Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bitaraf Olan Bertaraf Olur (2)

Ömer KOÇ: YATIRIMLARIMIZI ARALIKSIZ SÜRDÜRDÜK Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Türkiye'de enerji, bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmaları ve yatırımları anlattı.

Ömer KOÇ: YATIRIMLARIMIZI ARALIKSIZ SÜRDÜRDÜK

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Türkiye'de enerji, bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmaları ve yatırımları anlattı. İki bakan da Koç grubu ve Tüpraş çalışanlarını kutladı.

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ise konuşmasında, 2005 yılının sonunda özelliştirme ihalesinin tamamlanmasının ardından yeni yatırımlar yapacaklarını  söylediklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Önemli bir milli değer olan Tüpraş'ın Türk ekonomisine daha çok katkı sağlaması için yatırımlarımızı aralıksız sürdürdük. Tarihimizde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımını gerçekleştirdik. Bu yatırımın cari açığı yılllık 1 milyar dolar düşürmesini bekliyoruz. Yatırımımız Tüpraş'ı dünya rafineri sektöründe çok farklı bir noktaya getirecektir."

Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin yeni bir rafineriye eşdeğer olduğunu da söyleyen Ömer Koç, "Koç Topluluğu Tüpraş'ı devraldığında amacımız rekabetçi bir rafineri haline getirmeyi hedeflemiştik. Yatırımlar ile Tüpraş Akdeniz'in en rekabetçi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. Tüpraş ülkemizde sektörü yönlendirmek ve akaryakıt ihtiyacını karşılamakta asli görev üstlenmiştir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmaların ardından, bakanlar ve Koç Holding yöneticileri ile birlikte butona basarak 3 milyar dolarlık dev tesisi devreye aldı.

3.5 MİLYON TON BEYAZ ÜRÜN, 700 BİN TON PETROL KOKU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete sokulan Fuel Oil Dönüşüm Projesi ile Tüpraş'ın 4 rafinerisinde üretilen yaklaşık 4.2 milyon ton siyah ürün işlenerek, 2.9 milyon tonu motorin olmak üzere 3.5 milyon ton değerli beyaz ürün ile 700 bin ton petrol koku elde edilecek. Türkiye'nin ithal edilen dizel ihtiyacının önemli kısmı da yerli üretimle karşılanacak. Toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşan tesise siyah ürünler İzmir, Kırıkkale, Batman ve İzmit rafinerilerinden deniz ve demiryolu ile getirilecek.

RAKAMLARLA TESİS

İnşasına 2011'de başlanan tesiste inşaat ve montajı süresince ortalama yerli ve yabancı firma çalışanlarıyla birlikte 10 bin kişi istihdam edildi. Tesis devreye girdikten ve müteahhit işçiler çıktıktan sonra tesislerde 500 kişi çalışacak. Projenin inşasında ayrıca 6 Eyfel Kulesi inşa edilebilecek kadar çelik kullanıldı. Boruların uç uca eklenmesi halinde Edirne'den Kars'a kadar hat döşenebileceği, depolama tanklarının kapladığı alana 7 futbol sahası yapılabileceği, kullanılan betonla da 5 bin konut inşa edilebileceği belirtiliyor.

Projenin kalbi olan kontrol merkezi ise 'Balina' formunda inşa edildi. Olası bir kaza anında meydana gelebilecek en şiddetli patlamada, çevreye saçılabilecek parçalara da dayanıklı olarak inşa edilen Kontrol Merkezi'nde tüm sistemler bilgisayar ortamında en ince ayrıntısına kadar saniye saniye izlenebiliyor.

OSMANLICA 'HOŞGELDİNİZ' YAZISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Gebze İlçesi'ne geçerek buradaki TÜBİTAK bünyesindeki Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tesislerine geçti.

AK Parti Gebze İlçe Teşkilatı üyelerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan'ın gelişinden önce TÜSSİDE'nin giriş kapısına hem Türkçe hem Osmanlıca 'Sayın Cumhurbaşkanımız Gebze'mize Hoşgeldiniz' pankartı asması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi imza törenine katıldı, bir konuşma yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Yıldız Fikri Işık Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title