Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Mukherjee Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee onuruna akşam yemeği verdi. "Gözden ırak olsak da, gönülden ırak olmadığımızı bir kez daha idrak ettik" değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, "Dünyanın gıptayla takip edilen bu iki ülkesi arasındaki ilişkilerde ortaya çıkartılacak sinerji, sadece ülkelerimiz ve halklarımızın değil, bölgelerimizin de yararına olacaktır" sözlerine yer verdi.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee onuruna akşam yemeği verdi. Mukherjee, eşini ve heyet üyelerini Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Gül, Hindistan'dan cumhurbaşkanı düzeyinde 15 yıl aradan sonra ilk ziyaretin gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, "Bölgelerinin yükselen merkezleri konumundaki Türkiye ve Hindistan, ikili konuların yanı sıra Asya coğrafyasında, G-20 bünyesinde ve dünyayı ilgilendiren pek çok başlıkta büyük bir işbirliği potansiyeline sahiptir" dedi. "Gözden ırak olsak da, gönülden ırak olmadığımızı bir kez daha idrak ettik" değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, "Dünyanın gıptayla takip edilen bu iki ülkesi arasındaki ilişkilerde ortaya çıkartılacak sinerji, sadece ülkelerimiz ve halklarımızın değil, bölgelerimizin de yararına olacaktır" sözlerine yer verdi.

Gül, iki ülke arasındaki dostane ilişkilere Hindistan'a 2010 yılında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında tüm canlılığıyla şahitlik ettiğini dile getirerek, "Hindistan halkı ve yöneticileri, ziyaretimiz boyunca bizlere çok yakın bir ilgi ve sıcak misafirperverlik göstermişlerdi. Bu vesileyle gözden ırak olsak da gönülden ırak olmadığımızı bir kez daha idrak etmiştik" dedi.

İlişkilerin tarihi ve beşeri derinliğinin, günümüzde de işbirliğinin daha ileriye taşınması için güçlü bir zemin oluşturduğunu kaydeden Gül, bu çerçevede, Hindistan'la ilişkilerin, 1951 tarihli Dostluk Anlaşmasının ruhuna uygun olarak her alanda yoğunlaştırılması ve yeni bir dinamizme kavuşturulması arzusunda olunduğunu belirtti.

Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee ise yaptığı konuşmada "Güzel ve dost ülkenizde bulunma ayrıcalığını yaşadığım son üç gün boyunca Türk halkının içtenliğini ve misafirperverliğini hissettim." diyerek başladığı konuşmasında, "Birbiriyle kesişen pek çok konuda örtüşen çıkarlara sahip iki gelişmekte olan ekonomi olarak, daha yakın işbirliğinin sağlayacağı faydalardan yararlanmayı amaçlamalıyız" dedi. Konuk Cumhurbaşkanı Mukherjee sömürge yönetimi altındayken dahi Hindistan'ın Türk halkının bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesine yönelik sempatisi ve yardımının olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Pranab Mukherjee onuruna verdiği akşam yemeğinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım hazır bulunurken, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, YÖK Başkanı Prof. Gökhan Çetinsaya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Yücel Altunbaşak gibi isimlerin yanı sıra TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, işadamları Akın İpek, Hacı Boydak gibi isimler de katıldı. Hindistan Cumhurbaşkanı'nın kızı Sharmistha Mukherjee'nin babası onuruna düzenlenen akşam yemeğine yöresel kıyafetlerle iştirak etmesi dikkat çekti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title