Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Anayasa Teklifi İle İlgili Ne Dedi?

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa teklifiyle ilgili "Temennim odur ki parlamentodan bu şöyle başarılı bir referandum oylamasıyla şöyle 330'u aşacak şekilde geçer" yorumunda bulundu. Peki, anayasa değişiklik maddeleri neler?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan 111 projenin toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa teklifi ile ilgili şunları söyledi:

"PARLAMENTO BUNU MİLLETİMİZE TAŞIYACAK"

"Şimdi biliyorsunuz yeni anayasanın çalışmaları var. Bugün yanılmıyorsam hükümet yeni anayasayla ilgili hazırlıkları parlamentoya sunacaklar. Temennim odur ki parlamentodan bu şöyle başarılı bir referandum oylamasıyla şöyle 330'u aşacak şekilde geçer ve ondan sonrada parlamento bunu milletimize taşıyacak, milletimize gelir.

"BÜTÜN BUNLARA HAZIR MISINIZ?"

Bütün bunlara hazır mısınız? İnşallah parlamentomuzda buna hazır olduğumuzu sizlere getirmek suretiyle ortaya koyar. Milletimiz için hayrolsun, ülkemiz için hayrolsun. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun"

YENİ ANAYASA TEKLİFİNDE CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİSİ NE OLACAK?

"Cumhurbaşkanı devletin başı olacak, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında bulunacak. Cumhurbaşkanı ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak."


YENİ ANAYASA TEKLİFİNDE NELER VAR?

Başbakanlık Kaldırılacak:
Teklifle, Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak. Başbakanlık kurumu kaldırılacak. Cumhurbaşkanı'nın bir veya daha çok yardımcısı olacak. Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağı olabilecek. Bunu yasaklayan madde anayasadan çıkarılacak.

Cumhurbaşkanı'na Kararname Çıkarma Yetkisi:
Cumhurbaşkanı'nın kararname çıkarma yetkisi olacak. Cumhurbaşkanı'na Meclis'i fesih yetkisi verilecek bu durumda kendi görevi de sona erecek. Cumhurbaşkanı tıpkı bakanlar gibi soruşturulabilecek, milletvekillerinin oylarıyla Yüce Divan'a gönderilebilecek.

Milletvekili Sayısı Artacak:
Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. Yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek. Bu değişiklikler 2019'da uygulamaya girecek.

HSYK Yapısı Değişecek:
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) üye seçim yöntemi değişecek. Üyelerin yarısını Cumhurbaşkanı, diğer yarısını Meclis seçecek. Meclis'teki seçimde 5'te 3 çoğunluk aranacak. İki turda bulunamazsa üye kura ile belirlenecek.

AYM'nin Yapısı Değişecek:
Askeri yargı tamamen kaldırılacak. Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) üye sayısı 15'e inecek.

MGK'nın Yapısı Değişecek:
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) da yapısı değişiyor. Jandarma Genel Komutanı, MGK üyeliğinden çıkarılacak.

2019'da Türkiye 3 Kez Sandık Başında Gidebilir:
Anayasadan "Yerel seçimlerle genel seçimler arasında bir yıl kalırsa iki seçim aynı anda gerçekleşir" maddesi çıkarılacak. Böylece yerel seçimler Mart 2019'da yapılabilecek. Genel seçimler de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte 2019 yılının Kasım ayında yapılacak.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Esenyurt Belediyesi Anayasa Mahkemesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title