Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Obama'dan Zaten Böyle Bir Şeyi Gerçekten Duymak İstemem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. "ABD'nin soykırım demeyeceğini nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, "Obama'dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemiyorum. Çünkü Türkiye'nin Amerika'nın nezdindeki yeri bellidir, bu olaylar karşısındaki tavrı bellidir. 6 yıllık başkanlığı süresince yaptığımız görüşmelerde bu işin tarihçilere bırakılması, Ermenistan'la yakından uzaktan hiçbir ilgisi olmayanların, benim ülkemde yaşayan Ermenilerle uzaktan yakından ilişkisi olmayanların bunu kendi parlamentolarına taşıyanları her zaman kınadık. 24'ünde de Ermenistan'da bir araya gelecekler, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar" dedi.

ABD'nin soykırım demeyeceğini nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Erdoğan, "Obama'dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemiyorum. Çünkü Türkiye'nin Amerika'nın nezdindeki yeri bellidir, bu olaylar karşısındaki tavrı bellidir. 6 yıllık başkanlığı süresince yaptığımız görüşmelerde bu işin tarihçilere bırakılması, Ermenistan'la yakından uzaktan hiçbir ilgisi olmayanların, benim ülkemde yaşayan Ermenilerle uzaktan yakından ilişkisi olmayanların bunu kendi parlamentolarına taşıyanları her zaman kınadık. Böyle bir yanlış olamaz. Bir çok girişimimiz olmuştur. Şu anda AB arkamızdan değil çok çok gerimizden geliyor. En son arşivlerin açılması diyor. Ben 12 yıldır bu arşivlerin her an açılmasına hazır olduğunu söylüyorum. Biz bu noktada rahatız. Tarihçilerimiz çalışsın. Bu konu ile ilgili verilecek karar ne ise bu kararı vermeye hazırız. Bir kuru tatmin ile uğraşıyorlar" diye yanıt verdi.

"ACABA ERMENİSTAN'DA BÖYLE BİR YAKLAŞIM TARZI VAR MI?"

Erdoğan, "Hep söylüyorum Van Akdamar adası ve orada kilise. Başbakanlığım dönemimde restorasyonunu yaparak burayı her yıl beli zamanlarda ibadete açtık. Acaba Ermenistan'da böyle bir yaklaşım tarzı var mı? Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sıkıntı. Uluslararası kurumlar Azerbaycan'ın haklılığına yönelik karar verdiği halde Karabağ'daki sorunlar hala çözülemedi. Karabağ'daki sorunlar 23 yılı buldu neredeyse 3 aracı ülke var. Amerika, Rusya, Fransa. Hala bu çözülmedi. Dünya böyle bir gariplik üzerinde devam ediyor" açıklamasında bulundu.

"24'ÜNDE DE ERMENİSTAN'DA BİR ARAYA GELECEKLER, KENDİLERİ ÇALIP KENDİLERİ OYNAYACAKLAR"

Erdoğan, "24'ünde de Ermenistan'da bir araya gelecekler, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar. Konuşacaklar, Türkiye'ye hakaretler edecekler. Biz de Çanakkale'de olacağız. Ama bizim gündemimizde Ermenistan yok. Biz yarın İstanbul'da dünya barışını konuşacağız. Bizim farkımız bu. Çanakkale kutlamalarını, "Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış" misali Ermenistan güya onlara misilleme yapıyormuşuz gibi konuşuyor. Bizim öyle bir derdimiz, endişemiz yok. Ne konuşurlarsa konuşsunlar" diye konuştu.

"DEAŞ İLE MÜCADELEDE BATAKLIĞI KURUTMAYI AMAÇLAYAN KÜRESEL BOYUTTA KAPSAMLI BİR STRATEJİ ŞART"

DEAŞ ile olan mücadeleye değinen Erdoğan, "Şayet başarılı olunmak isteniyorsa bataklığı kurutmayı amaçlayan küresel boyutta ve kapsamlı bir stratejinin benimsenmesi şarttır. DEAŞ'ı Irak'ta bertaraf etseniz bile bu defa başka isimlerle bir başka yerde karşımıza çıkacaktır. Suriye'deki krizin çözülmesi işte bu sebeple büyük önem taşıyor" dedi.

