Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye Kökenli Bir Canlı Bomba Saldırısı Olduğu Değerlendirilen Terör...

"mesela ABD BÜYÜKELÇİMİZ ÇOMSKİ'Yİ DAVET ETSİN. KENDİSİNİ BÖLGEDE MİSAFİR EDELİM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mesela ABD büyükelçimiz Çomski'yi davet etsin. Kendisini bölgede misafir edelim. Gerçekleri bu akdemiysen sıfatlı 5. kol elemanları aracılığıyla değil kendi gözleri ile görsün. Diğer ülkelerdeki bu şekilde düşünen gönlü ve zihni açık akademisyenleri de çağıralım. Ülkemize gelsinler bölgeyi gezdirelim. Dünya kamuoyuna çok daha doğru şekilde bu şekilde aktarabileceğimize inanıyorum" dedi.

"YA MİLLETİN, DEVLETİN YANINDA OLURSUNUZ YA DA TERÖRİSTİN VE TERÖR ÖRGÜTÜNÜN YANINDA OLURSUNUZ"

Erdoğan, "Türkiye açısından terör meselesi ortadan konuşulacak, yürünecek bir mesele değildir. Bu konuda ya milletin, devletin yanında olursunuz ya da teröristin ve terör örgütünün yanında olursunuz" dedi.

"OPERASYONLAR KÜRT KARDEŞLERİMİZİN HAYATINI VE GELECEĞİNİ GÜVENCE ALTINA ALMA AMACINA YÖNELİKTİR"

Erdoğan, "Güvenlik güçlerimizin bölgede yürüttükleri operasyonlar her şeyden önce Kürt kardeşlerimizin hayatını ve geleceğini güvence altına alma amacına yöneliktir. Ne bölücü terör örgütü ne onun güdümündeki siyasi parti ne yanı çizgide duran sözde sivil toplum kuruluşları ne de işte bu son bildiride olduğu gibi kendilerine akademisyen diyen güruh türünden kesimler Türkiye'nin muhatabı değildir. Muhatabımız sadece milletimizdir. Bizim için terör örgüt neyse onların ağzıyla konuşanlar da aynıdır" diye konuştu.

"TÜRKİYE SON TERÖRİST SİLAHINI BIRAKANA TERÖR ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLENE KADAR BU MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEKTİR"

Erdoğan, "Türkiye son terörist silahını bırakana veya etkisiz hale getirilene terör örgütü tamamen çökertilene kadar bu mücadeleyi sürdürecektir. Bizim bu sözde akademisyenlerden izin alacak halimiz yok. Hukukumuzda da böyle bir kaide yok. Bunu da herkesin çok iyi bilmesi lazım. bunların haddini de bilmesi lazım. Biz bu ülkede 78 milyonun can, mal güvenliğini korumakla mükellefiz. Bunu da silahlı kuvvetlerimiz ile polisimizle, geçici, gönüllü köy korucularımızla birlikte yürütüyoruz. Sizlerden görev yaptığınız ülkelerdeki muhataplarınıza bu gerçeği tüm çıplaklığı ile anlatmanızı terör ile mücadelemize destek sağlamınızı özellikle bekliyorum" ifadelerini kullandı.

"BU DEVLETİN EKMEĞİNİ YİYİP DE BU DEVLETE DÜŞMANLIK EDEN HERKES HAK ETTİĞİ CEZAYA ÇARPTIRILMALIDIR"

Erdoğan, "Hükümetimize, bakanlıklarımıza ilgili tüm kurumlarımıza çağrıda bulunuyorum. Bu devletin ekmeğini yiyip de bu devlete düşmanlık eden herkes hiç vakit kaybedilmeksizin en kısa sürede hak ettiği cezaya çarptırılmalıdır. Hiçbir kurumumuzda ülkesinin bütünlüğüne, milletinin bütünlüğüne karşı tavır içinde olan kamu çalışanı olamaz. Böyle bir duruma kesinlikle müsaade edemeyiz. İlgili kurumlarımızı bu konuda hassas olmaya ve görevlerini yerine getirmeye davet ediyorum" açıklamasında bulundu.

