Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2015 Yılı Böyle Geçti

Türkiye'nin halk oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 yılını yoğun bir tempoda tamamladı.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007 yılındaki Anayasa değişikliğinin ardından, 10 Ağustos 2014'teki seçimi yüzde 52'lik oy oranıyla kazanarak, " Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı" unvanını alan Erdoğan, 2015 yılında 54 yurt içi, 33 yurt dışı ziyaret gerçekleştirdi.

2015 yılında Erdoğan'ın aldığı en önemli karar ise "Milletvekili Genel Seçimini yenilemesi" oldu. 7 Haziran seçiminin ardından, Anayasa'da öngörülen 45 günlük sürede hükümet kurulamaması üzerine, 24 Ağustos'ta TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile yaptığı istişari görüşme sonrasında, Anayasa'nın 104 ve 116'ncı maddelerine dayanarak milletvekili genel seçiminin yenilenmesi kararı alan Erdoğan, Türk siyasi tarihine "Seçimin yenilenmesine karar veren ilk Cumhurbaşkanı" olarak geçti.

Erdoğan, bu yıl içinde, Bursa, Balıkesir, Gaziantep, Rize, Mardin ve Kars'a ikişer, Konya, Bayburt, Çankırı, Ağrı, Ardahan, Eskişehir, Manisa, Sivas, Mersin, Bingöl, Hatay, Erzurum, Iğdır, Adana, Aksaray, Nevşehir, Aydın, Uşak, Hakkari, Şanlıurfa, Antalya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Samsun, Kayseri, Erzincan, Van, Kırıkkale, Trabzon, İzmir, Tekirdağ, Siirt, Diyarbakır, Batman, Kocaeli, Sakarya, Karabük, Denizli, Çanakkale, Malatya, Elazığ ve Kırşehir'e birer ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılının son yurt dışı ziyaretini, daha önce de Kral Abdullah'ın cenaze töreni ve umre ziyareti için gittiği Suudi Arabistan'a yaptı. 2015 yılında, Latin Amerika'ya yaptığı seyahat dikkatle izlenen Erdoğan, Kolombiya'dan başladığı Latin Amerika seyahatinde Küba ve Meksika'ya gitti. Erdoğan, Küba'ya resmi ziyaret gerçekleştiren ilk Türk Cumhurbaşkanı oldu.

Erdoğan, yurt dışı temasları kapsamında 2015 yılında, KKTC, Fransa ve Belçika'ya iki, Suudi Arabistan'a üç, Türkmenistan, Katar, Japonya, Rusya, Pakistan, Endonezya, Çin, Azerbaycan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Almanya, Kuveyt, Kazakistan, İran, Romanya, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Meksika, Küba, Kolombiya, Somali, Cibuti ve Etiyopya'ya da birer ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, ziyaret ettiği ülkelerde ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya, Gabon, KKTC, Macaristan, Azerbaycan, Filistin'in devlet ve hükümet başkanları ile Avustralya ve Yeni Zelanda Genel Valilerini konuk etti.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri, Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı ve çok sayıda yabancı devlet adamının davet edildiği etkinlikler, 23-25 Nisan tarihleri arasında İstanbul ve Çanakkale'de yapıldı.

İstanbul'daki "Barış Zirvesi" ile 23 Nisan'da başlayan etkinlikler, 24-25 Nisan'da Çanakkale'de devam etti. Çanakkale'deki törenlerde Birleşik Krallık Galler Prensi Charles'ın da aralarında bulunduğu 16 devlet başkanının yanı sıra parlamento başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakan, büyükelçi düzeyinde birçok ülkeden temsilci bulundu.

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan tanıtım filminde Erdoğan'ın okuduğu Arif Nihat Asya'nın "Dua" şiiri de yer aldı.

Muhtarlar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hayata geçirilen bir başka uygulama da "Muhtarlar Toplantısı" oldu. Seçilerek göreve geldikleri ve Türkiye'nin farklı yerlerindeki tüm vatandaşları temsil ettikleri için muhtarlara büyük önem verdiğini ifade eden Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugüne kadar 17 kez muhtarları misafir etti.

Çankaya'daki eski Dışişleri Konutunu kullanan Erdoğan, 7 Aralık'ta, yeni ikameti olan Beştepe'deki Devlet Konukevi'ne taşındı.

G20 Liderler zirvesine ev sahipliği yaptı

Küresel ekonomik sorunların çözümünde en önemli platformlardan biri sayılan, dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB'yi buluşturan Group of 20 (G20) liderlerinin 10'uncu toplantısı, Türkiye'nin ev sahipliğinde 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapıldı. Zirvede ev sahibi ve katılımcı olarak yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok ülkenin Başbakanı ve Devlet Başkanı ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. İkili görüşmelerin yanı sıra farklı konularda çalışma yemeklerine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin olaylara bakışını bu toplantılarda ifade etti. Zirvenin son günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan bildirgede, terörle mücadelede küresel iş birliği vurgusu yapıldı.

Erdoğan, zirvenin açılışından önce 14 Kasım Cumartesi günü ilk olarak Malezya Başbakanı Necip Rezak'ı kabul ederek görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra sırası ile Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. 2 ülke liderinin başkanlığındaki heyetler arası görüşmenin ardından Türkiye ile Çin arasında 7 anlaşma imzalandı.

Erdoğan, 14 Kasım Cumartesi günü son olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya gelerek ikili görüşme gerçekleştirdi.

15 Kasım Pazar günü G20 Liderler Zirvesi'nin resmi açılışı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Görüşmede, Paris ve Ankara'daki terör saldırıları, uluslararası terörizmle mücadele, Suriye ve mülteciler sorunu ile G20 Zirvesi'nin gündemindeki iklim değişikliği ve kapsayıcı büyüme konuları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin açılışının ardından ikili temaslarını sürdürdü. Erdoğan, Fransa'daki terör saldırıları nedeniyle Antalya ziyaretini iptal eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yerine Türkiye'ye gelen, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Maliye Bakanı Michel Sapin'i kabul ederek bir süre görüştü.

Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'ı da kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Kasım günü son olarak Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan-Putin görüşmesinde, Suriye başta olmak üzere, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin son günü olan 16 Kasım Pazartesi günü Hindistan Başbakanı Narendra Modii ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'u kabul ederek bir süre görüştü.

Erdoğan, daha sonra Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile üçlü görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir araya geldi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title