Haberler

Cumhurbaşkanı Gül'den "Twitter" Açıklaması: Bu Problem Kısa Süre İçerisinde Giderilecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Twitter kapatıldı" denilen süreçte, kullanıcı sayısının 2 kat arttığını belirterek, "Aslında kapanmadı gördüğünüz gibi. Bunlar Türkiye gibi gelişmiş, AB ile müzakere yapan bir ülke için hoş olmayan durumlar ve kısa süre içerisinde giderilecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Twitter kapatıldı" denilen süreçte, kullanıcı sayısının 2 kat arttığını belirterek, "Aslında kapanmadı gördüğünüz gibi. Bunlar Türkiye gibi gelişmiş, AB ile müzakere yapan bir ülke için hoş olmayan durumlar ve kısa süre içerisinde giderilecek" dedi.

Gül, Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere THY'ye ait özel uçakla saat 10.35'te Hollanda'ya gitti. Cumhurbaşkanı Gül'ü, Esenboğa Havalimanı'ndan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer ilgililer uğurladı. Ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Twitter'ın kapatılmasına ilişkin şöyle konuştu:

"Twitter kapandı, dediniz; ama aslında kapanmadı gördüğünüz gibi. Kullanıcı sayısı, kapatıldı denilen süreçte 2 katı arttı. Bugünkü teknoloji bu şekilde. Hepimizin buna vakıf olması gerekir ve hepimizin bunu bilmesi gerekir. Zaman zaman tabi ki bu tip büyük iletişim platformlarıyla problemler çıkabiliyor; bu sadece Türkiye'yi değil, başka ülkeleri de ilgilendiriyor. Onun için problemler çıkmadan büyük iletişim şirketleriyle sağlıklı diyaloglar ve iyi kanallar kurmak gerekiyor. Bunlar yapılırsa ortaya çıkan problemler daha kolay çözülebiliyor. Bazen tabi ki haklı talepler söz konusu oluyor, bunların hemen yerinde giderilmesi için de işte bu kanallara ihtiyaç var. Bu noktada biraz eksikliğimizin olduğu gözüktü. İnanıyorum ki, kısa süre içerisinde bu problem zaten bitecek. Bunlar Türkiye gibi gelişmiş, AB ile müzakere yapan bir ülke için hoş olmayan durumlar ve kısa süre içerisinde giderilecek."

Gül, " Twitter'ın kapanmasına sizin imzaladığınız yasanın neden olduğu algısına katılıyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Benim imzaladığım ilk internet yasası bir torba yasa içinde gelmişti ve 156 konuyu ilgilendiren hususlar vardı. Bunları düşünerek ve tekrar aynı şekilde geri dönme ihtimalini de düşünerek yasayı imzaladım ama imzalarken de bildiğiniz gibi, Hükümetle konuştuk ve bir hafta içerisinde yasanın değiştirilmesini ve mahsurlu noktaların giderilmesi konusunda anlaştık ve bir hafta içerisinde de yasa değişti. Herhangi bir şekilde internetin veya bu tip platformların tamamen kapatılması kanunen mümkün değil; ancak oralardaki ilgili sayfalar kapatılabilir. Şu anda mevzuatımız bu şekilde."

-"GEREKLİ TEDBİRLER ALINIP, YASAKLAR EN KISA SÜRE İÇERİSİNDE KALKACAKTIR"-

Gül, "Twitter konusunda bazı diyalogların başlatılması için ön ayak olduğunuzu söylediniz. Bu diyalog yöntemlerinin Türkiye içinde de başlatılması için bir girişiminiz oldu mu" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Tabi tabi. Biliyorsunuz bakanlar Ankara dışında seçim kampanyalarında olduğu için kendileriyle telefonda konuştuk ama ilgili görevlileri çağırdım onlarla da görüştüm bilgi aldım. Memnuniyet verici bir şey şu; Twitter'ın Türkiye'de bir temsilcisi falan yoktu. Bu tip iletişim platformları, şirketleri, bunlarla problemler çıkmadan önce kanalların kurulması gerekir, konuşulması hep gerekir. Böyle bir noksanlık vardı. Şimdi onların burada bir temsilci olacak şekilde demeyim de avukatları, onların adına hareket edecek bir kanal böyle oluşmuş oldu. Bu bilgileri de bana verdiler. Bazı mahkeme kararları, çok özel kişilerle ilgili, siyasi ve ifade özgürlüğüyle ilgili olmayan, bazı haklı gerekçelerde bahsedildi. Ben inanıyorum ki bunlar zaten Twitter merkezi tarafından anlayışla karşılanacaktır. Bunların hepsiyle ilgili gerekli tedbirler alınıp, yasaklar en kısa süre içerisinde kalkacaktır."

