Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'nin kuzeyindeki bu operasyonlarımız, Suriye'nin toprak bütünlüğüne Türkiye'nin bir müdahalesi değil, tamamıyla ilk etapta Cerablus bizim sınırımızdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Suriye'nin kuzeyindeki bu operasyonlarımız, Suriye'nin toprak bütünlüğüne Türkiye'nin bir müdahalesi değil, tamamıyla ilk etapta Cerablus bizim sınırımızdır." dedi.

Erdoğan, Çin'in Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin sonunda Kongre Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile verimli ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda Çin ile tam bir mutabakat içerisinde olduklarını gördüklerini anlatan Erdoğan, terörle mücadele başta olmak üzere küresel sorunlara karşı ortak inisiyatif geliştirme konusunda anlayış birliği içerisinde olduklarını tespit ettiklerini vurguladı.

Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin tarihi İpek Yolu'nu canlandırma çalışmalarında Çin'i samimi bir şekilde desteklediğini belirttiklerini söyledi. Enerji alanında da yeni ve çok önemli işbirliklerinin altyapısını oluşturduklarını anlatan Erdoğan, devlet başkanları olarak üçü enerji, biri tarım alanında olmak üzere dört anlaşmanın imzalandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede çok önemli görüşmeler yaptıklarının altını çizdi.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Erdoğan, " Suriye'deki savaş konusunda Türkiye ile Çin arasında bir işbirliği var mı" sorusu üzerine, Suriye ile ilgili olarak Çin ile de görüşmelerinin olduğunu ancak şu anda fiili olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile bir işbirliğinin söz konusu olmadığına dikkati çekti.

Bölgede koalisyon güçleri ile işbirliğinin olduğunu ve koalisyon güçlerinin de daha çok NATO ülkelerinden oluştuğunu anlatan Erdoğan, "Bunun yanında şimdi Rusya ile de özellikle Halep bölgesinde bir işbirliği çalışmasını geliştiriyoruz çünkü bir an önce bölgede bir ateşkesin ilan edilmesi için bir çalışmanın içerisindeyiz. Bu konuda gerek ABD gerek Rusya gerekse Türkiye dışişleri bakanlarımız süreci çalışıyorlar. Temenni ederim ki Kurban Bayramı öncesi bu ateşkesi sağlamak suretiyle Halep halkı bütün bu bombalardan kurtulsun ve çocukları ile birlikte orada aylardır gıda, ilaç, giyim ve benzeri şeylerden yoksun olarak bir yaşam mücadelesi verenlere Kızılayımız olarak hazırlıklarımızı ulaştıralım istiyoruz." diye konuştu.

Hangcou Zirvesi'nde hedeflenen sonuçlara ulaşılıp ulaşılmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, zirveyi başarılı bulduğunu belirterek zirvede yapılan beş ayrı oturumdaki sunumların Almanya'da yapılacak G20 Zirvesi öncesinde güzel birer adım olduğunu ifade etti.

"Cerablus sınırımız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, "Obama ve Putin'le görüştünüz. Şu ana kadar onların müdahalelerinin başarısız olduğunu düşünecek olursak, sizin Suriye'deki askeri müdahalenizin son durumu ile ilgili ne söyleyebilirsiniz" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Suriye'nin kuzeyindeki bu operasyonlarımız, Suriye'nin toprak bütünlüğüne Türkiye'nin bir müdahalesi değil; tamamıyla ilk etapta Cerablus bizim sınırımızdır. Cerablus'tan maalesef aylardır bizim topraklarımıza havan atışları, roketatarlarla atışlar yapılmaktadır. İşte en son bir düğünde ne yazık ki 14 yaşındaki bir çocuğun bedenine bombalar bağlanmak suretiyle düğünde patlatılmış ve bunun neticesinde 56 kişi ölmüştür, bunlar arasında 5 yaş grubu ile 29 yaş grubu arasında olanlar var, daha yaşlı olanlar var, 100'e yakın da yaralı var. Bu ailelerin yaralılarını hastanede ziyaret ettim, onların hastanelerdeki hallerini gördüm. Bu dayanılır, katlanılır bir şey değil.

Bu olay, bizim için kesin bir başlangıç olmuştur ve Cerablus'a Suriye'deki Cerablus'un halkı olan ılımlı muhaliflerle beraber girdik ve o ılımlı muhaliflerle beraber girmek suretiyle Cerablus'tan DAİŞ'i atmış olduk. Şu anda Cerablus'ta DAİŞ yok, tamamıyla boşaltıldı oralar. Şimdi oraya Cerablus'un kendi insanı yerleşti. Nüfusu yaklaşık 100 bin olan Cerablus sakinleri, artık güle oynaya çocuklarıyla oraya yerleşmiş durumdalar. Cerablus'un kendi yine sakini olanlar onları artık koruma altına almış vaziyette.

