Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazetecilere Börek İkram Etti

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Börekten köprü maketinin alana getirilmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın börek ikram etmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aracıyla Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçmesi - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

" Türkiye'de son 13 yılda yaşanan istikrar ve güçlü iktidar sayesinde dünyanın gıptayla izlediği, Türkiye'yi 2023'e, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına taşıyacak projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz"

"Bu köprüde de ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı, biz onlara hizmet ederdik. Şimdi Türk yükleniciler yapıyor, onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Bu da Türkiye'nin değişimini, dönüşümünü, yol aldığı mesafeyi gösteriyor"

İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakaları üçüncü defa birleşti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle yerleştirildi.

Köprünün tam ortasında gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da hazır bulundu.

Bakan Yıldırım, Cumhuriyet tarihinin en önemli altyapı projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün birleştirme töreninde yaptığı konuşmada, üçüncü kez boğazın iki yakasının bir araya geleceğini söyledi.

Köprünün çok sayıda ilk özelliği olduğunu dile getiren Yıldırım, "Tabliye genişliği dünyada en geniş asma köprü... Yaklaşık 60 metre. 10 şerit var. Üzerinden demiryolu geçen bu kadar açıklıkta ilk asma köprü olma özelliği var" dedi.

Yıldırım, Türkiye'de son 13 yılda yaşanan istikrar ve güçlü iktidar sayesinde dünyanın gıptayla izlediği, Türkiye'yi 2023'e, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına taşıyacak projeleri birer birer gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de bunlardan biri olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bir ilk olma özelliği daha var, 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok" diye konuştu.

"Türkiye'nin değişimini, dönüşümünü, yol aldığı mesafeyi gösteriyor"

Yıldırım, birinci ve ikinci köprüyü yabancıların yaptığını, Türk müteahhitlerin taşeron olduğunu kaydederek, "Bu köprüde de ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı, biz onlara hizmet ederdik. Şimdi Türk yükleniciler yapıyor, onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Bu da Türkiye'nin değişimini, dönüşümünü, yol aldığı mesafeyi gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Köprünün, ağustos ayının sonuna doğru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği bir günde açılacağını aktaran Yıldırım, böylece Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerindeki ağır taşıt trafiğinin buraya kayacağını, şehir içi trafiğin bir nebze de olsa rahatlayacağını anlattı.

Yıldırım, Marmaray ile birlikte, ilk defa geçen yıl Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen araç sayısının 12 milyon azaldığına dikkati çekerek, Marmaray'ın toplu taşımaya katkısına değindi.

Yıldırım, Marmaray açıldıktan sonra bugüne kadar 125 milyon kişinin yolculuk yaptığını da sözlerine ekledi.

Yıldırım son tabliyenin yerleştirilme çalışmalarını önceden denetledi

Törenden önce köprüye gelen Yıldırım, beraberindekilerle köprü üzerinde yürüyerek son tabliyenin yerleştirildiği köprü ortasına geldi. Son tabliyenin yerleştirilme sürecini denetleyen Yıldırım, burada kendisi de çalışmalara katıldı.

Telsizi alarak mühendislerle konuşan Yıldırım, çalışanlara bazı talimatlar verdi. Burada personel ile fotoğraf çektiren Yıldırım, bazı çalışanların "İkramiye istiyoruz" sözlerine karşılık gülerek mesajın alındığını söyledi.

Yetkililerden bilgi de alan Yıldırım, çalışmaları denetlendikten sonra geri dönüşte köprü üzerinde bulunan bir araca binerek buradan ayrıldı. Yıldırım, aracı kendisi kullandı.

Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım kaynak yaptı

Konuşmalar sonrası hemen kürsünün arkasındaki son tabliyenin bulunduğu bölgeye geçildi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yerleştirilen son tabliyesine Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım kaynak yaptı.

Erdoğan, projede çalışan personele ikramiye verilmesini sağladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile konuşarak, köprü inşaatında çalışan işçilere 3'er bin lira ikramiye verilmesini sağladı.

Asya ile Avrupa'yı bağlayan köprünün son tabliyesinin yerleştirilmesi törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçiler ve Çeçen arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Çeçen'in, işçilere verilecek ikramiye konusuyla oğlunun ilgilendiğini söylemesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hemen pası oğluna atma, sen babasın, dolayısıyla babalar görevini yapması lazım. Bak şimdi önümüzde Ramazan Bayramı geliyor, sen şimdi buradaki personele birer ikramiye inşallah ver" dedi.

Erdoğan'ı işçiler alkışlarken Çeçen, "İşçi kardeşlerim, buraya kadar çok büyük emekleriniz var. Bana bu günü yaşattığınız için hepinize teşekkür etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde, Sayın Başbakanımız ve bakanlarımız sayesinde önümüzü açtılar, biz de bu işi süresinde herhalde bitiriyoruz. İnşallah diğer işçilerle beraber bitireceğiz, sizlere de bu işin bitişinde birer ikramiyeyi vereceğiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu doğru bir şey olmadı. Bunu sen zekatına say, sadakana say, her şeyine say, biz şimdi o tarihi beklemeden hayırlısıyla inşallah... Arkadaşlar şimdi kendisinin de bir planı var, ona göre söyleyeceğiz. Ramazan başı inşallah zaten o da yaklaştı, ramazan başı hatta ramazanın öncesinde inşallah diyelim, ramazana girmeden..." karşılığını verdi. İbrahim Çeçen'den tüm işçilere eşit miktarda ikramiye verilmesini isteyen Erdoğan, Çeçen'den her işçi için 3'er bin lira ikramiye sözü aldı.

Börekten köprü maketi ilgi çekti

Tören alanına getirilen ve Bursalı bir börek ustasının hazırladığı "börekten üçüncü köprü maketi" büyük ilgi gördü.

İkizler Börek'in sahibi Hasan Acar, daha önce 2023 metre uzunluğunda börek yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiklerini belirterek, bu önemli günün anısına böyle bir maket hazırladıklarını söyledi.

Tören sonrası yanına giderek maketi inceleyen Erdoğan, maketten börek keserek gazetecilere ikram etti.

Ana açıklık bin 408 metre

Dünyada "kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip mega projede, bin 408 metre uzunlukta ana açıklığı bulunuyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en uzun kulesine sahip asma köprüsü olacak. 4,5 milyar lira yatırım maliyeti bulunan proje, Güney Koreli ve Türk mühendislerin gayretiyle yükseliyor.

Köprünün üzerinde 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş, 2 şerit de hızlı tren olmak üzere toplamda 10 şerit olacak.

Köprü, çağdaş Türkiye'nin simgelerinden olacak

İstanbul'un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunu azaltarak güvenli ve konforlu trafik akışı sağlamak amacıyla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu'nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor.

3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'yi, bu hedefine daha da yaklaştıracak ve çağdaş Türkiye'nin simgelerinden biri olacak.

Geniş güvenlik önlemleri alındı

Emniyet, tören öncesinde, köprüye giden yollarda geniş güvenlik önlemleri aldı. Tören için Türk bayraklarıyla donatılan köprünün inşaatında çalışanlar ve basın mensupları, polis noktalarında arandı. Tören alınına gideceklere, baret ve yelek dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, helikopterle geldikleri Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü havadan da inceledi.

Daha sonra makam aracını kullanarak 3. köprüde test sürüşü yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, bu sırada Başbakan Davutoğlu ile Bakan Yıldırım da eşlik etti.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Binali Yıldırım Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title