"IRAK İLE OLAN İLİŞKİLERİMİZDE FETRET DEVRİ ARTIK TAMAMEN GERİDE KALDI"

"Irak Cumhurbaşkanı aziz kardeşim Fuad Masum, Irak hükümetinin muhterem üyeleri" diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, "Gerek ikili görüşmelerimiz gerekse heyetler arası görüşmelerimiz gerçekten verimli bir şekilde geçti. Kritik bir dönemden geçtiğimiz hepimizin malumu. Bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını diliyorum Irak'ın ve Iraklı kardeşlerimizin bizim gönlümüzde müstesna bir yeri var. Aramızda yüzyıllara dayalı dostluk ve kardeşlik bağları var. İlişkilerimizde bir dönem yaşanan Fetret Devri artık tamamen geride kaldı. Kaybettiğimiz ivmeyi yeniden yakalamanın heyecanını ve memnuniyetini yaşıyoruz. Her Iraklı bizim için aynı mesafededir. Bakış açımız bu. Tüm etnik grupları kardeşimiz, dostumuz olarak görüyoruz. Ayrıştıran değil, birleştiren, barıştıran, çatıştıran değil uzlaştıran olmanın çabası içerisindeyiz. Irak'ın birliğini, toprak bütünlüğünü daima savunduk, savunuyoruz" diye konuştu.

"DEAŞ İLE MÜCADELEDE BATAKLIĞI KURUTMAYI AMAÇLAYAN KÜRESEL BOYUTTA KAPSAMLI BİR STRATEJİ ŞART"

Erdoğan, "Verimli görüşmelerimizin sonunda el ele omuz omuza vererek Irak'a bu zorlu dönemde nasıl yardımcı olabileceğimizi ele aldık. DEAŞ'a verdikleri mücadelede desteğimizi bir kez daha vurguladık. Bu bela ile mücadele palyatif tedbirler ile mümkün değil. Şayet başarılı olunmak isteniyorsa bataklığı kurutmayı amaçlayan küresel boyutta ve kapsamlı bir stratejinin benimsenmesi şarttır. DEAŞ'ı Irak'ta bertaraf etseniz bile bu defa başka isimlerle bir başka yerde karşımıza çıkacaktır. Suriye'deki krizin çözülmesi işte bu sebeple büyük önem taşıyor. DEAŞ'ın ilerlemesinin son dönemde Irak'ta kısmen durdurulduğunu görüyoruz. Tikrit şimdilik DEAŞ'tan temizlendi. Suriye'deki krizin çözülmesi bu sebeple büyük önem taşıyor. Kazanımların baki kılınması da önemli" ifadelerini kullandı.

"DEAŞ ÜMMETİMİZİ PARÇALAMANIN GAYRETİ İÇİNDE OLAN ÖNEMLİ BİR VİRÜSTÜR"

Erdoğan, "DEAŞ, mezhepsel fay hatları üzerinden bir siyaset inşa etmeye çalışıyor. Farklılıkları istismar ederek, gerilimleri tırmandırarak, kışkırtarak mevzi kazanmanın çabası içerisindedir. DEAŞ ümmetimizi parçalamanın gayreti içinde olan önemli bir virüstür. Sonuç DEAŞ'ın lehine görünmekte. Örgüt kazançlı çıkmaktadır" dedi.

"1 MİLYON 700 BİN İNSAN DA SURİYE'DEN ÜLKEMİZDE"

Erdoğan, "Başkaları aynı yolu izlemektedir. Bütün bu silah kaynakları, parasal kaynaklar nereden? Kendilerinin böyle bir kaynağı yok. Nereden geliyor? Bunun üzerinde ısrarla durulması lazım. Bu örgütün içinde yer alanlar herhalde burayı benimsediği için yer almıyor. Bu soruya da cevap bulmak lazım. Irak'tan 300 bin sığınmacı ülkemizde. 1 milyon 700 bin insan da Suriye'den ülkemizde" dedi.

"BATI'NIN BU YAKLAŞIM TARZINI KINIYOR VE LANETLİYORUM"

Erdoğan, "Akdeniz'de, Ege'de göçmenleri taşırken bu gemilerin batırılmasına zemin hazırlayan açıklamalar geliyor. Avrupa'dan. Eğer AB üyesi ülkeler bu açıklamayı yapıyorsa bu bir felakettir. Bu insanlar ülkelerinden kaçıp sığınmaya çalışıyorlarsa bu nasıl bir insani yaklaşımdır ki bunların kaçtıkları o gemilerin batırılması ve onların ölüme terk edilmesi gibi bir yaklaşım benimseniyor. 2 milyon insanı Türkiye barındırıyorsa bunu insani vicdani bir görev telakki ettiği için yapıyor. Batı'nın bu yaklaşım tarzını kınıyor ve lanetliyorum. Böyle bir yaklaşım tarzı olamaz" diye konuştu.

"IRAK İLE OLAN TİCARET HACMİMİZ 11, 1 MİLYAR DOLAR"

Erdoğan, "Şu anda bizim Irak ile olan ticaret hacmimiz son noktada 11, 1 milyar dolar. Türkiye'nin lehine bir ticaret söz konusu. Fakat bizim burada herhangi bir bariyer koyma gibi bir derdimiz yok. Bu ticaret hacmini çok da ilerilere taşımak gibi bir hedefimiz var. Terör belası ticaret ilişkilerinde hedefin tutturulmasına engel oldu" dedi.