-"HERHANGİ BİR KAYGIM VE KORKUM SÖZ KONUSU DEĞİL"-

"Başbakan Erdoğan, sizin de dinlendiğinizi söyledi. Ses kayıtlarıyla ilgili de "zamanı gelince bunların ortaya çıkarılacağını' ifade etti. Bu bilgilerin kaynağıyla ilgili size gelen bir bilgi var mı?" sorusuna Gül, "Orta çıkan durum şunu gösteriyor ki; bazı devlet görevlileri kanunların kendilerine verdiği yetkiyi aşıp kanunları çiğneyip, kanunların ötesinde kendi başlarına birçok dinleme yapmışlar. Bunların hepsi suç önce bunu söylemek isterim. Muhakkak ki bunla ilgili işlemler de hukuk içerisinde delillendirilmeli ve bu tip kanunsuzlukları yapanlar muhakkak ki kanunlar çerçevesinde cezalandırılmalı. Önce bunu koymak isterim" yanıtını verdi.

Kendisiyle ilgili dinlemeler hakkında "İhtimal dışı diyemem" ifadesini kullanan Gül, şunları kaydetti:

"Çünkü teknolojini geldiği noktada bunları tamamen engellemek mümkün değil. Şunu söylemek isterim ki; bu konularla ilgili herhangi bir kaygım ve korkum söz konusu değildir varsa böyle şeylerin ortaya çıkmasında. Benim böyle bir bilgim yok. Makamımızla ilgili, devlet işlerini yaptığım konularla ilgili her türlü tabi ki bir devlet ciddiyeti içerisinde gerekli tedbirler alınır. Bunun bilinmesini isterim. Bunun kendi kuralları vardır. Tedbirler alınır. Ama nasıl Twitter'la ilgili, diğer iletişim konularıyla ilgili bunlar teknik olarak artık mümkün değil dedim, bu tür telefon dinlemeleri falan bunlar da artık bazen mümkün olmuyor bir. İkincisi eğer devlet görevlisi olarak, görevi kanunların ve mahkemelerin verdiği istikamette bu dinlemeleri yapan insanlar bunun ötesine geçip kendi amaçları doğrultusunda, bu sadece devlet adamları olmaz vatandaşlarımızla da ilgili olabilir, bu tip dinlemeleri yapıp, kanunsuz işler yaparlarsa, böyle olursa hiç kimse tabi ki ihtimal dışı olamaz. Tekrar söylüyorum böyle bir şey varsa benim bilgim dahilinde değil ama varsa herhangi bir şekilde korkum ve kaygım yok, söylemek isterim."

-"ANAVATAN NASIL KORUNURSA ORASI DA AYNI ŞEKİLDE KORUNUR"-

"Türkiye'nin sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nde birkaç gün önce Türk askerlerinin buradan çıkartılması yönünde bir ültimatom geldi. Bu konuda Türkiye'nin değerlendirmesi nasıl oldu? Askerlerin çekilmesi gündemde mi?" şeklindeki bir soruya da Cumhurbaşkanı Gül, "Bazı ülkelerin anavatanlarının dışında da toprakları vardır. Kendi topraklarıdır. Bunlar bazen adalar olur. Bazen farklı kıtalarda olur. Bizim de anavatan dışındaki tek toprağımız burasıdır. Dolayısıyla Türk bayrağı dalgalanır, anavatan nasıl korunursa orası da aynı şekilde korunur. Bunun da herkesin bilmesini isterim" cevabını verdi.

(HM/AYÇ/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Abdullah Gül Türkiye Twitter Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title