Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Siirt'te

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgede pek çok imam ve din görevlisinin bölücü örgüt mensupları tarafından saldırıya uğradığını, hatta bazılarının katledildiğini belirterek, "Örgüt mensupları Kur'an kurslarına saldırdı, yaktı; okulları, pansiyonları yaktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgede pek çok imam ve din görevlisinin bölücü örgüt mensupları tarafından saldırıya uğradığını, hatta bazılarının katledildiğini belirterek, "Örgüt mensupları Kur'an kurslarına saldırdı, yaktı; okulları, pansiyonları yaktı. Hani sen Kürt'tün, niye bir Kürt muhtar kardeşimizi vuruyorsun, öldürüyorsun?" dedi.

Erdoğan, Siirt'teki toplu açılış töreninden sonra Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı konuşmada, bölgede pek çok imamın, din görevlisinin, bölücü örgüt mensupları tarafından saldırıya uğradığını, hatta bazılarının katledildiğini söyledi.

Örgüt mensuplarının Kur'an kurslarına saldırdığını, yaktığını, okulları, pansiyonları yaktığını bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bunların yandaşları İstanbul'da sırf sakalından, kıyafetinden dolayı insanlara saldırdı; iş yerlerini, araçlarını taşladı. Onların inançlara saygı sözü, sadece kendi ideolojilerine saygı gösterilmesini ifade eder, onların kimsenin inancına saygı diye bir derdi yoktur. Geçenlerde bir muhtarımızı öldürdüler değil mi? Şu anda her şey tespit edilmiş vaziyette. Yardım yataklık yapanlar belli, iş takip ediliyor. Hani sen Kürt'tün, niye bir Kürt muhtar kardeşimizi vuruyorsun, öldürüyorsun? Hep birlikte bir, diri, kardeş olacağız ve hep birlikte Türkiye olacağız. Bizim için Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Roman'ıyla, Boşnak'ıyla bir ayrılık söz konusu değil. Bizim önemli olan yaradılanı Yaradan'dan ötürü sevmek.

Diyanet İşleri Başkanlığından rahatsızlıkları ortada ki bu Diyanet İşleri Başkanlığı, son 12 yıldır çok çok etkin çalışmaların içerisinde. Bu ülkede 2002'de Kürtçe vaaz veremezsin, hutbe okuyamazsın ama şimdi Kürtçe vaaz da verilebiliyor, hutbe de okunabiliyor. Nereden nerelere geldik. Bu atılan adımlar özgürlük adına atıldı. Kürtçe Kur'an meali, Kürtçe hadis kitabı, Kürtçe Siyer-i Nebi, Kürtçe mevlit kitabı, Kürtçe Elifba... Bunlar o atılan güçlü adımlar. Bunları hayal bile etmek mümkün değildi. Şu mübarek günlerde TRT Kürdi kanalından Kürtçe mevlit okunabiliyor. Artık Diyanet İşleri Başkanlığımız cami cemaatini kontrol altında tutmak için değil, onlara hizmet etmek için çalışıyor. Bunu da en iyi, tarihleri boyunca İslam'a samimiyetle ve sadakatle sarılmış olan bölgedeki kardeşlerim bilir. Çok yakından biliyorum ki Kürt kardeşlerimin İslam'a hizmetleri, imanlarına ve ibadetlerine olan bağlılıklarıyla sınırlı değil. Siz Selahaddin Eyyübi'nin torunlarısınız. Onun o birleştirici ruhu neyse, sizde de o var."

"Bölücü örgütün tehdidi ve baskıları sonucu kapanmaya başladı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alanda, "Üç dilli kardeş şehir" pankartı olduğunu belirterek, "Ne demek bu? Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla Siirt birdir, beraberdir. Bu il, İslami ilimlerin yaşatılması ve geliştirilmesi, Peygamber ahfadına sahip çıkılması noktasında gerçekten çok büyük hassasiyet sahibidir" dedi.

Siirtt'te ve bölgedeki her şehirde, Kürt ve Arap müderrisleri, kanaat önderleri ve alimleri olduğunu ifade eden Erdoğan, bu kişilerin yıllarca faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu melelerden bin tanesine Diyanet İşleri Başkanlığımız kadro vererek kendi bünyesine kattı. Bunun yanında bölgede görev yapan din görevlilerimizin sorunlarının çözümü, eğitimlerinin geliştirilmesi yönünde çok önemli adımlar atıldı. Yıllarca müderrislere, medreselere karşı mesafeli duran bir yönetim anlayışından, bu alimlerin devletin kadrosuna alındığı bir yaklaşıma gelindi. Bugünkü Diyanet İşleri Başkanımız, bu bölgede hala yaşayan medrese geleneği içinde yetişmiş, oradan akademisyenliğe geçmiş bir arkadaşımız. Onun için Diyanet İşleri Başkanlığımızda, bölgedeki dini müesseseler arasında bugüne kadar hiç görülmediği kadar iyi bir işbirliği, iyi bir işbirliği var. Şimdi ise bölge halkı bir başka sıkıntı ile karşı karşıya. Bilhassa taşradaki eğitim, ilim irfan yuvaları bölücü örgütün tehdidi ve baskıları sonucu birer birer kapanmaya başladı.

