Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Afrika'da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetle Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan Emine Erdoğan, 4 günlük Afrika ziyaretinin ilk gününde Etiyopya "First Lady"si Roman Tesfaye ile görüştü.

Ziyaretin ardından Etiyopya Ulusal Müzesi'ni gezen Erdoğan, dünyanın en eski insan iskeleti olarak tanımlanan, yaklaşık 4 milyon yıllık "Lucy" iskeletiyle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Erdoğan, ülke tarihine ilişkin sanat eserlerinin de bulunduğu müze ziyaretinin ardından Etiyopya First Lady'sinin himayesinde AIDS'li kadınlara yönelik çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşunu ziyaret etti. HIV virüsü ve AIDS'in yaygın olduğu Etiyopya'da bu alanda yapılan mücadeleler hakkında bilgi alan Emine Erdoğan, toplumdan tecrit edilen ve hayata dair umutları kalmayan kadınlara el emekleriyle hayata tutunma fırsatı veren kuruluşları tanıma imkanı buldu. Erdoğan, buradaki ziyaretinin sonunda merkez bünyesindeki tekstil atölyesini gezdi, kadınların yaptığı el sanatları ürünlerinden satın aldı.

Addis Ababa Üniversitesi'nde farklı alanlarda çalışan yerel kadın sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle de bir araya gelen Erdoğan, yuvarlak masa formatında yapılan toplantıda, ülkenin önde gelen girişimci kadınlarından çalışma alanları hakkında bilgi aldı.

Roman Tesfaye'nin moderatörlüğünü yaptığı toplantıda konuşan Emine Erdoğan, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki kadın, çocuk ve eğitimle ilgili sorunların benzerliğine dikkat çekti ve ortak sorunlar konusunda ülkelerin karşılıklı fikir-alışverişinde bulunmasının küresel kazanımlar sağlayacağını" ifade etti. Erdoğan, Etiyopya'nın ihtiyaç duyduğu alanlarda ise Türk Devleti'nin ve sivil toplumunun çalışmalarını işaret etti.

Kitap seti hediye etti

Türkiye'nin Afrika'ya çıkarcı ve sömürgeci bir zihniyetle yaklaşmadığını belirten Erdoğan, su kuyularının açılması, yetimlere destek ve sağlık alanında yatırımlar yapıldığını söyledi. Tüm bu yatırımların tamamen insani amaçlarla gerçekleştirildiğini vurgulayan Erdoğan, Afrika'da yaygın olan ve kadın sağlığını yakından ilgilendiren sorunlarla mücadele konusunda çok yönlü çalışmak gerektiğini bildirdi.

Bazen sorunlu dini algıların ya da katı geleneksel tutumların kadınların ruh-beden bütünlüğünü tehdit eden sağlık sorunlarına yol açtığını dile getiren Emine Erdoğan, bu nedenle toplumların köklü bir bilinç devrimine muhtaç olduğunu kaydetti.

Erdoğan, bir tarım toplumu olan Etiyopya'da kimyasallarla bozulmamış bakir topraklarının kıymetinin bilinmesi ve doğal tarım konusunda çalışmalar yaparak çevre bilincini gelecek nesillere aktarılmasının önemine de değindi.

Toplantıda söz alan temsilcilerden biri Etiyopya'da çalışma alanlarında tütün kullanımının önüne geçmek konusunda Türkiye'yi örnek aldıklarını ifade etti. Tütün kullanımının önüne geçerek kanserle mücadele etme konusunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Türkiye'de bu alanda yakalanan başarıyı takip ettiklerini belirterek, "Türk gibi sigara içmek" sözünün tarihe karıştığını ifade etti.

Toplantının sonunda Erdoğan, üniversite kütüphanesine Kültür ve Turizm Bakanlığının İngilizce yayınlarından oluşan kitap seti hediye etti.

Emine Erdoğan'ın, Afrika gezisi boyunca sivil toplum temsilcileriyle buluşmaya devam edeceği, aynı zamanda yetimhane ziyaretlerinde bulunacağı kaydedildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Etiyopya Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title