Haberler

Cumhurbaşkanı Gül: "Ab Fasıllarında Blokajı Kaldırın"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın göreve geldikten sonra Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki algıyı değiştirdiğini ifade ederek, "Fransa’nın bir çok fasıllarda siyasi blokajı vardı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın göreve geldikten sonra Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki algıyı değiştirdiğini ifade ederek, "Fransa'nın bir çok fasıllarda siyasi blokajı vardı. Bunlardan birin kaldırdınız 22. faslı ama diğer fasıllarda da kaldırdığınızı söyleyin doğrusu. Gerçekleşir gerçekleşmez bu ayrı bir hikaye. Çünkü siz değil biz üstümüze düşeni yaparsak gerçekleşecek. Bizi de test etmek için güzel bir fırsattır bu" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türk - Fransız İş Formu Kapanış oturumuna katıldı.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı'na ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tarihte güçlü bağları olan iki ülkenin arasında uzun süredir devlet ziyareti yapılmamasının herkes tarafından sorgulandığına dikkat çeken Gül, "Herkes bundan ' Türkiye ve Fransa ilişkileri problemi algısını' çıkarıyordu. Bu halklarımızı da iş dünyamızı da farklı yönlendiriyordu. İnanıyorum bu ziyaretle bu algı değişecek. Yeni bir dönem başlayacak. Sizin de bunun farkında olduğunuzu göstermeniz bizim tarafımızdan takdir ediliyor. Uzun bir süre sonar ' Türkiye'ye bir uğrayalım' niyetiyle değil gayet ciddi şekilde geldiniz. Biz de böyle hazırlandık. Bundan memnuniyet duyuyorum" dedi.

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin hak ettiği seviyeye yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Gül, "Biz ikili ilişkilerimizi özüne dönmeliyiz. Türkiye yüzyıllardır Avrupa'dadır. Türkiye 50 yıldır AB ile ilişkisi vardır. Avrupa saraylarında, Avrupa salonlarına girdiğinizde tavandaki resimlerden, duvardaki resimlerden, arşivlerdeki belgelerden Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğu da gözükür. Ama farklı dinlerdiniz. İki ülke böyle bir geçmişe sahipken bugün ilişkileri buna yakışır seviyeye getirmeliyiz" diye konuştu.

Türkiye'nin yaşadığı krizlerden dersler alarak köklü reformalar yaptığın vurgulayan Gül, "Türkiye finans dünyasını ve bankacılığını yeniden yapılandırdı. Hukuk, demokratik reformlar, siyasi reformlar el ele geldi. Bu reformları yapmamızda Avrupa Birliği(AB)'nin büyük desteği oldu. Bu reformlar Türkiye'yi güçlü hale getirdi. 10 yılık büyümeye baktığınızda tüm krizlere rağmen yüzde 6 büyüdük. Bankalarımız sapa sağlam. Borç yükümüz yüzde 35. Sıkı bir mali disiplin uyguluyoruz. Cari açığımız bizim yumuşak karnımız. Bunu gidermenin yolu da daha çok üretim, daha çok yatırımdan geçiyor. Bütün bu öncelikle verdiğimiz alanda işbirliği yapacağımız ülkelerin başında Fransa geliyor. Türk ve Fransız sanayicilerin beraber yatırım yapmalarının önünde hiçbir sınır görmüyorum. Bunun önündeki tek sınır ortaya çıkan gereksiz algılamalardır. Bu ziyaret ile bunu yıktığımız kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül iki ülke arasındaki ticaret hacmi için ilk etapta 20 milyar Euro hedef koyduklarını belirterek, "Bunlar kolay ulaşılabilir hedeflerdir. Çünkü gerçek hedefin gerisinde kalması için adeta gemlendi ticaret, engellendi açıkçası karşılıklı olarak. Çünkü siz daha iyi siyasi ilişkiler içinde olduğunuz önyargısız alternatif varken, önyargıların olduğun bir ülkeyi mi tercih edersiniz. Bunlar lüzumsuzdur. Onun için önündeki engelleri aştığımızda ticaretin bu hedefe kolay ulaşacağınızdan şüpheniz olmasın. Rusya ile 40 milyar dolar ticaretimiz var müttefikimiz ile niye bu kadar olmasın" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliği çabalarına değinen Gül, şunları söyledi:

