Haberler

Gül, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Onuruna Yemek Verdi

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou onuruna Çankaya Köşkünde yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Emin olunuz ki, hem ikili düzeyde, hem de çok taraflı platformlarda Nijerli kardeşlerimizin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Dertlerinizi dertlerimiz, muvaffakiyetlerinizi kendi başarılarımız bileceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou onuruna Köşk'te yemek verdi. Yemeğe Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Nijer Devlet Bakanı, Dışişleri, İşbirliği, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Mohamed Bazoum, Planlama, Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Amadou Boubacar Cisse, Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchiana,Ticaret ve Özel sektör Teşviği Bakanı Saley Saidou, Techizat Bakanı Saddi Soumaila, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, TİKA Başkanı Serdar Çam, Eximbank Genel müdürü Hayrettin Kaplan, İstanbul Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, milletvekilleri, işadamları, büyükelçiler ve diğer yetkililer katıldı.

Gül, Türkiye ve Nijer halklarının birbirlerine olan muhabbetin ve yakınlığın, iki ülke ilişkilerinin 15. yüzyıla kadar uzandığını belirterek, "Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid'in, hakemlik talep etmek üzere gelen Nijer heyetini, İstanbul'dan oğlu Yunus'la birlikte ülkenize göndermesiyle ilişkilerimizin temelleri atılmıştır. O tarihten itibaren dost ve kardeş Nijer'le bağlarımız kopmamıştır. Nitekim, Osmanlı Devleti'nin Fizan sancağı içinde yer alan Kuzey Nijer toprakları, 1912 yılına kadar sömürgecilere karşı elbirliğiyle savunulmuştur. Onun içindir ki; Agadez bölgesinde okutulan Cuma hutbelerinde Osmanlı Sultanının ismi anılmıştır" ifadelerini kullandı.

Bugün Nijer'de, Osmanlı payitahtına atıfla, İstanbulewa (İstanbul'dan gelenler) olarak adlandırılan Yunus Sultan'ın torunları yaşadığını hatırlatan Gül, "Nijer'de Osmanlı döneminden kalma birçok kale ve sur kalıntısı bulunmaktadır. Keza onun içindir ki; ata sporumuz güreşin yanısıra davul, zurna ve fes gibi ortak kültürümüzün müşahhas izleri günümüzde de Nijer'de yaşatılmaktadır" diye konuştu.

2016 yılında Türkiye-Nijer ilişkilerinin 50. yıl dönümü olduğunu kaydeden Gül şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, 2012 yılında karşılıklı olarak Büyükelçiliklerimizi faaliyete geçirdik. Son iki yılda 15 anlaşma imzalayarak ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirdik. Böylece, ilişkilerimizi çok daha ileriye taşıma irademizin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduk. En büyük kalkınma ortaklarımızdan olan Nijer'in, Zat-ı Devletleri'nin dirayetli liderliğinde başlattığı Rönesans Programını ve bunun en önemli ayaklarından Kalkınma Planı ile 3N Tarım Programını büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Emin olunuz ki, hem ikili düzeyde, hem de çok taraflı platformlarda Nijerli kardeşlerimizin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Dertlerinizi dertlerimiz, muvaffakiyetlerinizi kendi başarılarımız bileceğiz."

Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou, Türkiye'nin çok kültürlü bir ülke kimliği inşa ettiğini söyleyerek, "Değerli ve güçlü olan ülkeniz nü değerler ile dünyaya açılım politikasını hayata geçirmiştir. Bu açılım politikasını özellikle Afrika'da ülkelerin tarihi, ortak paylaştıklarını talep ettikleri kıtamızda ve atnı değerleri paylaşan kıtamızda gerçekleştirmiştir. Nijerya ile Türkiye'nin dostluğunun, akrabalığının köklerini bu tarihi köklerden almaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Nijer'in tarihi köklerinin derinlere indiğinden bahseden Mahamadou, "Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkiler son yıllarda önemli gelişmeler yaşamıştır. Bu da iki ülkenin ortak iradesi ve ortaklık iradesinin kanıtıdır. İki ülke arasındaki işbirliği ormancılık, hidrolik, sağlık alanlarını kapsamaktadır" diye konuştu.

Mahamadou Cumhurbaşkanı Gül'den övgüyle bahsederek, "Sayın Cumhurbaşkanı, siz yüzünü refaha ve dünyaya açılmaya dönmüş bir Türkiye'nin yorulmaz bir temsilcisisiniz. Demokratik bir ülkenin içinde İslam ve demokrasinin olabileceğini gösteriyorsunuz. Sizin siyasetçi olarak yetenekleriniz ve AK Parti temsilcisi olarak katkılarınız siyasi ve ekonomik reformların Türkiye'nin giderek daha da yükselen bir ülke olmasını sağlamıştır" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Gül İstanbul Türkiye Nijerya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title