Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta Onuruna Yemek Verdi

cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Önümüzdeki dönemde sulama ve bölge okulu inşası projeleri de Kenyalı dostlarımızla el birliğiyle hayata geçirilecektir. İlişkilerimizdeki dinamizmi kalıcı kılacak temel unsur ise iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kenyalı mevkidaşı Kenyatta onuruna Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde yemek verdi. Yemeğe, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Eğitim bakanı Nabi Avcı, Kenye Dışişleri Bakanı Amina Muhammed, Kenya Madencilik Bakanı Najib Balala, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Araştırma Merkezi Başkanı Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül, milletvekilleri, büyükelçiler, akademisyenler, Kenyalı öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, aradaki mesafeye rağmen, Türkiye-Kenya ilişkilerinin mazisinin çok köklü olduğunu kaydederek, iki ülke arasındaki ilk temasların, Osmanlı denizcisi Emir Ali Bey'in 16. yüzyılda Mombasa'ya gitmesiyle başladığını hatırlattı. Kenya'da, Türklerin sömürgecilere karşı birlikte mücadele verdiğini söyleyen Gül, "Bu etkileşimin sonucu olarak zamanında Kenya'da Osmanlı parasının basıldığını da anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün de Kenya'nın çeşitli yerlerinde Osmanlı döneminden kalma su sistemleri, köprüler, medreseler, camiler ve hamamlar bulunmaktadır" dedi.

"KENYA, AFRİKA'DAKİ ÖNEMLİ KALKINMA ORTAKLARIMIZDAN BİRİDİR"

Cumhurbaşkanı Gül, Afrika'daki önemli kalkınma ortaklarımızdan olan Kenya ile bu alandaki iş birliğini ilerletmek istediğini belirterek şunları söyledi:

"Kenya'nın kurucu Devlet Başkanı olan babanız Jomo Kenyatta'nın izinden giderek, ülkenizin refahı ve kalkınması için attığınız adımlara biz de elimizden geldiğince katkıda bulunacağız. Bunun için, TİKA'nın Nairobi'deki koordinasyon ofisini açtık. TİKA aracılığıyla Kenya'da hayata geçirilen kalkınma projelerinin değeri şimdiden 1,3 milyon doları bulmuştur. Önümüzdeki dönemde sulama ve bölge okulu inşası projeleri de Kenyalı dostlarımızla el birliğiyle hayata geçirilecektir. İlişkilerimizdeki dinamizmi kalıcı kılacak temel unsur ise iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlardır."

"KENYA BÖLGENİN EKONOMİ, TİCARET VE YATIRIM MERKEZİ OLMUŞTUR"

Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta Atatürk'ten bahsederek, "20. yüzyılın en büyük liderlerinden olan, Türk Kurtuluş Savaşı'na önderlik eden ve Türkiye'yi kısa sürede barışçıl ve müreffeh bir ulusa döndüren merhum Cumhurbaşkanı'nı selamlıyoruz. O gerçekten isminin de işaret ettiği gibi Türk ulusunun Atası'dır" ifadelerini kullandı.

Kenyatta, Kenya'nın Doğu Afrika'da yatırımlar için tercih edilen cazibe merkezi olarak kendini konumlandırdığını söyleyerek, "Kenya bölgenin ekonomi, ticaret ve yatırım merkezi olmuştur. Kenya 2010 vizyonumuz çerçevesinde birçok yatırım fırsatı yarattık. Söz konusu vizyonlar hedefimiz, ülkemizi 2030 yılına kadar vatandaşlarına yüksek yaşam kalitesi sunabilen, sanayileşmiş ve orta gelir düzeyinde bir ülkeye dönüşmektedir. Kenya'nın siyasi istikrarı, kolaylaştırıcı makro-ekonomik ortamı ve coğrafi konumu alt yapı, tarıma dayalı sanayi, bilişim ve iletişim teknolojileri, bankacılık, Finans ve imalat sanayi gibi alanlarda sayısız yatırım fırsatı sağlamaktadır. Ayrıca madencilik, maden işleme sektörü, petrol ve doğal gaz alt sektörlerindeki yeni fırsatlar yerli ve yabancı yatırımcılar için heyecan verici imkanlar sunmaktadır" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Gül Türkiye Afrika Kenya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Anneye fitre verilir mi? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title