"BÖLGEYE BAKIŞIMIZ ASLA, EKONOMİK, ASKERİ JEOPOLİTİK ÇIKARLAR YA DA GÜNCEL GELİŞMELERLE SINIRLI OLAMAZ"

Erdoğan, "Bölgemizdeki hiçbir ülke devletlerden devlet, hiçbir toplum da milletlerden millet değildir. Bizim bölgeye bakışımız asla, ekonomik, askeri jeopolitik çıkarlar ya da güncel gelişmelerle sınırlı olamaz. Bizim kültür ve medeniyet anlayışımız tüm dünyaya aynı şekilde bakmamızı gerektiriyor. Bulunduğu yerde Türkiye'yi temsil eden her bir büyükelçi arkadaşımın da aynı heyecanla işine sarılmasını bekliyorum. Sizden asıl beklentimiz Türkiye'nin bu tarih, kültür ve medeniyet vizyonunu hayata geçirmeniz. Siz sıradan bir büyükelçi değilsiniz, siz bir tarihsiniz. O tarihi geleceğe taşıyacak varislersiniz. Bu tavır binlerce yıllık devlet geleneğimizin bir gereğidir" ifadelerine yer verdi.

"EY SÖZDE AYDINLAR MADAYA'DA OLANLARA SES ÇIKARDINIZ MI?"

Erdoğan, "Ey sözde aydınlar Madaya'da olanlara ses çıkardınız mı? Balkanlardaki, Kafkaslardaki, Kuzey Afrika, Ortadoğu'daki kardeşlerimizin ülkemizin bayrağını gördüklerinde hissettikleri heyecanın sebebini çok iyi anlamalıyız" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YARDIMLARIMIZIN 5 MİLYAR DOLARI BULMASINI BEKLİYORUZ"

Erdoğan, "Bugün Türkiye dünyada en fazla yardım yapan devlet durumuna gelmiştir. Türkiye bu. Sıradan bir ülke değiliz. Dünün yardım alan, yardım isteyen Türkiyesi, bugün dünyada en zengin ülkeleri geride bırakan devlet haline geldi. Önümüzdeki dönemde yardımlarımızın 5 milyar doları bulmasını bekliyoruz" dedi.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR İTİRAZIMIZ BM ÜLKELERİNİN ÇOK BÜYÜK KESİMİNİN HİSSİYATI HALİNE GELMİŞTİR"

Erdoğan, "Dünya 5'ten büyüktür itirazımız sadece bizim değil, BM ülkelerinin çok büyük kesiminin hissiyatı haline gelmiştir. İnsanlığın sesi olmak Türkiye'ye zarar vermez, tam tersine itibarını yükseltir. Günümüzde önemli olan adımlardan birisi yaşanan sorunların çözümünden biri Medeniyetler çalışmalarını ihmal etmemeliyiz" diye konuştu.

"ANTALYA'DAKİ G20 ZİRVESİ'Nİ BÜYÜK BİR BAŞARIYLA YÜRÜTTÜK"

Erdoğan, "Antalya'daki G20 Zirvesi'ni büyük bir başarıyla yürüttük. Dünyada ilk kez, gerçekleştirilecek olan Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapmamızı bunun sonucu olarak görüyorum. Mayıs ayında İstanbul'da bir araya gelinecek. Nisan ayında 13. İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler zirvesine ev sahipliği yapıyoruz. Bu zirvenin de ülkemizin tarihi ve sorumlulukları bakımından hayati öneme sahip olduğu açıktır. 2015 yılı krizlerin derinleştiği bir yıl oldu. Halk hareketlerinin yol açtığı büyük umutlar yerini acıya, kaosa, savaşa bıraktı. Bir yanda terör örgütleri, diğer yandan rejim ve onu destekleyen ülkeler Suriye halkına zulmettiler. Göç krizi hepimizi üzen sahnelere yol açıyor" açıklamasında bulundu.