"YEMEN'DE KALICI İSTİKRAR ANCAK KALICI SİYASİ ÇÖZÜMLE MÜMKÜNDÜR"

Erdoğan, "Yemen'de kalıcı istikrar ancak kalıcı siyasi çözümle mümkündür. Mezhebi yaklaşımların ortadan kaldırılmasının gereğini temenni ediyoruz. Türkiye bölgenin yeni bir kaosa sürüklenmemesi için şimdiye kadar tüm taraflarla yapıcı görüşmeler yapmış, gereken desteği vermiştir. Bundan sonra da aynı tavrı sürdüreceğiz" dedi.

"BİZLER BUGÜNE KADAR IRAK ANAYASASINA UYGUN ŞEKİLDE KENDİLERİNE GEREKLİ DESTEĞİ VERMİŞ BULUNUYORUZ"

"Enerji alanında ilişkiler için ne diyeceksiniz iki ülke arasında?" sorusu üzerine Erdoğan, "Enerji ile ilgili olarak malum bizler Kuzey Irak yerel yönetimiyle bir dayanışma içinden onların Türkiye üzerinden ham petrol satışıyla ilgili çalışmaları var. Bizler bugüne kadar Irak anayasasına uygun şekilde kendilerine gerekli desteği vermiş bulunuyoruz. Petrolün dünyada fiyatının ciddi manada düşmüş olmasının Irak'ta meydana getirdiği bir sıkıntı da söz konusu. Irak merkezi yönetiminin enerji kaynakları noktasında bazı ülkelerle olan münasebetlerini bu sıkıntılı dönemde gözden geçirmesi faydasına olacaktır diye düşünüyorum. Biz doğalgaz noktasında da Irak doğalgazından satın almayı da isteriz. Türkiye ileri teknoloji adımını atmaktadır. Burada doğalgaz ihtiyacımız da artış gösteriyor. Birinci derecede Rusya, İran, Azerbaycan. Irak'la da çalışmalar devam etmektedir" diye konuştu.

"DESTEKLEYİCİSİ DE ESED OLMUŞTUR. O BESLEMİŞTİR, BU HALE GETİRMİŞTİR"

"Bataklığın tamamen kurutulmasına yönelik neler yapılmaktadır" sorusuna Erdoğan, "Bundan 12 yıl önce Irak'taki o sıkıntılı dönemde daha DEAŞ henüz ortada yoktu. DEAŞ'ın ortaya çıkışı o sıkıntılı dönemin ardından oldu. İlk çıkışı da Suriye'de. Son gelişmelerden sonra farklı bir şekilde ortaya çıkışı oldu. Destekleyicisi de Esed olmuştur. O beslemiştir, bu hale getirmiştir. Suriye'den Irak'a geçişi, Musul noktasındaki ilk adım, merkezi yönetimin silahlarını bırakarak çekilmesi onlara orada çok ciddi bir güç kaynağı olmuştur. Ta Bağdat'a kadar neredeyse inmişlerdir 30-40 km mesafeye kadar. Bu süreç manidardır. O arada bir çok il düşmüştür. Bizler hava harekatlarıyla bu işin çözüleceğine ben başından beri inanmıyorum. Hava harekatının yanında asıl kara harekatının da olması lazım. Ayağı bastığınız yer sizindir. Terör örgütü tanklarla, toplarla yürüyor. Bu tankları nereden getirdiler? Irak ordusunun elindeki malzemelerdi. ve bu malzemelerin kimlere ait olduğunu da bir çok defa açıkladım. Bunun şu anda bedelini Irak halkı ağır ödüyor. Bu duruma çok üzülüyoruz. Biz Eğit-Donat'a katılabiliriz dedik" diye yanıt verdi.

"ŞU ANA KADAR 750 TIR IRAK'A İNSANİ YARDIM OLARAK GÖNDERDİK"

Erdoğan, "Şu ana kadar 750 TIR Irak'a insani yardım olarak gönderdik, göndermeye devam edeceğiz. 300 bin Iraklı kamplarımızda yaşıyor. Kuzey Irak tarafında da 3 tane kampımız var" dedi.

"DEAŞ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN YAPTIKLARINI MASAYA YATIRDIK"

"Musul'a yönelik kara harekatı da bugün görüşmenizde masanızda mıydı?" sorusu üzerine Erdoğan şu ifadelere yer verdi: "Masamızda öyle bir görüşme yoktu. Genel itibariyle görüşmeleri yaptık. Masum'un ziyareti en üst düzeyde ziyaret olması açısından aramızdaki ilişkileri taçlandıran bir ziyaret olmuştur. DEAŞ terör örgütünün yaptıklarını masaya yatırdık. Yemen'deki hava harekatına yönelik bana gelmiş yeni bir bilgi yok. Toplantıya girerken bildiğim hava harekatının durdurulduğu yönündedir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title