Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Personeliyle İftarda Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'nin asıl felaketi bu terör olayları değil, hedeflerinden ve ideallerinden vazgeçmesi olur. İşte biz bundan vazgeçmeyeceğiz. Milletimizi böyle bir felaketle asla yüz yüze bırakmayacağız. Bu vesileyle dün İstanbul'da kaybettiklerimiz başta olmak üzere, terör olaylarında verdiğimiz tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da Rabbimden acil şifalar diliyorum." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanlığı personeliyle bir araya geldiği iftarda yaptığı konuşmada, "Bizim rabiamız, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bu dört başlık işte bizi başarıya götüren başlıktır. Bizim birliğimizin, beraberliğimizin, kardeşliğimizin ve hep birlikte Türkiye oluşumuzun sırrı budur." diye konuştu.

"Türkiye'yi hedeflerine ulaşmaktan ne PKK'sı, ne YPG'si, ne DEAŞ'ı, ne DHKP-C'si ne Paralel İhanet Çetesi hiçbirisi alıkoyamayacaktır." ifadesini kullanan Erdoğan, "Bu terör örgütleri en son Milli Güvenlik Kurulu toplantımızda kararımızı aldık, 'Legal görünüm altında illegal terör örgütleri' ki 'Fetullahçı Terör Örgütü de bunlardan bir tanesidir' dedik ve bunu strateji belgemize girdik. Şimdi de yargı kararları gelmeye başladı mı? Başladı. Bu yargı kararlarının gelişiyle birlikte de bunlara karşı takınılacak tavır çok daha farklı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin 2023 hedeflerine mutlaka ulaşacağını buradan duyuruyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Bu terör örgütleri üzerinden bizi tedip edeceklerini sananlara sesleniyorum, ne yapsanız boş. Türkiye'nin 2023 hedeflerine mutlaka ulaşacağını buradan duyuruyorum. Burası Cumhurbaşkanlığı makamı. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü çok daha farkı kutlayacağız 2023 Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü ve ona hazırlıklarımızı çok daha farklı yapacağız. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline mutlaka geleceğiz." dedi.

Yarın Osman Gazi Köprüsü'nün açılışını yapacaklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kim derdi ki Avrupa'yı Asya'ya bu şekilde bağlayacaklar veyahut da Körfez'de böyle dolaşmaktansa hemen şöyle 5 dakika 6 dakika içerisinde oradan karşıdan karşıya geçelim ve oradan şu anda bitmiş olan köprüden çıkıştan sonra Orhan Gazi'ye kadar, Osman Gazi'den 40 kilometre bitti, dört dörtlük bir yol. Ama bu İstanbul'dan çıktığımız zaman İzmir'e 3 saatte, 3 saat 15 dakikada varacağız, 8.5 saatlik yolu buraya indiriyoruz. Bu medeni olmanın işaretidir. Çünkü hep söylerim yol medeniyettir, su medeniyettir, yolu olmayan medeniyetten bahsedemez, suyu olmayan medeniyetten bahsedemez. İşte bunları şu anda gerçekleştirmiş, barajlarıyla, göletleriyle artık Türkiye'de bambaşka bir süreç başladı.

Yarın Osman Gazi köprümüzün açılışıyla yeni bir dönem başlıyor ve bütün o Körfezi dolaşmaktan vatandaşlarımız kurtulacaklar. Bunlar bizim ciddi manada kaza riskimizi azalttığı gibi şunu bileceğiz ki 'vakit nakittir' anlayışından hareketle vakti, nakte dönüştürüyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ağustos'ta da Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını yapacaklarını belirterek, "O bambaşka bir güç Boğazın üzerinde üçüncü bir gerdanlık. O da yine güzelliği ile herşeyiyle farklı. Osman Gazi dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Özellikleri itibarıyle Yavuz Sultan Selim bir numara olacak. Çünkü ortasından da malum raylı sistem geçecek. Bütün bu özellikleriyle bu güzellikleriyle bir yeni adım inşallah onlar da bittiği zaman çok daha farklı olacak ta Kınalı'dan Akyazı'ya non stop arabanıza bineceksiniz ve hiçbir yere takılmadan oralara kadar ulaşabileceksiniz. Bütün bunlar bir inancın, bir aşkın, bir heyecanın neticeleridir. Zaten hazmedemeyenler, çekemeyenler, şu anda ülkemize saldıranların, saldırılarının niyetlerinin arkasındaki en önemli şey de bu değil mi? Büyüyen güçlenen bir Türkiye'yi hazmedemiyorlar." diye konuştu.