Geçmişte devletin yapmadığı, yapamadığı bu kurumları yok etme projesini, bugün bölücü örgüt adına maalesef adım adım hayata geçirenler var. Bugün Türkiye'de Boko Haram gibi, DEAŞ gibi örgütler varlık gösteremiyorsa bunda en büyük pay Diyanet İşleri Başkanlığımızındır. Ülkemizde mezhep çatışması, bu tür oyunlar tutmuyorsa bunda Diyanet İşleri Başkanlığımızın büyük rolü var. Bugün atmamız gereken en önemli adım... Ne diyor Siirt'li İbrahim Hakkı Hazretleri, - buraya dikkat edin, bu bizim için çok önemli - Siirt bunun işaret fişeği olmalıdır, başka şeylerin değil. Ne diyor orada İbrahim Hakkı Hazretleri? (Hak şerleri hayreyler, arif anı seyreyler, zannetme ki gayreyler, Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler.)"

"Milli gelir 230 milyar dolardan 800 milyar dolara"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siirtlilere, "Siirt yeni Türkiye'ye hazır mı? Siirt yeni Anayasa'ya hazır mı? Siirt başkanlık sistemine hazır mı?" diye sordu.

Vatandaşların "evet" cevabı vermesi üzerine, Erdoğan, "Maşallah, Mübarek Allah. Öyleyse hep beraber çalışmak gerekiyor. Çalışacağız değil mi? Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim kılsın. İnşallah bu eserlerin açılışını yapacağız ve bunlar resmen Siirt'in hizmetine girmiş olacak" dedi.

"Ne bölücü örgüte, ne paralel örgüte, ne eski Türkiye koalisyonu kurmanın peşinde koşanlara fırsat vermememiz gerekiyor. Bak nereden nerelere geldik. 230 milyar dolar milli gelir, şu anda 800 milyar dolar" diyen Erdoğan, Siirt'e yapılan yatırımları anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidara geldiklerinde Siirt'te 7 kilometre olan bölünmüş yol varken, buna 118 kilometre ilave ettiklerini söyledi. Siirt'in 7 bin öğrenciye sahip üniversitesi, bin 155 kapasiteli öğrenci yurdu olduğunu ve 300 yataklı devlet hastanesi olduğunu belirten Erdoğan, bunları yeni yatırımların takip edeceğini bildirdi.

"Belediyeler çözmedi"

Siirt'in içme suyu sorununun 2040 yılına kadar çözüldüğünü vurgulayan Erdoğan, "Bunu belediyeler çözmedi. Arka sokakları dolaştığımız zaman, buralardaki durumu zaten görüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siirtlilere, "Aman birliğimizi, beraberliğimizi bozmayalım. Biz yaradılanı yaradandan ötürü seveceğiz. Kürt olmak, Türk olmak, Arap olmak, Boşnak, Arnavut, Roman... Bunlar asla bizim ayrılık sebebimiz olmamalı. Bizim sandıkta, özgürlüklerimiz için, bu ülkeye hizmetkar olanlar için irademizi ortaya koymamız lazım" diye seslendi.

Erdoğan, bu ülkenin red, inkar ve asimilasyon politikalarından çok çektiğine işaret ederek, "Bütün bu politikaları ayaklar altına alan iktidar bizim iktidarımız oldu. Şimdi de Cumhurbaşkanı olarak bunların takipçisiyim, aynen devam edeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, doğu ve güneydoğuya yaptıkları yatırımların toplam bedelinin 260 milyar lira olduğunu kaydetti.

"Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda, şimdi dinlediğim tüm şarkılarda, bana her şey sizi hatırlatıyor, bana her şey sizi hatırlatıyor, bana her şey Siirt'i hatırlatıyor" sözlerini vatandaşlarla birlikte söyleyen Erdoğan, "Günümüz kutlu olsun. 7 Haziran Siirtimiz, ülkemiz için hayırlı olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

Açılıştan notlar

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Siirt'e sığınan Suriyeliler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aracını durdurarak sevgi gösterisinde bulundu ve bir mektup verdi. Suriyelilerin ellerindeki Türkçe, Arapça ve Kürtçe olarak yazılmış, "Suriyelilere yaptığınız her yardım Türkiye'nin sadakası olsun", "Suriyeliler muhacir Türkiyeliler ensar" pankartları dikkat çekti. Erdoğan'ın korumaları Suriyeli çocuklara çeşitli oyuncaklar dağıttı.

AK Parti Kadın Kollarına mensup bir grup sanayi kavşağında, "Çözüm Sürecinin mimarı, üç dilli kardeş şehre hoşgeldiniz" yazılı pankartlarla Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulundu.

Mitingin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'nda "Siirt sana inanıyor", pankartı yer aldı. Meydanda Türk Bayrakları ile Atatürk ve Erdoğan posterleri yan yana yer aldı.

Erdoğan, halka hitap ettiği kürsüden Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Kürtçe Kur'an mealini gösterdi.

Konuşması esnasında Erdoğan "Müsaadeniz olursa ceketimi çıkarabilir miyim?" dedikten sonra ceketini çıkararak konuşmasına devam etti.

Erdoğan, 1999 yılında okuduğu ve siyasi yasaklı haline gelmesine neden olan şiiri yeniden okudu. Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran kalabalık, Erdoğan'ın okuduğu şiire eşlik etti.

Erdoğan'a; eşi Emine Erdoğan, oğlu ve TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, kızı ve TÜRGEV Yönetim Kurulu üyesi Sümeyye Erdoğan da eşlik etti. TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Arzu Akalın da açılışa katıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı ve Siirt Milletvekili adayı Yasin Aktay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile milletvekilleri de açılış törenine katıldı. Bağış ve Avcı, birer selamlama konuşması yaptı.

Açılış sonrası Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran kalabalığa satranç dağıttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın ardından Siirt Valiliğini ziyaret etti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Yerel

Diyanet İşleri Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Siirt Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title