"AB konusunda bizim şu andan konsantre olduğumuz alan müzakereleri başarı ile bitirmektir. Herkes biliyor ki otomatik tam üyelik yoktur. Müzakereyi bitirince de tam üye olacaksınız diye bir şey yoktur. Biz bunları biliyoruz. Belki Fransız halkı referandumda 'yok' diyecektir saygı ile karşılarız. Belki Türk halkı o gün 'Hayır biz Norveç'in yaptığını yapmak istiyoruz' diyecektir. Ama bunlar bugünün konusu değil. İş adamları burada olduğu için onlara soruyorum. Sizin yatırımcılarınız, iş adamlarınız AB muktesebatının geçerli olduğu ülke de mi kendini güvende hisseder, yoksa bu standartların uygulanmadığı ülkelerde mi. Bizim bu fasılları açmamızda niye mani olsun ki. Hukuk standartlarımızı yükseltelim. Para faslı ile ilgili hiçbir açılış kriteri bile söz konusu değil. Otomatik açabiliriz. Neyi düzenleyeceğiz biz burada. Ekonominin daha iyi işlemesini, serbest piyasa ekonomisinin bütün şartlarının işlemesi için bu düzenlemeleri yapıyoruz. Bütün bunlar olunca yatırımlar ve ticaret karşılıklı artacak ve herkes kendisini daha güvende hissedecek. Bu çağrıyı tekrar yapıyorum. Herkesin kafasında şu vardı ama siz Cumhurbaşkanı olduktan sonra bu gerçeği değiştirdiniz. Fransa'nın bir çok fasıllarda siyasi blokajı vardır. 5 fasılda siyasi blokajı vardır. Bunlardan birin kaldırdınız 22. faslı ama diğer fasıllarda da kaldırdığınızı söyleyin doğrusu. Gerçekleşir gerçekleşmez bu ayrı bir hikaye. Çünkü siz değil biz üstümüze düşeni yaparsak gerçekleşecek. Biz üzerimize düşeni yapmazsak bu fasıllar kapanmayacaktır. Bizi de test etmek için güzel bir fırsattır bu. Bunlar olduğu sürece ilişkilerimiz hak ettiği seviyeye ulaşacaktır"

Bazı Fransızların Türkiye'yi hala eski haliyle düşündüğünü anlatan Gül, "Yakın dostlarım var. Bilirim bazıları hala Türkiye'yi at arabalarının gezdiği ülke zanneder derler. Çok şey değişti bu memlekette. Şunu iddia ederim ki hiçbir Avrupa ülkesinde Türkiye'deki gibi modern havalimanı terminali yoktur. Ne Fransa'da, Ne İngiltere'de. Bunlar bazıları için görürse inanabileceği şeylerdir. Tabii ki açık toplumda, her şeyin yazıldığı toplumda bir ülkede ne varsa dışarı yansır. Fransa'da ne olursa biz takip ediyoruz, bizde ne olursa siz takip ediyorsun. Bunlar sakın yanlış intiba oluşturmasın. Bugün Türkiye'de çeşitli siyasi tartışmalar var. Bazen sert münakaşalar var. Bunların hiçbiri Türkiye'de siyasi istikrarı sarsacak seviyede değil. Türkiye'deki siyasi istikrar sağlamdır. Tek parti iktidarı devam ediyor. Türk ekonomisinin temel göstergelerini sarsacak herhangi bir güvensizlik de söz konusu değildir Şüphesi 12 yılda iniş çıkışlar olacaktır. Demokrasilerde hiçbir zaman tartışma olamaz da denemek. Türkiye'nin trendi devamlı yükselmektedir bunu bilin. Türkiye yeni reformları yapmakta da kararlıdır. Çünkü reformlar Türkiye'yi güçlü kılmıştır. Bunların hepsi devam edecektir" - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

François Hollande Abdullah Gül Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Bugün Star TV'de Görümce filmi ekranlara geliyor. Filmin başlamasıyla birlikte izleyiciler, Görümce nerede çekildi? Hangi il ve ilçede çekildi? Görümc ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title