Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ailesi Kişisel Bilgilerinin Sorgulanması Davası

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığının "Detaylı Veri Analizi (DEVA) 1-2" programlarından sorgulayarak, ele geçirdiği öne sürülen 10 polisin yargılanmasına devam edildi.

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığının "Detaylı Veri Analizi (DEVA) 1-2" programlarından sorgulayarak, ele geçirdiği öne sürülen 10 polisin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesinin izinli olması sebebiyle Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına, sanıklardan 6'sı ve avukatları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın katıldı.

Sanıklardan Abdullah Karaca, savunmasında olay tarihinde Adana Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde çalıştığını belirtti.

Karaca, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, baktığı programdaki bilgilerin Türk vatandaşı kişilere ait fotoğraf, kimlik, eğitim ve araç bilgileri olduğunu savundu.

İstihbarat şube müdürlüğünde çalıştığı için kendilerine verilen şifrelerle istedikleri kişilerin bilgilerini ulaşma şansları olduğunu belirten Karaca, şunları kaydetti:

"Recep Tayyip Erdoğan, benim saygı duyduğum bir kişidir. Sırf merakımdan dolayı site içerisine girerek bilgilerine bakmıştım, zaten Recep Tayyip Erdoğan sayfasını açtığım zaman diğer aile kayıtları da otomatik olarak çıkmaktadır. Benim kötü bir niyetim yoktur, suç işleme kastım da bulunmamaktadır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın ise Karaca'nın savunmalarına katılmadıklarını, ele geçirilen verilerin kişisel veri mahiyetinde olduğunu ve hukuka aykırı bir şekilde alındığını söyledi. Aydın, şunları belirtti:

"Sisteme ilişkin şifre olması, herkesi sorgulama yapabilmesi yetkisi değildir. Böyle bir yetkisi yoktur, dolayısıyla hukuka aykırı veri elde edilmesi söz konusudur ve sanığın cezalandırılmasını ve diğer sanıkların da cezalandırılması talebinde bulunuyoruz."

Hakim İsmail Bulun, yazılan müzekkerelere cevap gelmediğini belirterek, cevapların gelmesi ve ve diğer eksiklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İddianame

İddianamede, çeşitli illerde görev yapan sanıkların, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığının, emniyet ve asayişi sağlamak üzere ülke genelinde herkese ait istihbarat bilgilerini topladığı DEVA programına girerek, Erdoğan ve ailesinin bilgilerine eriştikleri kaydediliyor.

Kişilere ait her türlü bilginin bulunduğu programda, "devlet sırrı" niteliğinde bir bilgi olmadığı ancak Erdoğan ve ailesine ait kişisel verilerin yer aldığı bildirilen iddianamede, bu bilgilerin öğrenilmesinin ve yayılmasının devlet güvenliğini tehlikeye soktuğu ifade ediliyor.

Sanıkların, hiçbir istihbari veri girişi yapmadan, Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini elde etmek için sorgulama yaptıklarına işaret edilen iddianamede, "Şüphelilerin, Erdoğan ve ailesinden birilerinin özel bilgilerini elde ederek toplum nazarında küçük düşürmek, siyasi olarak bu bilgileri şantaj için kullanmak, seçimlerde yenilmesini sağlamak, dış ülke istihbaratlarına bu bilgileri vererek, Türkiye'nin imajını zedelemek amacını güttükleri anlaşılmaktadır" deniliyor ve "Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" suçundan cezalandırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Recep Tayyip Erdoğan Abdullah Karaca Hüseyin Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title