Erdoğan, 26 Aralık'ta Boğaz'ın altından Marmaray'dan sonra bu defa da Avrasya Tüneli'nin geçeceğini dikkati çekerek, "Herkes artık aracıyla Boğaz'ın altından geçecek. Ama bazılarının havsalası bunu almıyor, 'bu işler nasıl oluyor?' Niye? Çünkü onların bu ülkede dikili bir ağacı yok, bunlar oldukça bunlar çılgına dönüyor. Ama ne yaparsanız yapın, biz, halkımıza sözümüz var, ahdimiz var ve milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bunları aşacağız"

2018'in başında da dünyanın en büyük havalimanının açılışını yapacaklarına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yılda 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı. Yeşilköyü niye gelip bunlar bombaladı? Ne günahı vardı o insanların? Çocuk kadın yaşlı, yerlisi var, yabancısı var, bu sivil insanların ne günahı vardı? Hem kendini patlatıyorsun, hem de o insanlar bu sebeple orada ölüyorlar. Bunun insani, vicdani herhangi bir yanı var mı, İslami her hangi bir yanı var mı? Yok. Bunlar ne Müslümanı ya, bunlar, 'ila cehenneme zümera', oraya gidici bunlar. Bunlar cehennemde yerini hazırlamışlar. 'Bir kişinin ölümüne neden olmak tüm insanlığın ölümüne neden olmaktır' diyor bizim dinimiz. Böyle bir şey nasıl yaparsınız? Ama nasıl ki Pensilvanya noktasında böyle farklı aldananlar var, hep söylüyorum ya, 'tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet' diyorum aynen böyle işte. Bunları aşacağız ama bunları aşmak için bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız ki bunları aşalım."

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde hep beraber çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, "Geldiğimizden beri neler yaptılar değil mi? 'Buraya giremezsiniz' dediler, 'yapamazsınız' dediler, 'burada ne işiniz var' dediler. Ne oldu girdik mi buraya? Girdik. Çalışıyor muyuz? Çalışıyoruz. Daha önce çalıştığınız mekanlarla bu mekan arasındaki hizmet farkınız ortada mı? Ortada. Ama onların böyle bir derdi yok ki, onların derdi başka, Ama biz biliyoruz ki buralar tüm dünyaya bir sinyaldir ve burada verilen hizmet bereketlidir, daha da bereketli olacaktır. Çünkü bu makam dünyanın her yerinde mazlumların ve madumların yardımcısı olmayı mutlaka sürdürecek bir makamdır. Bugün ben varım yarın bir başkası olacak. Burası benim tapulu malım değil, biz gelip geçiciyiz, bizim yerimiz belli, iki metreküp bir mezar, sonunda oraya gideceğiz. Eğer bu kubbede hoş bir seda bırakabilmişsek ne mutlu bize ama bırakamamışsak vay halimize." ifadelerini kullandı.

"Hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz"

Ziya Paşa'nın, "Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri" sözüne atıfta bulunan Erdoğan, "Şimdi bütün bu terör eylemleriyle beraber acımızı yaşayacağız, şehitlerimize rahmeti, dualarımızdan eksik etmeyeceğiz ama hedeflerimizden de vazgeçmeyeceğiz. Ben o şehit analarına, şehit annelerine annem olarak, anam olarak bakıyorum. Ama onlar da diyorum ki bir gün, iki gün, güç gün, beş gün acınız olacaktır ama unutmayın siz peygamberlik makamından sonra en yüce makama ulaşmış bir şehidin annesi olarak anılıyorsunuz, bunu unutmayın." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin asıl felaketi bu terör olayları değil, hedeflerinden ve ideallerinden vazgeçmesi olur. İşte biz bundan vazgeçmeyeceğiz. Milletimizi böyle bir felaketle asla yüz yüze bırakmayacağız. Bu vesileyle dün İstanbul'da kaybettiklerimiz başta olmak üzere, terör olaylarında verdiğimiz tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da Rabbimden acil şifalar diliyorum." dedi.

Erdoğan, İstanbul'daki terör saldırısı dolayısıyla telefonla arayarak taziye dileklerini ileten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras başta olmak üzere yazılı mesaj yayınlayan devlet ve hükümet başkanlarına da şahsı ve milleti adına teşekkür etti.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz, Veliaht Prens Bin Naif, Veliaht vekilprens Bin Muhammed, Katar Emiri Şeyh Temim'in de yazılı beyanlarıyla üzüntülerini ve Türkiye'nin yanında olduklarını bildirdiklerini belirten Erdoğan, bunlara da milleti adına teşekkür etti.

"Ellerini ovuşturanlar da yok değildi"

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmelerinin farklı bir gündemle önceden kararlaştırıldığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sayın Putin'le samimi başsağlığı dileklerinin yanında ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine yönelik son gelişmelerle ilgili görüşlerimizi paylaştık. Gerçekten her iki ülke için de çok faydalı bir görüşme yaptığımıza inanıyorum. Türkiye ile Rusya arasındaki münasebetlerin hızla eski seviyesine ulaştırılması konusunda kendisiyle mutabık kaldık. Sayın Putin'le eylül ayında Çin'de yapılacak G-20 toplantısında daha kapsamlı bir görüşme gerçekleştirme kararı aldık. Bu arada 1 Temmuz'da Soçi'de dışişleri bakanlarımızın da bu konuları enine boyuna ele almaları hususunda bakanlarımıza talimat vermeyi kararlaştırdık. İlk adım olarak da turizmde hemen kapıları açalım ve turizm noktasındaki adımlarımızı süratle atalım kararına vardık ve kendileri de bakanlar kuruluna başkanlık ettiler ve bakanlar kurulu toplantısında talimatı kendileri verdiler ve bunu da bizzat arkadaşlarımız takip ettiler.

Bu konudaki samimiyetin ötesinde de bütün alanlarda şu ana kadar attığımız adımları çok daha farklı bir şekilde geliştirerek o varmış olduğumuz kararları tahakkuk ettirmek, gerçekleştirmek için gerekli adımları süratle atmanın kararını yine bu görüşmede aldık. Birçok mahfiller farklı şeyler söyleyebilirler, bunlar bizim için çok da önemli değil. Ama bu süreci, bu denli samimi işletmede yardımcı olan bütün dost devlet başkanlarına, hükümet başkanlarına özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü Rusya ile aramızdaki ilişkiler özellikle gerek Başbakanlığım dönemimde, gerekse Cumhurbaşkanlığım dönemimde çok çok iyi bir konumdaydı, şu anda bunu yeniden başlatacağımızın bugünkü telefon bir miladı olmuştur. Bundan dolayı Sayın Putin'e ve mesai arkadaşlarına verdikleri emek sebebiyle, ben de mesai arkadaşlarıma verdikleri emekler sebebiyle teşekkür ediyorum ve bu yeni sürecin ülkelerimiz hakkında hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bizim bu sürece ellerini ovuşturanlar da yok değildi biliyor musunuz? O da çok manidar. 'İyi ki oldu be' diyenler de vardı. Ama onların da oyunu böylece bozulmuş oldu."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

title