayan özel durumlar olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Caferov, "Gözlemciler, ulusal mevzuat ve uluslararası standartlar çerçevesinde düzenlenen seçim prosedürünün sandıklardaki oylama sürecinin sakin bir şekilde geçtiğini kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimleri uluslararası standartlara uygundur. Türkiye ve Türk dünyası için hayırlı olmasını diliyoruz, sayın Cumhurbaşkanı'nı da tebrik ediyoruz" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Yüksek Seçim Kurulu Altındağ Çankaya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title