"SİYASETÇİLERİN GÖÇMENLERE DÜŞMANLIK SÖYLEMİ AVRUPA'DA YAŞAYAN TÜRKİ'YE KÖKENLİ KARDEŞLERİMİZİ ETKİLİYOR"

Erdoğan, "Bir süredir devam etmekte olan ekonomik krizin de etkisiyle yabancı düşmanlığı, ırkçılık islama fobi gibi tehlikeli akımların Avrupa'da güç kazandığını görüyoruz. Göçmenlere düşmanlık söylemi ile hareket eden siyasetçilerin tahrikleri Avrupa'da yaşayan Türki'ye kökenli kardeşlerimizi doğrudan etkiliyor. Dünya siyaseti içinde yer alan ve alma arzusu içinde olanların bazı ülkelerde, "Müslümanların girmesini istemiyoruz" yaklaşımı insanlığa bakışını göstermesi bakımından çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

"RUSYA'NIN SURİYE'DE UKRAYNA'DA ATTIĞI ADIMLAR BU ÜLKE İLE ARAMIZDA CİDDİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKMASINA YOL AÇTI"

Erdoğan, "Rusya'nın hem Suriye'de hem Ukrayna'da attığı adımlar bu ülke ile aramızda ciddi sorunlar ortaya çıkmasına yol açtı. Sormak lazım Suriye kendilerini davet ettiği için Suriye'ye girmişler. Peki Gürcistan, Ukrayna sizi davet etti de mi girdiniz? Bu soruların da cevabını vermek lazım. Kırım'ın hukuk dışı ilhakı, Kırımlı soydaşlarımızın maruz kaldıkları baskılar kuzeyimiz e istikrarsızlıklarla dolu yen bir konjektörün oluşmasına neden oldu. Suriye'de terör ile mücadele bahanesi ile bölgeye gelen asıl amacının Esed rejimini ayakta tutmak olduğu anlaşılan Rusya'nın operasyonları bölgedeki sorunları daha da derinleştiriyor" diye konuştu.

"RUSYA LAZKİYE VE ÇEVRESİNDE BUTİK BİR SURİYE DEVLETİ KURMANIN GAYRETİYLE KENDİNE MEKAN HAZIRLAMAKTADIR"

Erdoğan, "Rusya, DAİŞ'le mücadelede değildir. DAİŞ'e karşı bir mücadele vermemektedir, tam aksine Rusya şu anda Lazkiye ve çevresinde butik bir Suriye devleti kurmanın gayretiyle kendine mekan hazırlamaktadır ve oradaki bizim soydaşlarımızı, Türkmen kardeşlerimizi vurmaktadır, vurmaya devam etmektedir. İşte böyle bir ortamda yaşanan uçak meselesi Rusya'nın ülkemizde ilişkilerini getirdiği yer bakımında bir sebep değil sadece bahanedir. Rusya'nın içine girdiği tehlikeli mecra kendisi ve bölge ülkeleri ile birlikte tüm dünya için de çok büyük bir sorundur" ifadelerini kullandı.

"İRAN, YENİ VE TEHLİKELİ BİR SÜRECİN FİTİLİNİ ATEŞLEMEYE ÇALIŞIYOR"

Erdoğan, "Mezhep temelli ayrışmaları çatışmaya dönüştüren tavrıyla İran, yeni ve tehlikeli bir sürecin fitilini ateşlemeye çalışıyor. İran'ın Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile ilişkilerini bilinçli olarak gerginleştirmesi bu stratejinin bir parçasıdır. Önemli olan bizim ne kadar sağlam bir duruş sergilediğimizdir. Sudi Arabistan İran olayında 47 kişi idam edildi. İdam, Sudi Arabistan, Amerika, Çin, Rusya, İran'da kalkmadı. Peki şunu sorma hakkına sahip değil miyiz? 47 kişiden 43 Sünni El Kaide ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile idam edilmiş. Olay bu. Peki İran'da bunca idamlar var. Bunları nereye koyacağız onarın aileleri yok mu? Türkiye'nin böyle bir sorun yok. Dış politikamızı insani bir bakış açısı, kapsamlı stratejilere dayandırmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

"PARALEL DEVLET YAPILANMASININ ÜSTÜNE BÜTÜN GÜCÜMÜZLE GİDECEĞİZ"

Türkiye'nin "Paralel yapı" ile olan mücadelesinde büyükelçilerden destek isteyen Erdoğan, "Paralel devlet yapılanmasının üstüne bütün gücümüzle gideceğiz. Zaten milletin malı olan potansiyelin heba olmasına da izin vermeyeceğiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title