Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris'te

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ortadoğu'daki yeni sınırlarla ilgili senaryoları" değerlendirirken, " Türkiye'nin burada oluşabilecek bu sözde sınırlara 'evet' demesi mümkün değil ve bu konuyla ilgili olarak bu süreçte atılan ve atılmakta olan adımlar çok çok önemli" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde verdiği konferansın ardından soruları yanıtladı.

"Suriye ve Irak'ta yaşananların ardından İran ile ilişkileriniz ne düzeyde?" sorusu üzerine Erdoğan, İran'ın bu bölgenin güçlü ülkelerinden biri olduğunu ve bu yılın başında Türkiye'de Yüksek Düzeyli Strateji Konseyi Toplantısı yapıldığını anımsattı.

Erdoğan, "İran'ın özellikle mezhebi taassubunu bir kenara koymamız mümkün değil. Bu mezhebi taassub bizleri bölgede zaman zaman sıkıntıya düşürdü. Bunu üzülerek söylüyorum, çünkü bizim dinimiz İslam, İran'ın da İslam ama bu mezhebi yaklaşım, maalesef dinin üzerine çıktığı anda orada sıkıntı oluyor" diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda Irak ve Suriye konusunda eğer İran ve Türkiye, bu işi birlikte ele alabilmiş olsaydı, bu başarıyı gösterebilmiş olsaydı belki de Batı ülkelerine hiç burada iş düşmeyebilirdi çünkü Irak'ta da Suriye'de de hem İran'ın hem Türkiye'nin ortak bağları var. Tüm bu bu bağlar ele alındığında çözmek çok daha rahat olurdu ama ne yazık ki burada bunu oluşturamadık, bunu kuramadık. Bunu kuramadığımız içindir ki şu andaki gelinen nokta, bu taasubun bir neticesidir."

Irak ordusunun neredeyse yüzde 100'e yakınının Şii olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ama Irak halkı tamamen Şiiler'den oluşmuyor. Irak'ta Şiiler olduğu gibi Sünniler de var. Bir katılımcı, bir bütüncül yapı maalesef Irak ordusunun içerisinde yoktur. Şimdi burada İran'ın kendine has bir etki alanı da olması gerekirdi. Aynı şey Suriye için de geçerli. Suriye'de de yine, İran'ın bu taassub içerisinde, o mezhebi taassub içerisinde, o mezhebi taassubla da ne yazık ki Suriye yönetimi sırtını, bir yanda İran'a dayıyor, bir yanda da maalesef Rusya'ya dayıyor. Böyle bir gerçek ortada. Bu gerçekleri biz Rusya ile de paylaştık. Rusya Federasyonu ile Türkiye olarak bizim ilişkilerimiz gayet ileri olmasına rağmen, burada Rusya Federasyonu ile de bir uyum sağlayamadık. Temenni ederim ki aklıselim hakim olur ve İran ile yapmakta olduğumuz, yapacağımız görüşmelerde bunun neticelerini alırız."

-İsrail ile ilişkiler

Bir soru üzerine, İsrail-Türkiye ilişkilerini değerlendiren Erdoğan, halkı Müslüman olan ülkeler arasında ilişkileri en ileri ülkenin Türkiye olduğunu ancak İsrail'in böyle bir dostunu kaybettiğini söyledi.

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara'nın vurulmasından sonra aradaki ilişkilerin olumsuz geliştiğini, Türkiye'nin "özür, tazminat ve Filistin'e ambargonun kaldırılması" şart koştuğunu anımsatan Erdoğan, özür dilendiğini, tazminat için belli bir noktaya gelindiğini, ambargonun kalkması konusunun "Netanyahu'nun önünde, imzalanacak" denildiğini ancak bu beklenirken Gazze'nin, Filistin'in vurulmaya başlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze ve Filistin'in insanlık dramı yaşadığını, bu yerlerin açık hava hapishanesi olduğunu, bunun görülmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail'in Filistin ve Gazze'ye yönelik uygulamalarını eleştiren Erdoğan, bunların İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne, insani değerlere aykırı olduğunu dile getirdi.

Ambargonun kalkması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, İsrail'in saldırıları nedeniyle hastanelerin, BM'ye ait binaların vurulduğunu, yasak olan Batı Şeria'daki bölgelerde inşaatlar başlatıldığını, bütün bunların hepsinin BM'nin aldığı kararlara rağmen yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim İsrail halkı ile bir sorunumuz yok. Şu an için ülkemizde bizim Musevi vatandaşlarımız var. Bir sorunumuz yok ama İsrail'in yönetimiyle bizim sorunumuz var. Yani şu andaki İsrail yönetiminin anlayışıyla barışık olmak bizim açımızdan mümkün değil" diye konuştu.

