Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, France 24'e Konuştu (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik başlattığı askeri operasyonu desteklediğini belirterek, "İlerleyen aşamalarda lojistik hesaplar dahilinde bir rol oynamamız gerekirse böyle bir destekte bulunabiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız haber kanalı France 24'e verdiği röportajda soruları yanıtladı.

Erdoğan, Türkiye'nin Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin, Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik başlattığı "Kararlılık Fırtınası" adlı askeri operasyonu siyasi olarak desteklediğini bildirdi.

Husilerin aylardır saldırılar düzenlediğine dikkati çeken Erdoğan, bu saldırıların hedefinin Yemen'in toprak bütünlüğünü bozmak ve mezhep çatışmasına yol açmak olduğunu söyledi.

Husi saldırılarının devam etmesi halinde Yemen'de yeni bir terör dalgasının yayılabileceğinin altını çizen Erdoğan, "Suudi Arabistan'ın önderliğindeki operasyonun Yemen'in geleceği için önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda siyasi destek sağlamaktayız ve ileride de sağlamaya devam edeceğiz. İlerleyen aşamalarda lojistik hesaplar dahilinde bir rol oynamamız gerekirse böyle bir destekte bulunabiliriz" dedi.

-"Şimdilik askeri yardım söz konusu değil"

Askeri yardım yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Şimdilik askeri yardım söz konusu değil, bunu durumun gidişatı belirleyecek" yanıtını verdi.

Husilere dışarıdan yardım girişimlerini üzüntüyle karşıladığını ifade eden Erdoğan, "Tüm bu güçler Yemen'i terk etmeli ve Yemen halkının kendi toprağında özgürce yaşamasına izin verilmeli" diye konuştu.

İran'ın Husilerin arkasında olduğu ve bu şekilde Yemen'de temsili savaş yürüttüğü yönündeki eleştirilerin hatırlatılarak, bu konudaki görüşünün sorulması üzerine Erdoğan, "Ne yazık ki göründüğü kadarıyla öyle" cevabını verdi.

Bölgedeki durumun Şii-Sünni meselesine dönüşmekte olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bunlar arzu edilen şeyler değil. Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı. İran tarafı ve destek veren diğer terörist gruplar ülkeden çekilmeli ve Yemen'in kendi başına yönetilmesine müsaade edilmeli" dedi.

-"Beklediğimiz anlamda bir yaklaşım sergilemiyorlar"

İran'ın bölgedeki rolünden kaygı duyup duymadığı yönündeki soru üzerine Erdoğan, "Bu tartışmasız" ifadesini kullandı.

İran'ın yaptığı girişimlerle tüm bölgeyi hakimiyeti altına almaya çalıştığını belirten Erdoğan, "Bu tür gelişmeler doğru gelişmeler değil. Suriye ve Irak'taki durumu görüyorsunuz, fakat maalesef İranlılarla konuştuğumuzda beklediğimiz anlamda bir yaklaşım sergilemiyorlar" diye konuştu.

Irak'ın sahip olduğu önemli kaynaklara rağmen acı çektiğini ve Suriye'de birçok insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Erdoğan, "Suriye'de 300 bin kişinin ölmesi İran tarafından yalnızca izlendi" ifadesini kullandı.

İran'ın Beşşar Esed rejimini desteklemekten vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "İran bizim komşumuz ve bizimle aynı inancı paylaşmaktadır, bu yüzden onlardan adil bir yaklaşım beklemek bizim hakkımızdır" dedi.

France 24, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan röportajı Fransızca, İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapan kanallarında eş zamanlı olarak yayınladı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Yemen İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title