Bu arada yeni bir hamle de Kilis'in karşısında Çobanbey, Rai denilen bir bölge var, oradan da girmek suretiyle yine ılımlı muhaliflerle beraber bizim işte o 90-95, 40-45 kilometre diye ifade ettiğimiz bölgeye yönelik, orası da yine DAİŞ'ten temizlendi ve böylece bunlar Fırat'a kadar birleştirilmiş durumda. Fırat'a kadar birleştirmek suretiyle artık gerek bizdeki şu anda bulunan Suriyeli vatandaşlar gerekse Suriye'den iltica etmek isteyenler şu anda kendi topraklarında, kendi evlerinde daha huzurlu yaşama imkanını bulacaklar. Onlarla ilgili, gerek eğit-donat ile ülkemizde eğitilmiş olan ılımlı muhalifler gerekse oranın süratle uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ki sayın Obama'ya da teklifim budur, sayın Putin'e de teklifim budur, bu şekilde koalisyon güçleri ile bu sağlanabilir. Bu adımı atmanın da gayreti içerisindeyiz."

Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde müdahalede bulunduğu alanın terörden arındırılması konusunda ABD ve Rusya ile mutabakat halinde olduklarını belirterek, "Süreci de böyle çalıştırıyoruz." dedi.

İpek Yolu

"Türkiye'nin Ortadoğu koridoru projesi, Çin'in projesi ile nasıl bir araya getirilebilir, ne gibi tedbirler alacaksınız, ikili ticareti ve ekonomik faaliyetleri büyütmek için ne yapabilirsiniz? Çin'in kurmaya çalıştığı İpek Yolu projesi ile nasıl bağdaştırabilirsiniz" sorusu üzerine tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırmanın yeni bir süreç olmadığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye olarak da bu konuda bazı adımlar attıklarına işaret etti.

İstanbul Boğazı'nın altından geçen Marmaray'a dikkati çeken Erdoğan, "Yani Londra'dan çıkan, Pekin'e bu raylı sistemle ulaşabilir." ifadesini kullandı. Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden kamyon ve tırların, yapılmakta olan raylı sistem ile de yüksek hızlı trenlerin yine bu güzergahta çalışabileceğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kars-Tiflis-Bakü hattının da Çin ile birleştirileceğini ve bunun da İpek Yolu'na katkı sağlayacağının altını çizdi. Erdoğan ayrıca Kars-Edirne raylı sisteminin de İpek Yolu'na destek vereceğini belirtti.

Dört temel esas

Bir gazetecinin, "Bir toplumun temelinde ne vardır" sorusuna Erdoğan, "Bu, her toplumdaki değer yargılarını oluşturanlara göre değişir. Bana sorarsanız, benim dört tane temel esasım var. Bir, milletin birliği, beraberliği, bütünlüğüdür, tek millet. İki, bayrak sevgisidir, tek bayrak. Üç, vatan sevgisidir, tek vatan. Dördüncüsü de tek devlettir. Bu da devletin içerisinde herhangi bir bölmeye, bölücülüğe fırsat vermemektir." karşılığını verdi.

Erdoğan, "Çin Devlet Başkanıyla olan görüşmenizde Doğu Türkistan konusunu ele aldınız mı, buradaki İslami hareketler konusunu konuştunuz mu? Çin ile terörle mücadelede işbirliği kapsamında neler yapacaksınız" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Burada İslami yaşayış veya İslami yaşam ile terör eylemlerini ayırmak lazım. Şiddetin her türlüsüne, nereden gelirse gelsin, karşı olduğumuzu bunu kendileriyle paylaştık. Bu konuyla ilgili olarak dayanışma içerisinde teröre, şiddete karşı beraber olabileceğimizi söyledik.

Şu anda DAİŞ ne yapıyor? DAİŞ İslam'ı sömürüyor. DAİŞ'in İslam'la falan alakası yok. Ama ne diyorlar 'İslam adına ortadayız.' Hiç alakası yok. DAİŞ şu anda Türkiye'de yaptığı eylemlerle... Bir defa bir Müslüman bir insanı öldüremez. Öldürdüğü takdirde tüm insanlığı öldürmüş gibidir. Bu Çin'de de Türkiye'de de Ortadoğu'da da oluyorsa aynıdır. Bunlara müsaade etmek mümkün değildir. İslam, kelime itibarıyla 'silm', Arapça barış anlamına gelir, oradan türemedir. Anlamı barış olan bir din, nasıl olur da teröre müsaade eder? Böyle bir şey olabilir mi? Ama buradan birisi terörist olarak çıkıyorsa bizim indimizde o lanetlidir. Biz ona hoşgörüyle bakamayız. Nerede olursa olsun teröristtir."

Erdoğan'ın basın toplantısını çok sayıda yabancı gazeteci takip etti.

Erdoğan, basın toplantısının ardından G20 Liderler Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Başdanışmanı Mustafa Varank ve heyetinde bulunan diğer isimleri kürsüye çağırarak fotoğraf çekimi yaptırdı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Cerablus Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title