-Mısır ile ilişkiler

Bir başka soru üzerine de Mısır ile ilişkiler konusunda açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye'nin demokratik bir devlet olduğunu vurguladı.

Mursi'nin Mısır'da yüzde 52 oyla başkan seçildiğini, Sisi'yi Milli Savunma Bakanı yaptığını, Sisi'nin ise daha sonra darbeyle Mursi'yi indirdiğini anımsatan Erdoğan, Batı'nın bu konuda çok büyük bir yanlış yaptığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batı'nın yaptığı yanlış şudur; ben Batı'ya sesleniyorum:  siz demokrasiden yana mısınız, darbeden yana mısınız? Ama ben uygulamasıyla Batı'nın kusura bakmasınlar darbeden yana olduğunu gördüm" diye konuştu.

BM Genel Kurulu'ndaki bir yemekte kendisinin Sisi ile aynı masaya oturtulmak istendiğini ancak "Sisi o masadaysa ben o masaya gitmem" diye buna karşı çıktığını anlatan Erdoğan, "Çünkü benden meşruiyetini alacak bir darbeciyle yan yana olamam. Şu anda Batı da bir yol ayrımındadır. Eğer 'demokrasi' diyorsak demokrasiyle ilgili mücadelemizi kalemlerimizle de söylemlerimizle de duruşumuzla da vereceğiz" dedi.

Mursi'nin yanı sıra 3 bini aşkın siyasi tutuklunun cezaevinde bulunduğunu, yakın tarihte bir günde 3 bini aşkın insanın öldürüldüğü başka bir ülke olmadığını, bunu darbeci Sisi'nin yaptığını kaydeden Erdoğan, "Benim ona demokratik meşruiyet içerisinde bir değer vermem mümkün değil. Onun için de tabii münasebetlerimiz ne yazık ki iyi durumda değil" dedi.

"Sınırların değiştiğine dair bazı senaryoların, Irak sınırındaki çatışmaların, Musul konsolosluğundaki görevlilerin rehin alınmasının" anımsatılması ve "Neden siz hedef alındınız?" diye sorulması üzerine Erdoğan, Rusya ve Ukrayna'nın iki ayrı devlet olduğunu, Rusya'nın Kırım'daki işgalini kabul etmediklerini, etmelerinin de mümkün olmadığını söyledi.

Cuhurbaşkanı Erdoğan, Kırım'da yüzde 14 oranında Tatar Türklerinin bulunduğunu, bunu defaatle konuştuklarını, olumsuz yaklaşımlarını Putin'e ifade ettiklerini belirterek, "Bağımsız bir Ukrayna, toprak bütünlüğüne saygı duyulması gereken bir Ukrayna anlayışımız devam ediyor. Bu konuyu da kendileriyle ayrıca müzakere ettik" dedi.

Erdoğan, Minsk'teki görüşmelerden sonra alınan kararlara uyulması ve artık süreli değil süresiz barışın Ukrayna'ya hakim olması temennisini dile getirdi.

"Ortadoğu'daki yeni sınırlar" konusundaki senaryoları da değerlendiren Erdoğan, "Bu konuda tabii özellikle Türkiye'nin burada oluşabilecek bu sözde sınırlara 'evet' demesi mümkün değil ve bu konuyla ilgili olarak bu süreçte atılan ve atılmakta olan adımlar çok çok önemli" vurgusunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ta bazı zihinsel adımların başka ülkeler tarafından atıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada DEAŞ'ın (IŞİD) böyle bir adımı atmadığını da kimse söyleyemez. Bu da bunu bir fırsata dönüştürmüş olabilir. Fakat tabii ki bu bir terör örgütüdür ve bu terör örgütünün orada böyle bir netice alabileceğine ben ihtimal vermiyorum. Aynı şekilde Suriye'de de böyle bir netice alabileceğine yine ihtimal vermiyorum. Onlar bu süreç içerisinde belki tatminlerini sürdüreceklerdir ama sonunda ben inanıyorum ki Irak'ta Irak halkı galip gelecektir, Suriye'de de Suriye halkı galip gelecektir ve topraklarına sahip çıkacaklardır. Böyle inanıyorum, böyle inanmak istiyorum."

Musul Konsolosluğundaki rehin alma olayını da değerlendiren Erdoğan, bu olaylardan sonra Büyükelçiyi ve bütün elemanları çekince bu kişilerin boş buldukları binaya yerleştiklerini, olayın aslının bu olduğunu söyledi.

Buraları koruma görevinin Irak devletine ait olduğuna dikkati çeken Erdoğan, 102 gün sonunda rehinelerin kurtarıldığını belirtti ve ileriki süreçte Başkonsolosluğun yeniden kazanılması temennisini dile getirdi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title