Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yunus Emre Kültür Merkezimizin Zagreb'deki merkezinin bu anlamlı açılışını gerçekten çok önemli buluyorum, zira İslam'ın Hırvatistan'da resmi din olarak kabulünün yıl dönümü kutlamalarını yaptığımız bir günde bu açılışın da yapılıyor olması gerçekten duygulandırıcı." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yunus Emre Kültür Merkezimizin Zagreb'deki merkezinin bu anlamlı açılışını gerçekten çok önemli buluyorum, zira İslam'ın Hırvatistan'da resmi din olarak kabulünün yıl dönümü kutlamalarını yaptığımız bir günde bu açılışın da yapılıyor olması gerçekten duygulandırıcı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zagreb Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Erdoğan, açılış dolayısıyla kültürel iş birliği açısından çok farklı bir ana şahitlik ettiklerini ve merkezin Hırvatistan için hayırlı olmasını dileyerek, Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç'e ve tüm Hırvat halkına yakın ilgilerinden dolayı şükranlarını iletti.

"Türkiye, dünya tarihine yön veren kadim medeniyetlerin tam kesişme noktasında yer alıyor" ifadesini kullanan Erdoğan, "İstanbul, Bursa, Konya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, İzmir gibi şehirlerimizin her biri, farklı özelliklere, farklı tarihi birikimlere sahiptir. Anadolu'nun her şehri adeta bir açık hava müzesidir. Bu zengin birikime, bu kültür mozaiğine eminim bir çoğunuz ülkemizi ziyaret ettiğinizde şahit olmuşsunuzdur." diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü'nü Türkçe'yi, Türkiye'yi, kültürünü, tarihini ve sanatını tüm dünyaya tanıtmak için 2009 yılında Başbakanlığı döneminde kurduklarını ifade eden Erdoğan, "Türkçe'yi ve Türkiye'yi tanıtmanın yanında bu enstitü kuruluşuyla diğer ülkelerle, farklı toplum ve coğrafyalarla kültürel alışverişimizi artırmak istedik." ifadesini kullandı.

Erdoğan, konuşmasını Hırvatça'ya çeviren tercümana dönerek, "Şimdi Yunus Emre'den bir dörtlük okuyacağım, aman onun tercümesini iyi yap" dedi. Erdoğan, daha sonra, "Yunus Emre'nin veciz ifadelerinde olduğu gibi 'gelin tanış olalım, işin kolay tutalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.' İnşallah doğru olmuştur, karıştı." diye konuştu.

Enstitünün 37 farklı ülkede toplam 45 merkezi bulunduğunu belirten Erdoğan, merkezlerde farklı dallarda yılda 700 civarında kültür sanat etkinliğinin icra edildiğini söyledi.

- "İki bin kadar müşterek kelime var"

Enstitü tarafından hazırlanan materyallerin hem enstitü kurslarında hem de Türkçe öğreten kurumlarca kullanıldığını söyleyen Erdoğan, "Hırvatistan'da öyle zannediyorum ki işimiz kolay olacak, 2 bin kadar müşterek kelime var, bunları artırabiliriz, konuşmayı da kolay kılarız." dedi.

Türkoloji Projesi kapsamında 38 ülkede 70 üniversiteye akademisyen ve eğitim materyali desteği verdiklerini anlatan Erdoğan, Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türkoloji Bölümü ile Yunus Emre Enstitüsü arasındaki yakın ilişkiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Enstitünün "Türkçe Yaz Okulu Projesi" kapsamında, geçen yıl 60 ülkeden 500 öğrenciyi Türkiye'de ağırladıklarını söyleyen Erdoğan, "1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı" etkinliğini de bu öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti.

- "Ortak, kelimesi bile başlı başına aramızdaki ortaklığın bir ifadesidir"

Enstitü tarafından 2015 yılında kurulan "Türkçenin Sesi Radyosu" ile dünyaya Türkçe seslendiklerini anlatan Erdoğan, bu radyoyu dinleyenlerin hem Türkçelerini geliştirdiklerini hem de Türkiye'deki gelişmelerden haberdar olabildiklerini söyledi.

Erdoğan, "Türkçe ve Hırvatçada birçok ortak kelime bulunuyor. 'Ortak' kelimesi bile, başlı başına aramızdaki ortaklığın bir ifadesidir. Bugün günlük Hırvatçada kullanılan 2 bine yakın ortak kelime vardır. 'Hayde', bizde 'haydi', 'yastuk' bizde 'yastık', aslında Karadeniz'de de 'yastuk' denir. Boya, çay, 'çarapa' yani bizde çorap, 'bubrek' bizde böbrek, badem, çizme bunlardan sadece birkaçı. Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, Türk kültürünü ve sanatını tanıtmanın yanı sıra Türkçe öğrenmeye ilgi duyan Hırvat dostlarımıza da bu imkanı ücretsiz bir şekilde sunacaktır. Yunus Emre Enstitüsü, aynı zamanda iki ülke arasında kültürel alışverişi artırarak dostluğu da pekiştirecektir." diye konuştu.

Adriyatik'in Derinliklerinden İznik Seramikleri Sergisi'nin bu noktada çok önemli bir örnek olduğunu dile getiren Erdoğan, açılış vesilesiyle orijinal fotoğraflardan oluşan "Konstantiniyye'den İstanbul'a 19. Yüzyıl ortalarından 20. Yüzyıla Boğaziçi Fotoğrafları Sergisi"nin de Hırvat sanatseverlerle buluştuğunu bildirdi.

Türkçe öğrenmeye ve Türk kültür sanatına ilgi duyanların merkezin faaliyetlerine katılmalarından dolayı memnuniyet duyacağını belirten Erdoğan, merkezin hayırlı olmasını dileyerek, faaliyete geçmesi konusunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından açılışa geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yunus Emre Kültür Merkezimizin Zagreb'deki merkezinin bu anlamlı açılışını gerçekten çok önemli buluyorum, zira İslam'ın Hırvatistan'da resmi din olarak kabulünün yıl dönümü kutlamalarını yaptığımız bir günde bu açılışın da yapılıyor olması gerçekten duygulandırıcı. Ben hayırlı olmasını temenni ediyor ve kurdelayı da bu dua, temenniyle kesiyoruz, ya Allah, Bismillah" diyerek açılışı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören öncesinde selamlama konuşması yaparken kendisine Türkçe "Sayın Cumhurbaşkanım" diye hitap eden Hırvatistan Dışişleri Bakanı Miro Kovaç'a, "Sayın Dışişleri Bakanım" diye karşılık verdi.

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Kovaç ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş de yer aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hırvatistan Zagreb Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title