Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBB Heyetini Kabulü

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Maalesef yargımızın içerisinde anayasa, kanun ve hukuka bağlılıklarını görmezden gelip FETÖ'ye bağlılığı öne çıkaran ve bunu adli süreçlere ve verdiği kararlara yansıtan pek çok yargı mensubuna Türkiye'miz şahit oldu." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki 70 baro başkanını kabul etti. Kabulde, Adalet Bakanı Bozdağ ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da hazır bulundu.

Burada konuşan Bozdağ, 15 Temmuz'un Türkiye tarihi bakımından büyük bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Türk milletine, demokrasiye, milli iradeye, hukukun üstünlüğüne karşı girişilen darbe girişimine karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 79 milyon Türk milletinin ayrımsız bir araya gelerek büyük bir mücadele ortaya koyduğunu belirten Bozdağ, böylece Türkiye'nin büyük bir tehlike ve uçurumdan kurtarıldığına işaret etti.

Bozdağ, "Bu vesile ile zatıalinize ve şahsınızda bütün milletimize şükranlarımı sunuyorum. Burada her kurum bir sınav verdi. Askerimiz içerisinde vatansever olanlar bir sınav verirken, polis teşkilatımız, siyasi partiler, Meclisimiz, hükümetimiz, medya bir sınav verdi. Öte yandan hukuk camiası da büyük bir sınav verdi." ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminde bulunulan sırada, olayın daha ne olduğu anlaşılmadığı başlangıç noktasında Ankara ve İstanbul cumhuriyet başsavcılıkları başta olmak üzere 81 ildeki cumhuriyet başsavcılıklarının derhal soruşturma başlattığını aktaran Bozdağ, darbe teşebbüsüne kalkışanların yakalanması, gözaltına alınması ve yargı önüne çıkarılması için bir sürecin başladığını hatırlattı.

"Daha insanlar, 'ne oluyor, ne bitiyor' sorularını sorarken bu adımlar atıldı ve kamuoyu ile de bunlar paylaşıldı." diyen Bozdağ, elde edilen deliller çerçevesinde Türkiye'nin dört bir yanında "sıkıyönetim komutanı" olduğu bilinen kişilerin toplandığını, bunun da darbe teşebbüsünün Ankara ve İstanbul dışındaki diğer illerde sevk ve idare zincirini kopardığını, oralardaki hareketliliği daha başlamadan öldürme noktasına getirdiğini vurguladı.

Adalet Bakanı Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bundan önceki darbe teşebbüslerine bakıldığında yargımız içinde utanılacak örnekler var. Darbenin hemen arkasından, hatta darbenin öncesinde darbecilere biat eden bir yüksek yargı yapısı, bir hukuk anlayışı ve başka maalesef kötü örneklerle Türkiye'nin geçmişi doluydu. Bu dönem de ise yargı gerçekten, hem Anayasa Mahkemesi hem Yargıtay hem Danıştay Başkanları, yüksek mahkeme başkanları yaptıkları açıklamalarla çok açık bir şekilde darbeye karşı bir duruş ortaya koydular. Barolar Birliği Başkanımız da yaptığı açıklamayla duruşunu ortaya koydu. Cumhuriyet başsavcılıkları çalışmalarıyla çok net bir tavır koydu. Yine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, başkanları, onlar da bu noktada çok net bir duruş ortaya koydular ve darbeyle adeta hukuksal bir mücadeleyi o gece başlatıp başarıyla yürüttüler."

Bütün yargı camiası içerisinde hukuka, milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkanlara teşekkür eden Bozdağ, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının hukuk devletinin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi.

"FETÖ'ye bağlılığı öne çıkaran yargı mensuplarına şahitlik ettik"

FETÖ'ye mensup bazı teröristlerin yargı içerisinde kümelenmiş olması ve bunların verdikleri kararlar, yönettikleri adli süreçlerin içerisinde yargının tarafsızlığını yitirdiğine dair çok ciddi tartışmaları Türkiye'nin yaşadığına dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:

"Yargının bağımsızlaştırılması, tam anlamıyla bağımsızlaştırılması ve yargıya güvenin güçlü bir şekilde tesis edilmesi son derece önemli. Türkiye'nin siyasal gündeminin yoğunluğu ve tartışmaların ortaya koyduğu ideolojik ayrışmalar nedeniyle herkesin yargıdaki bu kokuşmuşluğu görmesine rağmen somut adımları atma imkanı ve fırsatı bulamadık. Anayasa'nın 138'inci maddesi hakimlerin, anayasa, hukuk ve kanuna bağlı bir vicdanla karar vereceğini öngörüyor. Esasında kendi iç bağımsızlığını ortaya koyuyor. Anayasaya bağlı, hukuka bağlı, kanuna bağlı olacak. Bunun dışındaki bağlılıkları reddetmesi gerekiyor. Maalesef yargımızın içerisinde anayasa, kanun ve hukuka bağlılıklarını görmezden gelip FETÖ'ye bağlılığı öne çıkaran ve bunu adli süreçlere ve verdiği kararlara yansıtan pek çok yargı mensubuna Türkiye'miz şahit oldu."

Yargının bağımsızlaştırılması bakımından önemli bir noktada bulunulduğunu aktaran Bozdağ, yargı mensuplarının hukuk devletine, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına 15 Temmuz gecesi sahip çıkmasının son derece önemli olduğuna işaret etti.

Adalet Bakanı Bozdağ, yargı içerisinde görevden el çektirilen hakim ve savcıların olduğuna, bunlara ilişkin bütün incelemelerin de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından somut veriler üzerinden yapıldığının altını çizerek şunları kaydetti:

"Atılan adımlar esasında yargının bağımsızlığını korumak için, yargının tarafsızlığını korumak için atılmakta. Yargıya olan güveni daha yukarılara taşımak maksadıyla atılmaktadır. Esaret altına alınmış Türk yargısının esaretten kurtulması için atılan adımlar olduğunu burada özellikle ifade etmek istiyorum. İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde Türk yargısı, kendisine emanet edilen görevleri anayasamızın çizdiği sınırlar içerisinde bağımsız ve tarafsız bir şekilde yerine getirmeye devam edecektir."

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Bekir Bozdağ İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title